Youtube
StoryEditor

Na tieto štyri veci si dávajte v reštauráciách pozor, radí svetoznámy Gordon Ramsay

23.07.2017, 00:00
Autor:
ipip
Svetoznámy šéfkuchár vlastní 32 reštaurácií a hosťuje v štyroch reláciách, preto sa jeho názor považuje za smerodajný, v oblasti gastronómie a kvality jedál či reštaurácií.

Gordon Ramsay je známy tým, že svoj názor povie narovinu, možno stroho, ale každý z nás pochopí, o čom hovorí. Preto sme sa rozhodli využiť jeho rady, ktoré poskytol v rámci rozhovoru pre Daily Mail.

1. Vyhnite sa špecialitám

Je tu viacero dôvodov, prečo je objednávanie si špecialít v mnohých podnikoch chybou. Aby ste sa im vyhli, prípadne tomu, že vám budú špeciality nenápadne, ale za to intenzívne vnucovať, prevráťte očami, ak vám bude čašník viac ako dve minúty menovať všetky, ktoré sú v jedálnom lístku.

Ramsayho rada znie: „Keď jedálny lístok obsahuje desať špecialít podniku, určite nejde o špecialitu“. To platí pre reštaurácie, ktoré ponúkajú zákazníkom rozsiahlu ponuku, ktorá samozrejme „platí len pre ten večer“. Špeciality by mali byť výnimočné tým, že zmiznú v priebehu toho konkrétneho poobedia a večera a neopakujú sa.

2. Nenechajte sa nachytať na prehnane pochvalné názvy jedál

Mnohí návštevníci, no najmä turisti si nájdu v lístku názvy ako „ikonický“ či „slávny“. Je to pritom len trik šéfov reštaurácií, ktorí sa vám snažia vnútiť dojem, že jedlo bolo už vopred zhodnotené niekým dôležitejším, ako ste vy – zákazník. Stane sa samozrejme, že superlatívy sú na mieste, lebo reštaurácia získala nejaké reálne ocenenia, ale častokrát je to len o nadsadených názvoch, ktoré majú zmiasť zákazníka.

„Idú na vás s terminológiou, ktorá hovorí o čarovnom, slávnom alebo dokonca najlepšom jedle svojho druhu v krajine. Ale kto to povedal? Kto to jedlo takto vlastne pomenoval?“ pýta sa Ramsay.

3. Nezjednávajte cenu vína

Ramsey má trik, ako sa vyhnúť tomu, že budeme spochybňovať cenu vína na vínnej karte. Ak chcete ušetriť, pýtajte sa na vína z konca zoznamu, kde sa zvyčajne uvádzajú tie s poškodenou etiketou alebo vína, ktoré sa tak dobre nepredávajú. Ak chcete teda minúť menej, jednoducho to povedzte.

„Mávame často strach osloviť someliéra, aby nás neobral o zbytočné peniaze, ale pritom stačí len jedno: dať mu cenovú hranicu, po akú ste ochotní ísť a uistiť sa, že víno je naozaj v tej cene“.

4. Rezervácia pre troch znamená väčší stôl pre dvoch

„Šéfovia a majitelia, ktorí majú veľké reči, vám budú stále pripomínať, že si máte objednávať stôl podľa počtu osôb plus jedna. Uistite sa, že nejde o jednu z takých reštaurácií, aby ste pri večeri mali za stolom aj okolo neho dostatok miesta a neskončili niekde v rohu,“ dodáva na záver známy šéfkuchár.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:02