StoryEditor

Návod na silné heslo a ako chrániť cloud

05.11.2014, 23:00
Autor:
dpidpi
Základné pravidlá, ako budú dáta v cloude bezpečné pre každého.

Dni, keď ste si dokumenty nosili na USB kľúčoch alebo ich posielali mailom pomaly končia. Cloud sa stáva miestom, kde sa nielen tieto všetky informácie stretávajú, ale aj zostávajú na ňom. Bezpečnosť vo svete informačných technológií je dnes často témou číslo jeden. V prípade cloudou platí toto pravidlo už dvojnásobne, keďže sa jedná o dáta, ktoré sú cenné nielen pre „obyčajných ľudí“ alebo tieto riešenie používajú priamo veľké spoločnosti.

Digitálnemu svetu veríme čoraz viac, no existujú základné pravidlá pomocou, ktorých dokážete znížiť riziko straty alebo odcudzenia informácií, na ktorých vám záleží. A platí to pre všetky druhy cloudov. 

Pozor na citlivé dáta

Vždy sa môžete rozhodnúť, ktoré z vašich dokumentov „pošlete“ do online sveta, ktorý má často vlastné pravidlá. A bežný cloud sa musíte naučiť používať a rozdeľovať, čo naň patrí alebo čo by malo „zostať doma“. Vždy sa odporúča, aby ste sa vyhli nahrávaniu kritických dát do online služieb a narábali s nimi tak, ako uznáte za vhodné. 

Znie to ako „objavenie Ameriky“, ale v základe už pri používaní cloudu musíte rozmýšľať, čo sa stane, ak o tieto dáta prídete. Najmä ak máte napríklad na svojom know-how postavený biznis. 

Základom je zmluva

Preštudujte si všetky body, zvážte svoje riziká a overte si, čo sa stane, ak bude služba nedostupná, aké sú záruky v prípade útokov či ako svoje dáta dokážete premigrovať z vašich serverov na nové. Pri výbere správneho dodávateľa služieb si môžete značne zjednodušiť svoju prácu a ušetriť ročne nemalé náklady, no ak nájdete nespoľahlivého partnera a aj so zlou zmluvou, budete sa trápiť. Darmo budete mať svoju agendu v cloude, ak sa k nej nedostanete. 

Aj keď si pri výbere môžete vyberať z celého sveta, odporúča sa zvoliť si miestnych (slovenských) poskytovateľov profesionálneho cloudu. Svoje dáta máte blízko, „všetko vybavíte v papučiach“ a pokiaľ chcete začať používať cloud masívne, potrebujete aj dostatočnú rýchlosť a odozvu. A tú vďaka relatívnej blízkosti dosiahnete. 

Heslo nepodceňujte

Súčasné nároky na heslá sa stále zvyšujú. Kým pred pár rokmi sa heslo, ktoré malo osem znakov spolu s číslom, považovalo za bezpečné, dnes už nie. Výkonnejší hardvér či nové technológie dokážu bežné heslá veľmi ľahko a rýchlo prelomiť. Podľa serveru cio.com je 90 percent všetkých dnešných hesiel možné prelomiť v priebehu niekoľkých sekúnd. 

Rozhodne si pre prístup k citlivým dátam a celej správy v cloudu nedávajte rovnaké heslo ako napríklad na Facebook. Základom je taktiež obmena hesla v určitom časovom intervale. V tomto prípade je lepšie nechať to na systém než sa spoliehať na seba, že si bude napríklad raz mesačne meniť heslo. 

Množstvo únikov, o ktorých môžete čítať, sa stali práve aj kvôli faktu, že heslo bolo jednoduché či ostalo roky rovnaké. Na internete existujú celé databázy miliónov hesiel, medzi ktorrými môže byť aj to vaše. A ako si vytvoriť bezpečné a pre vás jednoduché heslo? 

Zvoľte si slovo alebo najlepšie slovné spojenie, napríklad  „milujemleto“, ktoré budete používať ako základ a k nemu nadviažete meno služby plus váš dátum alebo rok narodenia. Teda pri Gmaili by heslo vyzeralo napríklad „MilujemLetoGmail1751990“. Pri dnešných možnostiach je takmer neprelomiteľné a úplne jednoducho zapamätateľné. Výborné je, ak ešte pridáte do hesla nejaký špecifický symbol, napríklad bodku. Základom však ostáva, aby ste ho vedeli len vy sám. 

Šifrujte

Poistka pred stratou dát, v prípade prelomenia hesla alebo sledovania je vždy šifrovanie. Je to najlepší spôsob, ako môžete svoje dáta chrániť. V tejto rovine existujú dve možnosti. Svoje dokumety, ktoré necháte „voľne položené“ v cloude, začnete šifrovať cez vlastný program spolu s vlastným kľúčom alebo si nájdete poskytovateľa, ktorý vám túto možnosť sprostredkuje a zašifrujete celý obsah cloudu. Pokiaľ si začnete svoje dáta šifrovať sám, nevie nikto, a ani ten, kto vám spravuje cloud, čo vlastne na jeho serveroch máte uložené. 

Šifrovacích algoritmov a možností, ako si týmto spôsobom chrániť svoje dáta, je mnoho. Musíte si len vybrať možnosť, ktorá vám bude v oblasti pohodlia či časovej náročnosti vyhovovať. 

Cloud je komplexné prostredie, ktoré dáva mnohým službám možnosť evolúcie. Má mnoho výhod, kde sa napríklad nemusíte starať o samotnú techniku a často ani o softvér, skrátka používate službu, ktorá „musí“ fungovať. Avšak zodpovednosť za to, čo sa nahráva na cloud a ako sa používa, padá aj na používateľov. Bezpečnosť cloudového riešenia je tak synergia medzi zákazníkom, ale aj poskytovateľom.  

01 - Modified: 2006-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K Číne sa blíži tajfún Utor
01 - Modified: 2024-03-06 10:17:47 - Feat.: - Title: Bezpečnosť podľa nemeckej obrany: heslo „1234“ zverejnila hneď pri dokumente 02 - Modified: 2024-02-01 18:00:00 - Feat.: - Title: Nespoznáte ju! Alagič ako čiernovláska pred úpravami. Takto vyzerala na začiatku kariéry 03 - Modified: 2024-01-18 10:00:38 - Feat.: - Title: Nový projekt Rytmusovej Alagič skončil fiaskom. Moderátorka sa na miestočku dlho neohriala 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Ako nakupovať na Vianoce čo najlacnejšie? Máme pre teba návod, ktorý nezruinuje tvoju peňaženku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 04:56