StoryEditor

Vo výťahu, na obede či pri cigarete. Za pár minút vás oberú o chuť žiť

18.08.2016, 17:08
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Najhoršie na korporáciách je jedno. Nie ste tam sám. Ale práve naopak, ste obklopený širokým spektrom osobností s prapodivnými návykmi, zvykmi a uvažovaním. A každý dokáže obťažovať. Od čumilov do dekoltu cez milovníkov jedál na báze cesnaku, odporcov osobnej hygieny až po neustálych dopytovačov sa voľne dostupných informácií. No číslo jeden v kategórii najhorších kolegov sú emocuci. Jedinci živiaci sa energiou a radosťou zo života iných ľudí.

Emocuci výťahoví

Nie je prekvapením, že emocucom, zlodejom životnej energie, sa v nadnárodných spoločnostiach neuveriteľne darí. Open space predstavuje celoročnú žatvu ľahko dostupných obetí a zároveň korporátna kultúra vo väčšine spoločností vyslovene zakazuje dať kolegovi cesnakový veniec okolo krku, zatĺcť mu osikový kôl do srdca a pochovať ho na neoznačenom mieste. Podobné aktivity totiž majú negatívny vplyv na tímového ducha korporácie. A teda zvyšujú náklady na všetky teambuildingové aktivity. A čo je ešte podstatnejšie, práve v štruktúrach nadnárodnej spoločnosti sa otvára celé pole príležitostí s obeťami v kontakte tak, aby to emocucovi vyhovovalo.

Aj práve preto rozdeľujeme emocucov do viacerých kategórií. Podľa toho, kde vysávajú svoje úlovky. Najrozšírenejšími a najprimitívnejšími typmi sú výťahoví, obedoví a cigaretoví. Za svojou nevinnou obeťou sa priplichtia počas voľnej chvíle a dokážu ju obrať o chuť žiť v priebehu pár minút.

Vedci ešte neobjavili, akým spôsobom presun energie funguje, no najčastejšie sa to deje počas rozhovoru. Emocuc začne hovoriť o svojom súkromí, sťažovať sa na osobný život či partnera a počas toho sa vedome alebo nevedome kŕmi. Obeť emocuca sa pozná jednoducho. Z výťahu vystúpi, z obedu alebo cigarety sa vráti ako úplná troska bez nálady.

Emocuc nadriadený

Najnebezpečnejším typom tohto parazita je priamy nadriadený. Teda človek, ktorý vďaka korporátnej štruktúre má možnosť si svoje krmivo kedykoľvek zavolať do mítingovky a oberať ho o život. Prípadne, ak je hlad po cudzej vitalite obzvlášť intenzívny, nerobí mu problém zvolať míting celého oddelenia. Na rozdiel od napríklad výťahového emocuca nehovorí o svojom súkromnom živote. Spravidla využíva pracovné témy. Inými slovami, začne zoširoka hovoriť o ničom. Hodnotiť posledné obdobie v tíme, aké výzvy sme spoločne prekonali. Prípadne sa kŕmi postupne. Teda si vyberie projekt a pýta sa na každý detail, opakuje otázky inými slovami či začne vytvárať hypotetické scenáre. Čo ak počas rozdeľovania zdravých olovrantov pre kolegov v pobočkách klesne cena ovocia? Hneď ako vycucne z jedného všetku energiu, začne sa pásť na druhom.

Neexistuje možnosť, ako sa pred týmto emocucom brániť. Pred obedovými či výťahovými je možné sa schovať, predstierať infarkt a zavolať si sanitku, prípadne si ľahnúť na zem, zapchať si uši a kričať: choď preč. Pri nadriadenom sa to nedá. Aspoň nie vždy.

01 - Modified: 2016-12-01 14:20:10 - Feat.: - Title: Jedna stupídna otázka, ktorá vám s istotou ukáže, že pracujete v korporácii 02 - Modified: 2016-11-20 09:32:07 - Feat.: - Title: Stretol ich už každý. Tieto dva typy kolegov vás dostanú na psychiatriu 03 - Modified: 2016-09-25 07:50:43 - Feat.: - Title: Toto je najhlúpejšia otázka, akú môžete v práci počuť. Nevyhne sa jej nikto 04 - Modified: 2016-09-01 16:15:08 - Feat.: - Title: Byrokratickí úchyláci. Bez nich by korporácie neprežili ani deň 05 - Modified: 2016-08-12 15:20:08 - Feat.: - Title: Toto sú najotravnejší ľudia vo firme. Neexistuje možnosť, ako sa im vyhnúť
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 15:06