StoryEditor

Google chystá inteligentnú bundu, ktorá povie, kam máte ísť alebo prijme volania

25.05.2016, 00:00

Pred rokom predstavila spoločnosť Google svoj vlastný koncept múdrej textílie. K projektu prizvala spoločnosť Levi Strauss. Teraz sa obe spoločnosti pochválili prvým produktom. Je to múdra bunda, ktorá sa začne predávať budúci rok, píše portál iDnes.cz.

Základom projektu Jacquard, ktorým chce firma Google preniknúť na trh s múdrym či inteligentným oblečením, sú vodivé vlákna. Projekt patrí pod skupinu ATAP (Advanced Technologies and Projects), ktorá má na svedomí napríklad miniatúrny čip, ktorý pomocou radarovej technológie dokáže detekovať polohu prstov a rozpoznať jemné pohyby.

Google na múdre oblečenie nie je sám. Už pred rokom, keď o Jacquarde prvýkrát prehovoril, tiež predstavil partnera z oblasti textilnej výroby. Nebol ním nikto menší ako spoločnosť Levi Strauss & Co. Kým vlani firmy predstavili iba technológiu, teraz už majú prvý výrobok. Ten síce bude v predaji až budúci rok, ale dá sa očakávať, že ďalšie modely budú nasledovať.

Tou novinkou je ľahká bunda Trucker Jacket, ktorú bude firma predávať v edícii Levi 'Commuter za zatiaľ nešpecifikovanú cenu. Ako vyplýva z videa, bunda má spodnú časť rukáva dotykovú a gombík slúži na upozornenie aj ako potvrdzovacie tlačidlo. V praxi to bude vyzerať tak, že sa dotknete rukáva a začne sa vám napríklad prehrávať hudba. Posuniete prstom na aktívnej zóne oblečenie hore a zvuk sa zosilní. „Jacquard umožní používateľovi ovládať mobilné zariadenie a pripojiť sa k rôznym službám, ako sú hudba alebo mapy, priamo z bundy. To je obzvlášť užitočné v okamihu, keď je ťažké používať telefón, napríklad keď idete na bicykli, "vysvetľuje Google.

Užívateľ si s bundou bude musieť zaobstarať aplikáciu, ktorá bude celý systém riadiť a nastavovať. Tiež sa bude musieť naučiť ovládacie gestá alebo naučiť systém jazyk vlastný.

Bunda nebude vybavená displejom, ale spätnú komunikáciu zariadi digitálny asistent. Užívateľ bude musieť používať handsfree sadu. Levi počíta s jednoduchou údržbou, bunda má prežiť pranie v práčke bez toho, aby sa poškodila vodivá priadza.

01 - Modified: 2024-04-25 21:27:13 - Feat.: - Title: Majiteľ Googlu výrazne zvýšil štvrťročný zisk, prvýkrát vyplatí dividendu 02 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 04 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 05 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 03:41