StoryEditor

Táto hra spôsobila šialenstvo. Vyskúšali sme Pokémonov v Bratislave

Toto je prvá mobilná hra od Nintenda. A už im zariadila miliardový úspech. 

Už teraz je zrejmé, že pokémoni opäť po 20 rokoch zmenia svet. A toto nie je žiadny vtip, ale realita a navyše regulárny biznis. V minulosti to bola animovaná rozprávka, no teraz to bude cez obrazovky mobilných telefónov. Toto je aplikácia, ktorá dostane do prírody či mesta nielen deti, ale aj dospelých. 

Úprimne nikdy som si nemyslel, že raz budem do titulku písať, že pokémoni ovládli svet. Za všetkým je na prvý pohľad priemerná aplikácia Pokémon GO. Čakalo sa na ňu roky a ani tesne pred vydaním o nej široká verejnosť vôbec nevedela. Jej myšlienka a slávna minulosť však zaistila raketový úspech. Toto nie je obyčajná hra na smartfón.

Donúti vás vstať a ísť von

Musíte behať po meste alebo prírode a reálne navštevovať rôzne miesta. A navyše, samozrejme, hľadať a chytať pokémonov vo vašom okolí. Hru sme si vyskúšali, no ak ju chcete otestovať aj vy, musíte to urobiť s malým trikom. Slovensko ako krajina a trh ešte nie je oficiálne spustená. Hra však reálne na území Slovenska funguje úplne normálne. 

Pokémon GO je totiž spustený len na Novom Zélande, v Austrálii a Spojených štátoch amerických. Internet je tak plný návodov, ako k sebe do telefónu hru dostať. Dávajte si však pozor na to, čo inštalujete do smartfónu, a ak nechcete riskovať, počkajte na oficiálne vydanie. Dátum však nie je známy.

Popularita hry je však extrémna. Len v priebehu prvých dní akcie Nintenda stúpli o viac než 20 percent a hodnota firmy sa posunula o 7,5 miliardy dolárov. Podľa štatistík bola táto aplikácia už v prvých dňoch nainštalovaná v každom dvadsiatom smartfóne s Androidom v USA. Celkový počet hráčov nie je známy, no dá sa bez problémov odhadnúť, že sa pohybuje v miliónoch. Len týždeň po štarte. 

Ste trénerom v reálnom svete

Navyše popularite sa reálne venujú aj médiá ako BBC, CNN či Reuters, ktorý robil live stream na Facebooku, kde hľadal v New Yorku hráčov Pokémonu GO. Čo sa redaktorom bez problémov aj podarilo.

Čo však aplikácia dokáže a prečo ju používajú tisíce hráčov na celom svete? Princíp je jednoduchý až rozprávkový. Prihlásite sa, vytvoríte svoj charakter a dáte mu meno. Po základnom uvítaní do sveta pokémonov sa ocitnete na reálnej mape vášho okolia. 

Vidíte cesty, ulice, ale aj rôzne špeciálne body a najmä pokémonov. Ihneď na začiatku dostanete na výber z troch základných, ktorých si môžete chytiť. No nie je problém získať legendárneho Pikachua. Stačí sa vykašlať na troch ponúkaných a ísť asi 500 metrov až kilometrov mimo nich. Áno, čítate správne. 

Tu budete musieť chodiť a skúmať svet po vlastných. Pokémon GO je hra založená na známom Goecaching a používaní rozšírenej reality. Na to, aby ste v hre niečo dosiahli, sa musíte hýbať po okolí, chodiť na rôzne body a trénovať Pokémonov. Na mape vidíte určité body, ktoré vám dajú skúsenosti, aby ste dosiahli vyšší level a našli nových pokémonov. 

Reuters

Pokémonov využili aj zlodeji

Tieto body priťahujú najmä v zahraničí mnoho hráčov a na sociálnych sieťach sa ukazujú snímky, kde sa ľudia zhromažďujú pri týchto bodoch. To vyžívajú aj zlodeji. Napríklad v jednom prípade už musela pri jenom z takýchto miest v Spojených štátoch zasahovať polícia. Zlodeji tu chceli okrádať hráčov tejto hry. 

Na Slovensku je zatiaľ komunita hráčov minimálna najmä kvôli faktu, že tu hra ešte oficiálne nie je spustená. Navyše pri našej malej ankete v centre Bratislavy hru poznalo len minimum ľudí. Zato na sociálnych sieťach zažíva veľký boom. Hra je však vo svete úspešná aj z hľadiska platieb v rámci hry, kde si môžete dokupovať rôzne predmety.

Oveľa zaujímavejšie však je, že hráči podľa Bloombergu „putovaním“ za rôznymi miestami, kde sa vyskytujú vzácni pokémoni, zvyšujú v USA tržby rôznym podnikom v blízkom okolí.

Reuters

Mení sa spôsob, akým ľudia hrajú hry

Hru pre Nintendo vytvorila spoločnosť Niantic, ktorá už v minulosti mala skúsenosť s podobným titulom, ktorý má názov Ingress. Tá však nedosiahla globálne výrazný úspech. 

Pokémoni však hrajú prvú ligu a v krajinách, kde sú voľne dostupné, dosahujú prvé priečky v sťahovaniach. Pozor si však treba dávať na osobné údaje. Niantic totiž po prihlásení cez Google účet vidí takmer do celého vášho @ºčtu. Na internete nájdete návod, ako tomu zabrániť. 

Čo však pokémoni znamenajú po 20 rokoch? Dôležité je k nim pristupovať bez predsudkov, že je to detská hlúposť. Táto hra dokázala reálne dostať do ulíc milióny ľudí, ktorí sú ochotní kvôli mobilnej aplikácii prejsť kilometrové vzdialenosti. A dá sa povedať, že toto je prvá hra, ktorá dokonale spojila virtuálny svet so skutočným.  

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:27