Pixabay
StoryEditor

Grilovanie môže byť zdravé. Stačí dodržať pár zásad

30.06.2017, 13:25
Prečo toľko milujeme grilovanie? Popri príprave jedla totiž ide o príjemnú spoločenskú aktivitu na čerstvom vzduchu a milými ľuďmi. Dobré jedlo je už len kvalitným bonusom.

Grilovanie je obľúbené, no zároveň môže byť aj veľmi nezdravé, dokonca nebezpečné, informujú Lidovky.

Ak si chcete grilovanie užívať a neničiť si pritom zdravie, stačí dodržať zopár pravidiel.  Pri správnom postupe ide totiž o zdravý, dokonca aj diétny spôsob kuchynskej úpravy. Jedlo sa skrátka nevypráža v tuku.

Prvým rizikom sú nebezpečné spaliny, ktoré vznikajú pri horení dreva. "Pri výbere dreva na zakúrenie je lepšie voliť nesmolnaté druhy, nehodí sa napríklad borovica," vysvetľuje Václav Bartoš zo spoločnosti Outdoorchef.

Druhým rizikom je horenie odkvapkávajúcich štiav. Ak k nemu dochádza, vznikajú nebezpečné karcinogénne látky, ktoré navyše kazia chuť pripravovaného jedla. Niektoré druhy mäsa, napríklad krkovička, sú veľmi tučné, a je teda pravdepodobnejšie, že z nich bude odkvapkávať tuk do ohňa. Zabránite tomu tak, že použijete grilovaciu tácku.

Gril na elektriku

Ďalším variantom je zaobstarať si taký gril, ktorý myslí na zdravie alebo gril na elektrinu.  Elektrické grily majú jednu obrovskú výhodu, môžete ich používať kdekoľkvek, na záhrade, na balkóne aj v kuchyni.

Existujú dve základné varianty: stolné a záhradné. Stolné grily sú pomerne malé - griluje sa pomocou roštu, vykurovacieho telesa či teflónovej dosky. Nevýhodou elektrických grilov je atmosféra a čaro, ktoré s elektrinou miznú. Navyše dnes už si môžete vybrať taký elektrický gril, ktorý stráži všetko za vás.

Grilovať môžete aj na plynovom grile. Jediné stlačenie a môžete začať. To je najväčšia výhoda plynových grilov, pri ktorých odpadá čakanie na to, kým sa gril dostatočne zahreje a bude možné grilovať. Sila plameňa sa navyše dá regulovať a nie je nutné sa obávať toho, že sa plameň uhasí - tak ako to hrozí u dreveného uhlia či brikiet. Mäso si navyše ponechá skvelú chuť a šťavnatosť.

Grilujte aj zeleninu alebo huby

Okrem mäsa sa dá grilovať aj zdravšie jedlo. Vyskúšajte napríklad grilovanú cuketu, baklažán, patizón, paradajku alebo papriku. Ak chcete zmenu, naplňte papriku mletým mäsom, syrom či bylinkami. Na grile sú výborná aj huby, napríklad hliva či šampiňóny. Vopred ich môžete naložiť do marinády alebo korenia. Pri grilovaní nezabúdajte ani na ryby.

01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti 03 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 04 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 05 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:59