StoryEditor

Zabudnite na Čínu. Google ukazuje, ako sa robia telefóny

04.02.2016, 23:00

Najbližšie mesiace a roky pripomenú staré časy, keď mal takmer každý telefón vlastnú nabíjačku. Nastane totiž opäť ďalšia revolúcia v kábloch. A tento Nexus 5X je ukážkou novej technológie. Zabudnite na to, že vám microUSB nabíjačka pasovala do telefónu len jedným správnym smerom. A hoci sú na výber len dve možnosti, veľmi často sa kábel podarí zasunúť do telefónu či počítača až na tretíkrát.  

Tento smartfón má totiž nový USB konektor, ktorý je obojstranný. A teda ho do telefónu zastrčíte vždy na prvýkrát. Táto revolúcia sa pripravovala roky a hoci sa to môže zdať smiešne, ľudstvo konečne vyrieši jeden zo „zásadných“ problémov pri používaní techniky. Nový USB kábel sa totiž postupne dostane všade. Toto je jeden z prvých telefónov, ktorý ho používa.

Prvé problémy

Okrem toho nám kábel priniesol aj prvé starosti. Toto rozhranie podporujú len niektoré najnovšie notebooky a Google nepribalil do balenia starší typ kábla, prípadne redukciu. Totiž nový USB kábel má obe koncovky rovnaké, nie ako doteraz jedna malá (micro USB) a jedna veľká (klasické USB). A tak som napríklad telefón s počítačom nespojil. Je to však malá daň za to, že o pár rokov bude život o niečo jednoduchší. 

Telefóny Nexus slúžia Googlu ako taký „benchmark“, kde ukazuje ostatným výrobcom, čo majú pri telefónoch s Androidom skúšať a čo využívať. Rovnako tento telefón ukazuje možnosti populárneho operačného systému naplno. Model 5X vyrába pre Google spoločnosť LG. 

Dizajn smartfónu nijako neprekvapí. Rovnako konštrukcia telefónu je plastová, no na veľmi solídnej úrovni. Z tela takmer ako vždy vytŕča fotoaparát, ktorý je však na danú cenovú kategóriu (vyššia stredná trieda) výborný. Jeho rozlíšenie je 12 Mpx, dostal laserové zaostrovanie a dvojicu LED diód ako blesk. 

Výsledky sú na pomery mobilných telefónov dobré, najmä v zhoršených svetelných podmienkach, ako je napríklad šero. Fotoaparát síce nemá v základe manuálny režim, ako je pri mnohých konkurentoch zvykom, no automatika je nastavená veľmi dobre a vie si poradiť.

Selfie je na výbornú

Ďalšou kapitolou je video. Nexus 5X dokáže zachytávať 4K video, ktoré dobre obstojí práve napríklad aj v noci pod pouličným osvetlením. Neodporúčam ho však používať, ak máte len 16 GB verziu. Pamäť microSD kartami nedokážete rozšíriť a smartfón okamžite zaplníte. Stačí len pár videí. 

Selfie kamera dostala 5 Mpx, široký záber a veľmi dobrú kvalitu. A našťastie vás „neskrášľuje“ lacným efektom ako v desiatkach iných Androidov. Nexus sa však naučil používať vaše odtlačky prstov. Podobne ako pri iných telefónoch je snímač umiestnený vzadu. 

Rozpoznanie odtlačku je okamžité a funguje výborne. Prst len priložíte aj v prípade, že máte zhasnutú obrazovku a smartfón sa ihneď odomkne. No v zásade by som snímač privítal skôr na prednej strane. Je to šikovnejšie a rýchlejšie.

Čistý Android

Telefón dostal 5,2 palca veľkú Full HD obrazovku, ktorá má výborné vlastnosti aj na priamom slnku. Navyše telefón má jednu zaujímavú vlastnosť. Ak si ho vyberiete z vrecka alebo zoberiete zo stola, obrazovka sa ihneď zapne na čiernobielo a ukáže posledné upozornenia. 

Vo vnútri zariadenia je totiž čistý Android bez akýchkoľvek úprav. Mal by to byť tak stabilný a rýchly systém? No, teoreticky áno. Avšak po pár fotografiách mi zlyhala aplikácia fotoaparátu, telefón som musel reštartovať. Nič vážne, no stane sa, že telefón pri používaní zaváha. 

Nexus 5X obsahuje najnovší Android vo verzii 6.0.1 a má tak novinky ako špeciálny mód na šetrenie batérie či tipy na najpoužívanejšie aplikácie. Batéria však vydrží asi deň, maximálne deň a pol a tipy na aplikácie v menu vás mätú. Tie sú totiž v prvom riadku výberu so všetkými aplikáciami a logicky sa menia. No mal som taký dojem, že som tam nikdy nenašiel to, čo som chcel, alebo videl pod sebou rovnaké aplikácie. Napríklad Facebook v tipoch a priamo v klasickom výbere pod ním.

Výhodou však je, že systém na Nexuse budete mať vďaka Googlu stále aktualizovaný a bezpečný. Nexus 5X síce nepatrí v čínskej konkurencii kvôli cene na špičku, no v zásade, ak hľadáte „bezstarostný“ Android, o ktorý sa netreba starať – toto je dobrá cesta. 

 

Nexus 5X

Obrazovka: 5,2 palca

Rozlíšenie: 1 080 x 1 920 bodov

Procesor: Snapdragon 808

Batéria: 2 700 mAh

Fotoaparát: 12,3 Mpx

Video: 4K

Rozmery: 147 x 72,6 x 7,9 mm

Hmotnosť: 136 gramov

Cena: 450 eur

 


 

01 - Modified: 2008-01-29 06:18:30 - Feat.: 0 - Title: Vývoj kurzu koruny v minulom roku
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:50