StoryEditor

Skončí sa vojna formátov DVD?

20.11.2006, 23:00
Autor:
(mk)(mk)

Nápad, ktorý umožní vyrábať lacné viacvrstvové disky, by mohol v zárodku ukončiť konkurenčný súboj formátov DVD s vysokou rozlíšiteľnosťou. Vďaka realizovanému nápadu britskej spoločnosti pre mediálne technológie a zamestnancom spoločnosti Warner Bros. Britská spoločnosť New Medium Enterprises koncom septembra oznámila, že vyriešila technický problém výroby, ktorý umožní vyrábať lacné viacvrstvové disky DVD obsahujúce jeden film v rozličných konkurenčných formátoch. Rovnako patentová prihláška zamestnancov spoločnosti Warner Bros umožní prehrávať obidva konkurenčné formáty DVD a pomôže zmierniť nepriateľstvo rozdelených hollywoodskych štúdií a znepokojených používateľov.
Technológia pre masovú výrobu
"Súčasné technológie, ktoré sa pokúšali vytvoriť viacvrstvové disky, prevažne nepracujú. Vytvorili sme technológiu pre masovú výrobu viacvrstvových diskov, ktorá zabráni nízkym výnosom z dobre známeho problému," povedal Eugene Levich, vedúci výroby NME.
Nízke výnosy znamenajú, že mnoho výrobných liniek na DVD nepracuje a postupne sa vyraďujú. Podľa holandskej spoločnosti ODMS, jednej z popredných svetových výrobcov výrobných liniek pre optické disky, výrobná cena viacvrstvového DVD s technológiou NME sa pohybuje okolo 9 centov, v porovnaní so 6 centami za štandardné jednovrstvové DVD. Približne 50-percentné zvýšenie ceny porovnáva so súčasnou generáciou viacvrstvových záznamových diskov DVD, ktoré následkom nízkej návratnosti stoja 3- až 5 x viac než jednovrstvové disky.
Technologický pokrok prichádza o týždeň, ako si traja zamestnanci filmového štúdia Warner Bros zaregistrovali patent na aplikáciu viacnásobných formátov na jednom disku DVD. Viacvrstvový dvojitý optický disk bude mať jednu vrstvu dát v štandardnom formáte CD a DVD, druhú vrstvu na prehrávanie vysokokapacitného formátu a tretiu vrstvu na konkurenčný vysokokapacitný formát. Konkurenčné formáty, Blu-Ray podporovaný firmou Sony a Toshiba s formátom HD-DVD, pracujú s modrým laserovým lúčom, ale vzájomne nie sú kompatibilné. To núti používateľa rozhodnúť sa pre jeden alebo druhý formát v situácii, ktorú analytici označili za alternujúcu a spôsobujúcu nárast budúcej generácie DVD, ktorá môže uložiť viac informácií a s lepšou kvalitou obrazu. Hollywoodske štúdiá sa rozdelili pre obidve strany, každé podporuje jeden z dvoch formátov. Niektoré sa rozhodli vyrábať filmy v obidvoch formátoch, v dodatku k štandardnému formátu DVD, čo by zvyšovalo ich predajnú cenu. Predajcovia elektroniky tiež mali obavy z tejto situácie.
Na obzore viac formátov
"Z hľadiska výrobcu je to nevýhoda mať výrobu a distribuovať tri rozličné typy diskov na uspokojenie požiadavky používateľa pre jeden výrobok, ako je filmový obraz," uvádza sa v patentovej prihláške. Viac formátov diskov DVD vytvára znepokojenie predajcov a spotrebiteľov, ktorí sa rozhodli formát si zadovážiť alebo zakúpiť. Štúdio vlastnené Time Warner začalo 26. septembra ako prvé predávať film s tromi uvedenými formátmi, (obidva formáty s vysokou rozlíšiteľnosťou a štandardné DVD), keď v jednom dni vydalo DVD s filmom "The Lake House" so Sandrou Bullock a Keanom Reevesom.
"Neexistuje kolízia medzi Warner Bros a nami. Oni si patentovali aplikáciu a my technológiu. Sú to doplňujúce patenty. Som šťastný, že sa to stalo. Spoločnosť Warner otvorila naše oči, pretože ukázala, že sa to skutočne dá a vytvorila viacformátový viacvrstvový disk," povedal Levich. "Bývalý prezident Warner Home Video, James Cardwell, zjednotil za posledný mesiac kolektív NME." Time Warner je najväčšia svetová mediálna spoločnosť a vlastník štúdií Warner Bros.
Viacformátové disky DVD môžu vyriešiť začínajúcu konkurenčnú vojnu medzi dvomi novými vysokokapacitnými formátmi - Blu-Ray a HD-DVD. Vysokokapacitné disky DVD sú potrebné na uloženie filmov s vysokou rozlíšiteľnosťou na jeden disk. Tieto filmy poskytujú 5- až 6 x viac obrazových detailov než štandardné rozlíšenie, ktoré sa používa v normálnom DVD. Hollywoodske štúdiá si už vopred vybrali formáty DVD, každé podporuje jeden z dvoch formátov. Uložením rovnakého filmu na jeden disk v obidvoch formátoch môžu filmové štúdiá šetriť peniaze a používatelia sa nemusia strachovať, či si kúpili správne disky pre svoje prehrávače.
Technologický pokrok NME potvrdila firma ODMS. "Môžem to potvrdiť. Boli sme veľmi skeptickí, keď nás oslovila NME. Máme skúsenosti s výrobou dvojvrstvových záznamových diskov DVD a výnosy sú stále pod 50 %, no ich technológia prináša väčšie výnosy a tiež ďalšie úspory," povedal výkonný riaditeľ ODMS, Jadranko Dovic.
Technológia NME
ODMS oznámila, že na začiatku roka 2007 bude mať hotový prvý prototyp fungujúcej výrobnej linky s technológiou NME. Ďalej oznámila, že tiež navrhla novú technológiu pre zariadenia, ktoré čítajú a zapisujú disky, čo bolo iné slabé miesto viacvrstvových diskov. Súčasná generácia prehrávačov DVD môže čítať dve vrstvy.
"NME vytvorilo disky DVD až s desiatimi rôznymi vrstvami, ktoré sú stále čitateľné. Navrhla svoj prehrávač, ale je ochotná predať licenciu na túto technológiu hlavným výrobcom spotrebnej elektroniky," povedal Levich.
Filmy sú na DVD uložené v rozličných hĺbkach v závislosti od technológie. Disky Blu-Ray ukladajú informáciu len 0,1 mm od povrchu, zatiaľ čo disky HD-DVD ju ukladajú v hĺbke 0,6 mm. Filmy dlhšie ako 2 hodiny potrebujú byť uložené na dvoch vrstvách rovnakého formátu veľmi blízko seba.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 18:25