Dominika Cibulková s kondičným trénerom Jozefom IvankomTASR/AP
StoryEditor

Jozef Ivanko. Tréner, ktorý stojí za úspechom Dominiky Cibulkovej

30.10.2016, 23:00

Stretli sme sa tesne pred odletom do Singapuru, kde jeho zverenka aktuálne bojuje na prestížnom turnaji majsteriek.

Počas rozhovoru mu sem-tam volal otec Dominiky Cibulkovej s poslednými pokynmi.

Pred piatimi rokmi dokázal doviesť k víťazstvu na tomto turnaji aj na slávnom Wimbledone Češku Petru Kvitovú.

Aké to je, trénovať tenisového hviezdy a prečo nezostal v Austrálii? Prezradí Jozef Ivanko.

Celý rozhovor bol zverejnený v piatkovom HN magazíne.

Ako sa človek z Michaloviec dostane do pozície kondičného trénera vo svete veľkého profesionálneho tenisu?

Je to možno aj vec náhody, sna. Tým, že som bol aktívny športovec – triatlonista, kvadriatlonista a robil som aj atletiku, ma práca v blízkosti športovcov vždy lákala. Vyštudoval som fyzioterapiu na Slovenskej zdravotníckej univerzite a trénerstvo na Fakulte telesnej výchovy a športu.

No po škole nebol tenis vaším prvým pracovným zameraním v rámci vášho odboru.

Po škole som bol zaradený do Centra akademického športu, dnes je to Národné športové centrum, kde som popri svojej kariére v triatlone a kvadriatlone trénoval aj rýchlostných kanoistov. No trvalo to iba chvíľku a vycestoval som do Austrálie.

Prečo?

Mal som tam lepšie tréningové možnosti a okrem toho som mal príležitosť zdokonaľovať sa vo fyzioterapii pri špecializovanom zameraní fyzioterapia v športe. Navštevoval som tam rôzne kurzy. A práve v Austrálii som sa dostal prvýkrát do kontaktu s tenistami.

Slovenskými?

Nie. Mojím prvým angažmánom v pozícii kondičného trénera medzi tenistami bola príprava Inda Leandra Paesa a jeho austrálskeho partnera Paula Hanleyho. Takže prvý tenisový angažmán som získal práve cez mužskú štvorhru.

Do povedomia širšej verejnosti ste sa však dostali až ako kondičný tréner českej tenistky, dvojnásobnej wimbledonskej šampiónky Petry Kvitovej. Ako k tomu prišlo?

Bolo to v roku 2008, keď ma oslovil majiteľ marketingovej agentúry Česká sportovní Miroslav Černošek a chcel ma angažovať pre jeho agentúru. Pod palcom mal aj Petru Kvitovú. Začal som pracovať v Česku a aj som sa potreboval na chvíľu usadiť, lebo som bol dlho „rozlietaný“. No trvalo to iba pol roka, keď mi zverili Petru a vrátil som sa do kolotoča profesionálneho tenisu tak, ako predtým. A pracujem tak vlastne až dodnes.

Pod vašimi rukami sa dostala Petra Kvitová zo 60. miesta v rebríčku až na post svetovej jednotky. Bola prvou ženou, ktorú ste kondične pripravovali?

V tenise áno. Dovtedy som spolupracoval napríklad s kanoistkami Martinou Kohlovou a Ivanou Kmeťovou. Nejakú skúsenosť s nežnejším pohlavím som teda mal.

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:15