StoryEditor

Taxikári majú problém. Prácu im berie šikovná aplikácia

12.06.2014, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Cez telefón funguje sieť vodičov, ktorí vás odvezú rýchlo a veľmi lacno.

Taxikárom naprieč Európou sa nepáči mobilná aplikácia Uber, ktorá umožňuje objednať veľmi lacný odvoz na požadované miesto. Vidia v nej veľkú konkurenciu a tvrdia, že porušuje zákon. Výhrady už protestnou akciou vyjadrili vodiči v Paríži, Londýne a Berlíne, podobné akcie chystajú aj v Ríme či Miláne.

Americká aplikácia Uber totiž umožňuje veľmi jednoducho objednať odvoz na dané miesto. Cestujúci sa vďaka nej môže priamo spojiť so súkromnými vodičmi (preverenými spoločnosťou Uber), ktorí navyše ponúkajú veľmi nízke ceny. Pre bežné taxislužby sú tak obrovskou konkurenciou.

"Funguje to tak, že si do smartfónu nahráte aplikáciu Uber. Sprievodca sa opýta na vaše údaje a číslo kreditnej karty. A kedykoľvek potrebujete auto, stačí v aplikácii zadať požiadavku a systém automaticky kontaktuje vodiča, ktorý je k vám najbližšie. Systém mu to oznámi a vodič má následne 15 sekúnd na odpoveď. Je to veľmi rýchle, "opísal vlani kolegom pre Dnes.cz aplikáciu americký vodič limuzíny. 

Problémom je podľa oficiálnych taxislužieb, že táto aplikácia nie je ako taxislužba registrovaná, a napriek tomu funguje aj ako taxameter, čo je vraj nelegálne.

V Amerike žaloby, v Európe protesty taxikárov

Aplikáciu Uber pritom podporuje napríklad internetová spoločnosť Google, ale aj investičná banka Goldman Sachs. Dostupná je vo viac ako sto mestách a v 37 krajinách sveta, no na Slovensku zatiaľ nie. Protesty vyvolala aj v USA. "Taxikári sa proti službe búria a snažia sa ju rozličnými spôsobmi napádať na súde. Dokonca na krátku dobu bol Uber v niektorých mestách aj zakázaný, no napokon sa to prelomilo. Podpora verejnosti je ohromná," opísal vlani už spomínaný vodič limuzíny zo San Francisca situáciu v Severnej Amerike.

Nová služba sa už znepáčila vodičom v Británii, Belgicku, Španielsku a Nemecku. V stredu sa k nim pridali aj francúzski taxikári. Podľa mestnych médií sa protesty prejavujú najmä nedostatkom vozidiel taxislužby. Francúzsku metropolu pritom v stredu ochromil aj štrajk na železnici.

Počas poludnia sa približne tisíc taxíkov v Berlíne zúčastnilo protestných jázd z rôznych častí nemeckej metropoly k olympijskému štadiónu. Kolóny trúbiacich áut v niektorých miestach brzdili dopravu, dopravný kolaps však nespôsobili.

V Hamburgu už podobnú aplikáciu zakázali

Prezident nemeckého zväzu prevádzkovateľov taxislužieb Michael Müller vyhlásil, že sa taxikári chcú protestnou akciou brániť proti údajne nelegálnej konkurencii. "Súkromný vodiči nemajú koncesiu na prevádzkovanie taxislužby a spravidla ani neplatia dane z toho, čo si týmito cestami zarobia," povedal Müller na tlačovej konferencii.

"Nemajú poistenie na prepravu osôb, nepodrobujú sa žiadnym pravidelným zdravotným prehliadkam a nepodliehajú nárokom na vzdelávanie a na technický stav vozidla, ktoré musia spĺňať vodiči taxislužby," dodal.

Berlínski taxikári apelujú na mestá, aby využívanie týchto aplikácií zakázali. V Hamburgu už protest taxikárov uspel, keď v stredu vedenie mesta podľa serveru Deutsche Wirtschafts Nachrichten zakázalo využívanie dopravnej aplikácie WunderCar, ktorá funguje na podobnom princípe ako Uber.

Popoludní sa chystali k protestu pripojiť aj taxikári na britských ostrovoch. Aj v Londýne podľa nich platí, že taxameter majú právo používať len čierne taxíky. Požadujú preto, aby boli služby spoločnosti Uber oveľa viac regulované. Protestu v Londýne sa vraj zúčastní až 12 tisíc taxikárov. Okrem Londýna, Paríža a Berlína sa má štrajkovať aj v Ríme či Miláne.

iDnes.cz

Snímka: Reuters

01 - Modified: 2006-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akvizície po rusky: falšovanie, korupcia a násilie
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 05 - Modified: 2024-03-30 17:14:31 - Feat.: - Title: Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 16:29