StoryEditor

Laik či expert? Zistite ako ste na tom v IT technológiách

04.06.2013, 01:00
Autor:
dpidpi
Na Slovensku prebieha testovanie, ktoré vám napovie vašu úroveň v oblasti informačných technológií.

Test zručnosti, ktorý sa týka informačných technológií, si na Slovensku môžete vyskúšať už celkom po tretíkrát. IT Fitness test obsahuje otázky, ktoré sú orientované na znalosť práce s internetom, excelom či skúsenosti s operačnými systémami. 

Celý projekt vznikol ešte v roku 2009 iniciatívou Európskej komisie a stal sa súčasťou takzvaného eSkills Week. Minulý rok sa do špecializovaného kvízu zapojilo takmer 80 tisíc účastníkov, vďaka ktorým sa získali relevatné informácie o úrovni IT znalostí Slovenského národa. Cieľovou skupinou však ostávajú stredné či vysoké školy, vyskúšať si ho ale môže ktokoľvek. 

Znalosť moderných technológií je kľúčová

„Testovanie prebehne formou on-line testu, prostredníctvom ktorého si záujemcovia overia úroveň svojich IT zručností, pričom sa preveruje len základná úroveň znalostí z IT. Našou snahou je, aby sa do tohto procesu zapojila čo najväčšia skupina respondentov a aby sme tak získali relevantné informácie o úrovni IT zručností na Slovensku,“ upresňuje Juraj Sabaka, prezident IT Asociácie Slovenska, ktorá projekt zastrešuje a dodáva: „Počítačová gramotnosť je v súčasnosti dôležitou konkurenčnou výhodou na trhu práce.“ 

Pre vykonanie testu sa musíte zaregistrovať a najprv vyplniť základný formulár s otázkami, ktoré sa pýtajú ako a kde využívate počítač. Až následne sa dostanete k testovaniu, ktoré obsahuje 24 otázok. Ich vyplnenie vám zaberie podľa skúseností približne 10 až 20 minút času. Na konci sa dozviete výsledok v percentách a na váš e-mail sa zašle malý certifikát o absolvovaní testu spolu s popisom výsledku. Aby ste dosiahli priemer, musíte sa dostať aspoň cez 63 percent. 

Snímky: archív

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:49