StoryEditor

Súboj formátov videa sa blíži do finále

10.01.2008, 11:44
Jednou z veľkých tém, ktorá hýbe prebiehajúcim veľtrhom spotrebnej elektroniky v Las Vegas, je vojna medzi vzájomne nekompatibilnými formátmi pre digitálne video s vysokým rozlíšením obrazu.

V nej medzi sebou bojujú dva tábory – jeden podporuje formát Blu-ray, propagovaný firmou Sony, a druhý, ktorý podporujú Toshiba a Microsoft, zas HD DVD. Práve v Las Vegas sa táto bitka možno priblížila k svojmu koncu.

Prebehlíci od Toshiby

Začalo to už minulý týždeň v piatok, keď americké filmové štúdio Warner Brothers oznámilo, že bude vydávať filmy vo vysokom rozlíšení obrazu len na diskoch Blu-ray. Tento najväčší hollywoodsky predajca DVD, s podielom na celkovom predaji v USA okolo 20 percent, pritom dosiaľ podporoval oba formáty a na oboch taktiež vydával svoje filmy. Warner Brothers zdôvodnili svoje rozhodnutie ako reakciu na dopyt zákazníkov.

Toto oznámenie šokovalo alianciu okolo Toshiby, ktorá podporuje formát HD DVD, natoľko, že vzápätí zrušila naplánované tlačové konferencie v Las Vegas a posunula slávnostné predstavenie nových produktov.

A to ju ešte čakala ďalšia rana. Podľa britského denníka Financial Times totiž podobný krok ako „Warneri“ zvažuje i ďalšie veľké americké štúdio – Paramount. Jeho hovorkyňa Brenda Cicconeová síce včera upokojovala situáciu, keď agentúre Bloomberg zaslala e-mail: „Súčasné plány Paramountu sú také, že pokračujú v podpore formátu HD DVD.“ Taktiež hovorca Toshiby Keisuke Ohmori odmietol článok FT ako špekulatívny.  

Odborníci v Las Vegas to ale vidia trochu inak. Zvlášť preto, že filmy vo formáte Blu-ray valcujú v predaji v USA formát HD DVD v pomere dva ku jednej.

Navyše Blu-ray podporuje už väčšina veľkých hollywoodských štúdií ako Walt Disney, 20th Century Fox či Metro-Goldwyn-Mayer, najnovšie Warner Brothers a samozrejme taktiež Sony Pictures. Tento formát tak už ovláda zhruba 70 % hollywoodskej produkcie.

Formát HD DVD má oficiálne už len podporu štúdií Universal Pictures a Paramount. Ak by teraz navyše Paramount odišiel, znamenalo by to zrejme v bitke formátov definitívny impulz.

Tomu, že by Paramount mohol alianciu okolo Toshiby opustiť, nahráva ešte jeden faktor. Keď sa štúdio vlani s veľkými fanfárami pripojilo k aliancii podporujúcej HD DVD, vynútil si v zmluve klauzulu, že bude môcť prejsť ku konkurencii, pokiaľ to isté urobí Warner Brothers. A to sa teraz stalo.

Neradovať sa predčasne

"Formát HD DVD teraz čaká rýchla smrť. Celkovo by to ale mohlo trhu prospieť. Očakávame, že v tomto roku budú mať zákazníci v USA hlbšie do vrecka a za DVD utratia zhruba o tri percenta menej než vlani. A atmosfére v sektore by rozhodne neprospelo, keby vojna formátov pokračovala. Rozhodnutie Warneru tak môže mať pozitívny efekt,“ povedal pre BBC News analytik Rich Greenfield z firmy Pali Capital.

Aliancia okolo Sony a jeho formátu Blu-ray sa tak raduje, aj keď zatiaľ len veľmi opatrne. Pokiaľ sa Sony v bitke formátov podarí zvíťaziť, bude to prvé víťazstvo tejto firmy v niekoľkých posledných podobných bitkách. V 80-tych rokoch totiž Sony neuspela v súboji formátov videokaziet, keď jej Betamax podľahol systému VHS. Podobne neuspela Sony so svojimi minidiskami, ktoré prehrali súboj s prehrávačom hudby vo formáte mp3.  

Článok bol pôvodne publikovaný v Hospodářskych novinách.

 


Warner Bros vystupňoval vojnu o DVD

Filmové štúdio Warner Bros spoločnosti Time Warner šokovalo firmy Microsoft a Toshiba, keď sa rozhodlo vydávať svoje filmy na DVD s vysokým rozlíšením už len vo formáte Blu-ray od konkurenčnej spoločnosti Sony, a nie aj na HD DVD, ako doteraz, ktoré jej ponúkala práve Toshiba v spolupráci s americkým Microsoftom. „Spotrebitelia nám v poslednom čase ukázali, že majú o vysoké rozlíšenie Blu-ray väčší záujem. Reagovali sme len na dopyt na trhu,“ oznámila spoločnosť počas medzinárodného veľtrhu spotrebnej elektroniky v americkom Las Vegas.

Celý článok >>

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:52