StoryEditor

Respiračné ochorenie prináša najkrajšie časy v práci. Toto sú jeho výhody

19.10.2016, 19:46
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Tie najkrajšie časy v nadnárodnej spoločnosti prichádzajú s respiračným ochorením. Na jednej strane môžete dávať najavo, aký ste nenahraditeľný pre korporáciu i vesmír. A na strane druhej sa vám vyhýbajú kolegovia, ktorí by od vás teoreticky aj niečo chceli. Často stačí pohroziť osobným stretnutím.

Konšpirácia na úvod

Nikoho by neprekvapila konšpiračná teória, že open space plus nečistenú klimatizáciu vynašli farmaceutické firmy. Pretože ideálnejšie prostredie na budovanie kolektívnej imunity svetovej populácie nájdete len ťažko. Stačí, aby jeden kolega priniesol nejakú zaujímavejšiu virózu. A o čosi silnejšiu imunitu majú o týždeň všetci v budove.

Inak je celkom prekvapujúce, ako sa tomuto pracovnému benefitu bránia takmer všetci účastníci open spaceu. Lenže korporátna kultúra im veľký priestor na záchranu neposkytuje. A jediný, kto sa skutočne môže tešiť z danej situácie, je práve nositeľ chrípky. On jediný má istotu, že sa nenakazí. Zároveň môže deklarovať svoju zaneprázdnenosť najpohodlnejším spôsobom. A celkovo z vlastnej choroby vyťažiť maximum.

Zlaté pravidlo korporácie

Zlaté pravidlo spokojného života v korporácii je spraviť minimum, delegovať maximum a predstierať, že stojíte za všetkým. A neexistuje lepšia situácia, ako byť chorý alebo chorá. Hneď z viacerých dôvodov. Prvý je samozrejmý. Svojím kýchaním, kašľaním a smoklením upozorňujete na svoju prítomnosť celý open space. Ak ste zručný korporátnik, tak si dokonca zoženiete deku, do ktorej sa zabalíte. Po stole si porozťahujete celý súbor liekov a čajov. A korunu vlastnej neprehliadnuteľnosti nasadíte, ak si navlečiete rúško na tvár.

Druhý dôvod, prečo je chrípka najväčším spojencom korporátnej krysy posledného ťaženia? Hneď po tom, ako si všetci všimnú, že ste chorý, majú prirodzenú potrebu posielať vás domov. A to nesmiete dopustiť.

Naopak. Musíte s ľútosťou opakovať, že nič by vás nepotešilo viac, ale keďže máte toľko roboty... No a než by ste tú komplikovanú horu povinností niekomu vysvetlili, lepšie bude, ak to všetko spravíte sám alebo sama. Samozrejme, so zaťatými zubami. Nielenže si vás všetci všímajú, ale zároveň máte možnosť poukázať na svoju zaneprázdnenosť.

Postrašte mítingom

V tom je krásny tretí dôvod. Nič nepretriedi pracovné povinnosti viac ako respiračné ochorenie. Ak si totiž myslíte, že domov vás kolegovia posielajú pre vaše blaho, tak ste na omyle. Jednoducho ide o neskúsených korporátnikov, ktorí nevedia oceniť výhody choroby v nadnárodnej spoločnosti. Skrátka, chcú sa chrípke či viróze vyhnúť. A nebudú vašu spoločnosť vyhľadávať. To sa dá šikovne využiť. Pracovné požiadavky vám síce budú posielať mailom, ale máte zbraň, ako sa ich realizácii vyhnúť.

Stačí, aby ste na mail odpovedali, že ste nachcípaný a príliš vám to nemyslí. Ale chápete, že to treba spraviť, len najlepšie bude si k tomu sadnúť. Pošlite návrh na míting v najmenšej mítingovke a máte veľmi veľkú šancu, že druhá strana svoju požiadavku stiahne. Keďže ste chorý a možno by ste radšej mali byť doma. Na čo sa, samozrejme, odpovedá, rád by som, ale mám toľko roboty.

01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-05 07:23:38 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 03 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete 04 - Modified: 2024-03-26 11:30:00 - Feat.: - Title: Najskôr vtipkovali na jej účet, teraz sa ospravedlňujú. Ako celebrity reagujú na správu o diagnóze Kate Middleton? 05 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 18:51