20.11.2011, 00:00

Facebook vás sleduje. Aj keď ste odhlásení

Facebook vyvoláva obavy bežných užívateľov aj odbornej verejnosti. Čo všetko o vašom súkormí si ukladá?

Facebook. Mark Zuckerberg

Facebook vyvolal obavy týkajúce sa ochrany súkromia, keď vyšlo najavo, že jeho tlačidlá "páči sa mi to" a "zdieľať", ktoré sa objavujú po celom webe, v skutočnosti hlásia naše návštevy späť na servery Facebooku.

Technický riaditeľ Facebooku Arturo Bejar zverejnil, aké osobné informácie spoločnosť zbiera. Informoval o tom USA Today.

Facebook. Snímka: Google
Zdroj: Google

Keď ste prihlásení, Facebook zaznamenáva chronologicky zoznam URL adries, ktoré navštívite a spáruje ich s vaším menom, zoznam priateľov, preferencie na Facebooku, mejlové adresy, IP adresy, rozlíšenie obrazovky, operačný systém a typ webového prehliadača.

Keď ste odhlásení, zachytáva všetko, okrem vášho mena, zoznamu priateľov a preferencií na Facebooku. Namiesto toho používa jedinečný alfanumerický identifikátor na vaše sledovanie.

Treba mať na pamäti, že Facebook nemonitoruje všetky stránky, ktoré navštívite, ale iba tie, ktoré majú tlačidlá "páči sa mi to" a "zdieľať".

Bejar povedal, že Facebook by technicky mohol prepojiť vaše meno s údajmi, ktoré nazbieral, keď nie ste prihlásení. Ako však tvrdí, je pre neho dôležité, aby sa tak nedialo.

Prečo Facebook zbiera všetky tieto informácie a čo s nimi firma robí? Zbieraním takého množstva detailov je jednoduchšie odhaliť falošné účty a podvodníkov. Sledovaním toho, kedy ľudia klikajú na tlačidlo "páči sa mi to" vám Facebook ukazuje reklamy, ktoré by vás mohli zaujať a tým produkovať čo najväčší zisk.

Napriek tomu, že má Facebook tie najlepšie úmysly (alebo to aspoň tvrdí), je zrejmé, prečo sú odborníci na ochranu osobných údajov a informovaní používatelia znepokojení.

Zdroj: businesinsider.com

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.