11.07.2017, 11:02

Mladí Slováci si podmanili Prahu, teraz so svojou netradičnou reštauráciou zavítali aj do Bratislavy

Projekt Forbidden Taste po Prahe prvýkrát zavítal aj na Slovensko. Najlepší šéfkuchári vyšli zo svojich tradičných kuchýň a hosťom navarili na originálnomj mieste, v tréningovej hale centra extrémnych športov v Bratislave.

Prvá pop up večera v Bratislave.
Zdroj: Forbidden taste

Hostia sa na tento pop-up kulinársky zážitok musia zaregistrovať a pritom vôbec netušia kam budú musieť ísť. Dostanú zopár indícií, ktoré ich navedú na miesto konania „zakázaných chutí“, lokalita,  menu aj program bývajú zahalené rúškom tajomstva. Podľa organizátora Martina Hrnčiara napriek tejto neistote o premiérový bratislavský Forbidden Taste bol veľký záujem:  “Boli sme prekvapení, ako rýchlo sa rezervácie vypredali. Na pražské pop-up večere to trvá väčšinou okolo hodiny; tu sme museli zastaviť rezervácie už po pol hodine a nastaviť čakačku. Hostia na našich večeriach sú zaujímaví ľudia z rôznych sfér a už len to, že v daný čas čakajú na spustenie rezervácií a strávia čas vyplnením dotazníku, znamená, že o zážitok fakt stoja.”

 Z Prahy prišiel šéfkuchár Petr Heneš, z Toskánska známy porotca Marster chef Martin Záhumenský a tretím kuchárom bol Lukáš Hesko, ktorý zakladal reštauráciu FACH a najnovšie sa hrdí titulom najlepší šéfkuchár roku 2017.

Už mená šéfkuchárov napovedajú tomu, že nešlo o žiadne bufetové stoly ani „zjedz koľko vládzeš“: „Hostia dostali deväťchodové degustačné menu (každý šéfkuchár pripravil tri chody) so spárovanými koktejlami. Snažíme sa vyhýbať servírovaniu na tanieroch. Tentokrát sme taniere vymenili za napríklad za skateboardovú dosku, ďalší chod sme servírovali do kvetináčov. Dezert si ľudia vytláčali z tuby na zubné kefky.”

 Večera má vždy svoju výnimočnú, nezameniteľnú atmosféru. Naposledy v Bratislave sa všetko točilo okolo adrenalínu a extrémnych športov: “Celý večer bol v pohybe. V jednom momente sme hosťom kázali nasledovať čašníka, aby sa presunuli k ďalšiemu stolu. Čašník z ničoho nič podal svoju zásteru hosťovi, povedal ‘musím si odskočiť’ a následne ako akrobat zoskočil cez zábradlie z piatich metrov a predviedol akrobatickú show.” Hostia mohli počas večere vidieť viacerých špičkových extrémnych športovcov, ktorí  predvádzali exhibíciu.

Jedlo servírovali aj v kvetináči. Konkrétne išlo o maslo, jedlú hlinu, parmezánový chlieb a zeleninu.
Zdroj: Forbidden taste

 Pop-up event znamená krátkodobé otvorenie reštaurácie zvyčajne na neobvyklom mieste, s rôznym cieľom. Tento koncept ľudia v Prahe, kde to šikovní Slováci rozbehli, vôbec nepoznali a neverili mu. „ Prvú reštauráciu sme otvorili v bývalej trafostanici, na mieste nebola voda, teplo ani svetlo. Napriek tomu akcia dopadla výborne“, spomína na začiatky Ivon Hrnčiarová.

Ku každému jedlu patrí správny nápoj. Tentokrát ho servírovali v injekčnej striekačke.
Zdroj: Forbidden taste

S nápadmi prichádza vždy tím na čele s dvorným šéfkuchárom Forbidden Taste Petrom Henešom: „Petr je garantom kuchyne pri všetkých akciách. Pri verejných akciách chceme, aby bol každý event niečím iný a aby aj menu malo rukopis rôznych šéfkuchárov. Zostavenie menu je teda na nich, v spolupráci s Petrom.“

Ešte by som možno spomenul, že akcie Forbidden Taste, ktoré sú pre verejnosť, majú dobročinný character.  Zisk ide na nákup jedla alebo potravín pre ľudí, pre ktorých sú kvalitné potraviny zakázanou chuťou. Výťažok z poslednej akcie v Bratislave smeroval  na nákup potravinových balíčkov pre detské domovy.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.