StoryEditor

Konečne je piatok. Veta, bez ktorej v korporácii neprežijete

17.06.2016, 10:50
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

„Konečne je piatok.“ Osvojte si túto vetu, ak chcete pracovať v nadnárodnej korporácii. Budete ju používať na cigarete pred budovou, vo výťahu, na obede či v kuchynke. Skrátka na všetkých miestach, kde zamestnanci nadnárodných spoločností musia obnažiť svoju kolegialitu až na kosť. A zároveň obetovať zmysluplný dialóg na oltár takzvaného smalltalku. Teda rozhovoru o ničom s ľuďmi, ktorí vás absolútne nezaujímajú. 

Malý piatok, láme sa to

Len ťažko existuje zbytočnejšia fráza ako konečne je piatok. Asi preto sa jej darí len na miestach, kde originalita a vtip nie sú práve vítané. Inými slovami, v nadnárodných spoločnostiach. Veta je pozoruhodná len v jednom momente, keď ju preložíte do bežného jazyka. Vtedy by znela asi takto: „V podstate s tebou musím hovoriť, keď tu už tak stojíme. No len preto, aby nebolo trápne ticho. A keďže si mi inak úplne ľahostajný, nič o tebe neviem, ani o tebe vedieť nechcem, tak ťa poteším úplne banálnou informáciou. Je piatok.“ 

Rovnako možno preložiť i ďalšie frázy. Vo štvrtok – je malý piatok. V stredu – už sa to láme. V pondelok (obzvlášť pozoruhodné) – zas je pondelok. Asi preto sa tento typ smalltalku nazýva aj týždenníček. 

Rebríček zla 

Ak by niekto spravil rebríček tých najhorších vecí na korporáciách, víťaz by vás asi neprekvapil. Neboli by to ani nezmyselné pravidlá, ani zdĺhavé procesy či absolútne nelogický systém fungovania. Nevyhrala by ani administratíva, ktorá sa z nástroja na dosiahnutie výsledku vyvinula v jediný preukázateľný výsledok. 

Najhoršia vec na korporáciách predstavuje skutočnosť, že sú tam s vami aj stovky ďalších pacientov, ktorých nemáte šancu poznať. A čo je horšie, musíte s nimi sem-tam neformálne komunikovať, čo nebýva jednoduché. Pričom na niektorých je na prvý pohľad zrejmé, že ide o mentálne inovatívnych jedincov.

Ak ste niekedy pracovali alebo pracujete v korporácii, viete, o čom hovorím. V nadnárodných spoločnostiach sa psycho- a sociopatom vyložene darí. A komunikovať s ľuďmi, s ktorými máte spoločné maximálne tak výťah a návyk na nikotín, je preto peklo. Stáť ticho vedľa seba je trápne a nekolegiálne. Rozprávať sa o svojich osobných veciach je však ešte trápnejšie a ešte nekolegiálnejšie. (Neveríte? Skúste poloznámemu kolegovi vo výťahu porozprávať o tom, ako sa neviete zbaviť ekzému v podpaží). Teda neostáva nič iné, len siahnuť do najväčších hlbín banalít a spustiť smalltalk. Teda všeobecné konštatovania, ktoré adresujete ľuďom, o ktorých nič netušíte, no mohol by sa z nich potenciálne vykľuť pološialenec. Vďaka bohu, že už je piatok.

01 - Modified: 2023-01-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 02 - Modified: 2021-12-27 10:15:57 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 03 - Modified: 2021-06-19 09:05:33 - Feat.: - Title: Za piatok pribudlo 49 prípadov koronavírusu a 8 obetí 04 - Modified: 2021-05-29 09:05:41 - Feat.: - Title: Za piatok pribudlo 148 prípadov koronavírusu 05 - Modified: 2020-04-17 09:28:28 - Feat.: - Title: Piatok ako stvorený na osvieženie. Pripravte si domáci Aperol Spritz
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 11:13