Ocenenia udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku už 14 rokov, informovala Barbora Žiačiková z Gurman Award.
Dvadsiatka najlepších slovenských šéfkuchárov sa zostavuje podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska.
„Celkovo tento rok hlasovalo 48 osôb. Každý hlasujúci nominoval kuchára na prvé, druhé a tretie miesto. Za nomináciu na prvé miesto získal kuchár 3 body, za druhé miesto 2 body a za tretie jeden bod,“ hovorí vydavateľ bedekra Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin.
Kuchár roka
- Po súčte získaných bodov sa tento rok kuchárom roka stal Lukáš Hesko, ktorý donedávna pôsobil v bratislavskej reštaurácii FACH.
- Minuloročný víťaz Michal Konrád, šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Fou Zoo, obsadil striebornú priečku, a tretie miesto patrí Mariánovi Filovi zo Chateau Čereňany.
- Rebríček uzatvára žena Eva Polomská zo Sotto passagio v Spišskej Novej Vsi.
Víťaz kategórie, kuchár roka - Lukáš Hesko už 15 rokov pracuje v oblasti gastronómie. Všetko sa začalo keď po škole v 17-tich rokoch odišiel do Londýna. Aké sú jeho sny a ciele teraz?
„S cieľmi na Slovensku je to trochu horšie, tým, že tu nie je žiadny bedeker, čo by to hodnotil poriadne - ako je Michelin, takže tu len tak – naplniť reštauráciu ľuďmi. Slovenskí zákazníci sú prieberčiví a majú sa čo učiť, ale bol som milo prekvapení".
Reštaurácia roka
- Hotelovou reštauráciou roka sa stala Vínna reštaurácia v Hoteli Matyšák.
- Prémiovou reštauráciou roka Fou Zoo.
- Tematickou reštauráciou roka sa stala Villa Rosa.
V slovenskej obdobe michelinskej hviezdy si 3 vidličky udržala reštaurácia Fou Zoo a jednu vidličku získala nová reštaurácia Fach.
Vinárstvom roka je Víno Matyšák a someliérom roka Dominik Baránek, pôsobiaci v hoteli Savoy v Londýne. Cenu Hospitability Award za najlepšiu starostlivosť o hosťa získal Marián Filo zo Chateau Čereňany. Cenu za celoživotné dielo si odniesol Gabo Kocák.
Kuchár roka 2017
Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska. Hlasovalo 48 osôb. Pozrite si rebríček dvadsiatky najlepších kuchárov.
- Lukáš Hesko . FACH restaurant, Bratislava
- Michal Konrád – Fou Zoo
- Marián Filo – Chateau Čereňany
- Gabriel Kocák . Culinárium, Smokovec, Sissi, Hotel Lomnica
- Igor Čehy – X.Bionoic Sphere, Šamorín
- Braňo Križan – Hotel Matyšák
- Imre Bindics – Villa Rosa, Dunajská Streda
- Peter Ďurčo – TOP restaurant, Žilina
- Tomáš Tejbus – Grand Hotel Kempinski High Tatras
- Michal Škorec – Diva pri Synagóge, Trenčín
- Martin Korbelič – Medusa Group executive chef
- Michal Thiry – Baránok, Košice
- Peter Ďuranský – Medusa Group, Viedeň
- Daniel Marek – Albrecht
- Jozef Breza – Gašperov Mlyn, Batizovce
- Jozef Masarovič – UFO watch.taste.groove
- Erik Volko – Bistro Chef, Zvolen
- Ivan Čurgali – Chateau Mojmírovce
- Jozef Riška – Savoy – Radisson Blu Carlton
- Eva Polomská – Sotto passagio, Spišská Nová Ves