StoryEditor

Obeťou sa môže stať každý, na týchto ľudí si musíte dať v korporácii pozor

14.07.2016, 16:00
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Asi najlepšie synonymum pre open space? Laboratórium. S jedným rozdielom. Na pracovisku v korporácii bývajú biele myšky veľmi často oddelené priehradkami a musia nosiť dress code.

Akokoľvek profesionálne sa snažíte v korporácii vystupovať, svoje vlastnosti pod bielym kožuštekom korporátnej kultúry dlho neschováte. A preto účastníkov open spacu možno rozdeliť do niekoľkých kategórií. Popolušky (sociopati), suveréni (idioti), personalistky (vždy špeciálna kapitola), práve prijatí (ešte nevyprofilovaní) a nakoniec, korporátni jokeri. A tí sú pre vedecké skúmanie bielych myšiek najpodstatnejší.

Jasle

Najrozšírenejšiu úroveň korporátnych jokerov predstavuje level jasle. Ich žarty sú primitívne. A čo im chýba na kvalite, snažia sa dohnať kvantitou. Ak sa aspoň raz denne nestrápnia stokrát opakovaným vtipom, večer nezaspia. Typickým príkladom ich humoru je poslať z cudzieho mailu pozvánku latex párty niektorej z kolegýň. Odoslané maily nevymažú, nenapodobnia štýl komunikácie obete a hlavne, všetkým okolo ospevujú svoj husársky kúsok. Áno, sú to síce veselé kopy, ale čohosi veľmi nepríjemného.

Beverly Hills

Vyššiu kvalitu predstavujú jokeri, level Beverly Hills 90210. Ak sa zmocnia mailového konta, stopy pozametajú a hlavne nestrieľajú prvoplánovo, ale premyslene. Napríklad pošlú otázku šéfke marketingu, či niekoho nehľadajú, pretože „neter mi práve skončila vysokú a hľadá si flek“. Otázka je uveriteľná a šéfka marketingu nepostrehne žart. A keďže je to chúlostivé, neodpíše, ale navrhne osobné stretnutie. Jokerom BH 90210 chýba jedno. Psychologická krutosť.

Moriarty

Tou disponuje až level Moriarty. Vtipálkovia vidia myškám pod biely kožuštek a pracujú s jednotlivými kategóriami účastníkov open spacu. Ak je ich obeťou suverén, tak pracujú s nadmerným egom. Nechajú sekretárku doniesť vytlačenú pozvánku na záhradný banket s riaditeľom pre vybraných zamestnancov. Zakážu pozvanému o tom hovoriť, aby sa to nedozvedeli nepozvaní, predpíšu vhodné oblečenie a pošlú ho do Hlohovca na neznámu adresu.

Prínos

A aký je vlastne prínos jokerov? Záleží od levelu. Na úrovni jasle stmeľujú. Neznášajú ich všetci a zároveň si každý uvedomuje, ako dobre je im doma. Jokeri BH 90210 sú celkom osviežujúci. Ich humor je láskavý a pobaví. A tým to končí. Z laboratórneho hľadiska sú najdôležitejší level Moriarty. Tí korisť vyzlečú z myšacieho kožušteka a podľa reakcie obete na vtip si všetci kolegovia uvedomia, či ide o suveréna, Popolušku alebo človeka s akým-takým nadhľadom. A to je vždy dobre vedieť.

01 - Modified: 2023-01-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 02 - Modified: 2021-12-27 10:15:57 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 03 - Modified: 2019-10-22 13:20:13 - Feat.: - Title: Gender v rozprávke, "zaručené" diéty aj ne-výchova lenivých rodičov. Kam sa podel zdravý rozum? 04 - Modified: 2018-04-05 12:51:03 - Feat.: - Title: Zdravotné riziká v práci. Pozor si musíte dať aj v kancelárii 05 - Modified: 2018-11-15 10:39:58 - Feat.: - Title: Open space je hniezdo vírusov. Zdravotní experti radia, ako sa najlepšie ochránite
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:48