StoryEditor

Postihnutie Afekt typu A. Zvyšuje pocit samoty a ničí partnerských život

12.02.2016, 12:43
... alebo posledné slovo čísla. Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu, kde hľadáme (ne)tušené významy slov.

Posledne slovo týždňa Linka. Veta „pekná rast-linka“ sa dá tolerovať. Obzvlášť, ak hovoríme s deťmi. No používanie zdrobnenín ako puk-linka, kvapa-linka či dokonca rok-linka alebo zdoch-linka treba brať vážne. Rečník je s absolútnou istotou nositeľom vírusu afekt typu A. Akútne postihnutie nadužívaním zdrobnených tvarov slov je nepríjemné tak pre pacienta, ako aj pre okolie.

Dopravné linky

Afekt typu A, označovaný aj ako kolika zdrobnenín, sa v patologickej forme môže prejaviť kdekoľvek. Napríklad v autobusových linkách, v zamestnaní, prípadne i počas intímnej chvíľky. A nič tak rýchlo neuvoľní obsadené miesta na sedenie v autobusoch, nepredĺži pracovnú poradu a nezneistí partnera, ako nemiestne využívanie zdrobnenín. Teda cena v spoločenskom živote je vysoká. Napriek neustálemu rozvoju medicíny sa ochorenie dostáva do spoločnosti ako na výrobnej linke.

Výrobné linky

Výrobné linky spustili revolúciu. Pomery v továrňach devätnásteho storočia sú dnes nepredstaviteľné. Napríklad v jadrových elektrárňach sa atóm rozbíjal ešte ručne pomocou ťažkých kladív a kovadlín či kovadliniek. (Pozri dobový dokument The Simpsons, diel – Homer šéfom odborov.)
Napriek ťažkej práci, zavedenie prvých výrobných liniek, akýchsi praliniek, spôsobilo zásadný sociálny rozruch. Strach, že stroje nahradia ľudí, sa stal vážnou spoločenskou témou. Obavy zo straty práce pre robotníkov sa na dlhý čas prelinkovali s volaním po zmene spoločenského zriadenia. Pomohla až odpoveď.

Sta-linka

Preto socializmus nedostatkom liniek netrpel. Naopak, na linkovanie a jasné línie si potrpel. Vedel nalinkovať každému všetko. Robotníkovi, riaditeľovi alebo intelektuálovi za pásom – to nehralo rolu. Okrem kariéry a názorov na svet sa dlhé linky zákazníkov ťahali pred okienkami úradov, služieb a obchodov. Zdá sa vám to vzdialené? Navštívte štátom dotované múzeá socializmu v ktoromkoľvek meste či obci. Miestnu poštu, obecný úrad alebo pobočku sociálnej poisťovne. Možno niekde nájdete i zaprášenú bustu Sta-linka. No predovšetkým si spomeniete, že môže byť horšie. A to poteší.

Jemné linky

Aj v českom jazyku existuje famózne slovíčko – líčit. V českých lesoch možno nalíčiť pascu (to len v Českej republike) a zároveň pred zrkadlom sa líčiť do krásy (to už umožňuje i slovenčina). V jednom i druhom prípade potom možno vylíčiť úspechy priateľom/priateľkám pri drinku.
Problém je len so začínajúcimi českými poľovníkmi (myslivcami). Ak veci berú doslova, môže dôjsť k omylu. V snahe uloviť diviaka myslivec úplne zbytočne strávi hodinu v kúpeľni so šminkami v ruke. A nakoniec zver neuloví, no bude rád, ak v lese nenarazí na Rumcajsa. Legendárneho zbojníka by zručne namaľované linky na tvári myslivca mohli rovnako uviesť do trápneho omylu. Obzvlášť ak sa predtým posilnil pivom vareným z pampelišiek. Či poslovenčene – piva z pampeliniek.

P. S. 1: Tomáš Linka je český spevák a hráč na fúkaciu harmoniku v štýle country. Čiže moderná verzia Rumcajsa.  
P. S. 2: Kuchynská linka predstavuje zostavu kuchynského nábytku používaného na prípravu jedál.
P. S. 3: Z pôvodných praliniek sa vyvinula čokoládová delikatesa. 

01 - Modified: 2008-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuka štúdia v Českej republike
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2022-04-04 20:24:38 - Feat.: - Title: Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu 03 - Modified: 2021-05-18 20:21:39 - Feat.: - Title: Americký prezident Franklin Delano Roosevelt: Prekonal obrnu, no víťazstva sa nedožil 04 - Modified: 2021-05-17 14:50:49 - Feat.: - Title: Novodobí kreslení hrdinovia: Prečo Spiderman nahradil Mickeyho Mousa? 05 - Modified: 2021-05-14 10:56:49 - Feat.: - Title: Prejdite sa unikátnym mezonetom v Starom meste: Kraľuje mu priestor a zimná záhrada s džungľou
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:26