StoryEditor

Zabudnite na chodenie. Toto budete milovať

15.01.2016, 23:00
Vyskúšali sme „hoverboard“, ktorý vás dostane z bodu A do bodu B. A to bez námahy.

Zaujímavá hračka a fenomén súčasnosti. Nič viac. Vyskúšali sme pomôcku, ktorá sa objavila v rôznych hudobných klipoch, youtubových videách či pod nohami slávnych celebrít. Univerzálny „hoverboard“ vás totiž dokáže bez námahy povoziť, a to navyše takým spôsobom, ktorý si veľmi obľúbite. Okrem toho je to veľmi veľká zábava.

Naskočíte na to, a takmer „sa zabijete“. Asi tak vyzeral môj prvý pokus. No po pár minútach pochopíte ovládanie a začnete sa pohybovať úplne prirodzene. Na ulici ste okamžite stredobodom pozornosti a ak si nedáte pozor, veľmi jednoducho môžete aj spadnúť.

Prvý pokus skončil na zemi

Čo vôbec nie je žiadny problém. Najmä ak si príliš veríte. Je to však skvelé, a ten pocit vozenia sa si dokonale užívate. Je to také iné a veľmi návykové. Navyše toto vie byť skutočne rýchlejšie ako chôdza. Pokiaľ nenarazíte na prekážku. A pokojne to môže byť aj malá lišta, vďaka ktorej sa „vysypete“ na zem ako populárne vrece zemiakov. Je to overené. Ale späť k testu.

Názov tejto hračky – hoverboard (teda vznášadlo) – však nemá s tým, čo ukazuje, nič spoločné. Táto čínska hračka nelieta. Je to jednoducho najčastejšie všeobecné označenie tohto plastového výrobku s gumenými kolieskami. Je to však určite lepšie pomenovanie ako to, ktoré som našiel v návode na použite – „kolonožka“. Čo to, preboha, asi môže znamenať?

No ak hoverboard charakterizujem ešte podrobnejšie, tak je to jedna z tých vecí, ktorú si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí. U nás v redakcii to bol doslova malý hit a „voziť sa“ na tom chcel každý.

Nezabijete sa na tom

Výrobok je odvodeninou od známeho Segwaya. Len je menší, vhodnejší do interiéru a podľa testovania aj jednoduchší na ovládanie. Rozhodne sa na tomto „nezabijete“ ako vynálezca Segwaya na svojom vlastnom výrobku. Ten sa na ňom zrútil z útesu do rieky. Toto by na ten útes určite nevyšlo.

Prvé, čo ma na však hoverboarde maximálne prekvapilo, bola jeho hmotnosť. Toto vôbec nie je ľahká hračka (ani pre vašu peňaženku, ale o tom neskôr). Vyhotovenie, ktoré sme testovali, malo hmotnosť 12 kilogramov. Čiže ak toto chcete niekam prenášať ručne, predstavte si, že so sebou „ťaháte“ balík zafóliovaných šiestich dvojlitrových fliaš z potravín.

Navyše toto sa drží ešte hlúpejšie. Čiže ak sa vám to niekde vybije alebo to idete prenášať na dlhé vzdialenosti, zapotíte sa. V balení však bol, našťastie, aj obal, ktorý sa podobá na cestovnú tašku a prenášanie trošku uľahčuje.

Testovaný model bol vo vyhotovení offroad, čiže mal väčšie kolesá, vyšší výkon a vyššiu nosnosť. Je však drahší a dizajnovo horší ako menší štandardný model. Je to však špecialitka. 

Intuitívne ovládanie

Náš hoverboard previezol 120 kilogramov, a nedokázal zdolať takmer nič. Teda závisí od schopností a hmotnosti vodiča, ale aj oblá plastová lišta, ktorá kryje káble na zemi, bol obrovský problém. Teda slovo offroad platí len vo veľmi nadnesenom význame.

Maximálne však potešili výkon a rýchlosť. Napriek tomu, že máte pod nohami malé zariadenie, obsahuje dvojicu motorov s výkonom 500 W. Teda to píše výrobca. Maximálna rýchlosť je pri našom modeli 16 kilometrov za hodinu, čiže rýchlejší beh. To je skutočne slušné.

Chce to cvik, ale rýchlo sa viete pohybovať takmer bez problémov. No len na rovnej ploche.

A ako sa to vlastne ovláda? Hoverboard má navrchu dvojicu plôch, kde stojíte. Tie kontrolujú tlak, napríklad pri pohybe dopredu prenesiete ťažisko pred seba a zatlačíte viac špičkami. A tým sa pohodlne pohnete vpred. Oba motory funguje separátne, a tak sa môžete otočiť prakticky úplne na mieste.

Prvý pokus síce u mňa nebol úspešný, ale niektorí kolegovia a ľudia, čo si to vyskúšali, dokázali ovládanie pochopiť ihneď. Stačí len pár minút cviku a viete sa na tomto zariadení voziť veľmi, veľmi slušne.

Kde sa na tom budete voziť?

No a keď už sa na tom dokážete pohodlne povoziť, začnete uvažovať, kde by ste to asi mohli používať. Reálne s tým môžete chodiť do práce alebo do mesta, no nepredpokladám, že by to niekto skutočne robil. Dojazd tejto hračky dosahuje podľa vášho vozenia reálne aj 10 kilometrov.

Viem si to však predstaviť vo veľkom byte či dome. Áno, ak sa budete nudiť alebo vám z času na čas správne „zašibe“, tak sa na tom budete voziť aj doma. Je však len zábava a hračka. Ale nečudoval by som sa, ak sa hoverboard uchytí niekde v súkromnej sfére.

V podvedomí som však mal aj menšiu obavu. Objavili sa i prípady, keď sa (nie náš testovaný kus) hoverboard pri nabíjaní prehrial a zhorel kvôli nemu dom, či začal horieť v obchodnom centre. Jeden celý deň som ho nechal na nabíjačke, no našťastie ma pri príchode domov nezdravil žiadny hasič ani tucet vyplavených susedov. V spomínaných prípadoch malo ísť o veľmi lacné výrobky priamo z Číny.

Náš hoverboard mal však ešte jednu vychytávku: dokonale odkopírovaný kľúč na zapínanie a vypínanie ako od áut značky Porsche.

V každom prípade som si pri testovaní užil mnoho zábavy a zaujímavých momentov. Do obchodných centier s týmto nechoďte – vyhodia vás.  A neriskujte ani jazdu v daždi. Táto hračka nie je odolná proti vode. Je to však ideálny doplnok, ak sa skutočne doma nudíte. Ak vám neprekáža cena, za to „srandu“ to skutočne stojí.


 

01 - Modified: 2008-01-08 06:51:00 - Feat.: 0 - Title: Muži kričali na Clintonovú, aby im vyžehlila košele
01 - Modified: 2017-12-11 10:27:06 - Feat.: - Title: Slovákom sme ukázali obyčajnú Kiu. Mysleli si, že je to Mercedes 02 - Modified: 2017-11-30 16:36:49 - Feat.: - Title: Pozrite sa, čo dokáže najlepší internet na Slovensku 03 - Modified: 2017-11-12 20:57:02 - Feat.: - Title: Kúpili sme auto v hodnote iPhonu X. Tipnite si, čo by sme chceli viac 04 - Modified: 2017-10-24 11:19:31 - Feat.: - Title: Jazdili sme najluxusnejším autom na svete. Našli sme jednu chybičku 05 - Modified: 2017-10-24 10:26:09 - Feat.: - Title: Jazdili sme najluxusnejším autom na svete. Našli sme jednu chybičku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 04:04