Belgické hranolčekyFlickr/Cristina Valencia
StoryEditor

Brusel nám chce zobrať hranolčeky, hnevajú sa Belgičania. Smažia ich nezdravo

21.06.2017, 18:28

Európska komisia chce zasiahnuť do postupu pri výrobe tradičných belgických hranolčekov. Pri procese prípravy sa totiž údajne uvoľňuje nebezpečná karcinogénna látka. Dvojité vyprážanie je však národnou tradíciou, o ktorú teraz môžu Belgičania prísť, informoval britský denník Guardian.

"Hranolčeky majú špecifickú chuť vďaka remeselnej práci výrobcov, ktorí najprv osmažia nakrájané zemiaky surové a potom ešte raz tesne pred podávaním. Bola by škoda, keby Európska únia túto tradíciu zakázala," napísal v liste európskemu komisárovi pre potravinovú politiku Vytenisovi Andriukaitisovi belgický minister cestovného ruchu Ben Weyts.

Európska komisia nemá v pláne výrobu hranolčekov zakázať úplne. Chystá sa však vydať smernicu, ktorá by mala obmedziť vznik karcinogénneho akrylamidu. Táto nebezpečná látka údajne vzniká v niektorých potravinách pri ohrievaní nad 120 stupňov Celzia, pripomína Guardian.

Komisia navrhuje, aby boli zemiaky pred prvým vyprážaním varené. Tento proces by mal zabrániť tvorbe nebezpečnej látky. Niektorí Belgičania však tvrdia, že pozmenený proces výroby skazí chuť hranolčekov.

Príprava tejto pochúťky je belgickou tradíciou, ktorá začala už v 18. storočí. Tuhá zima vtedy znemožnila ľuďom loviť malé ryby, ktoré smažili v oleji, a tak ich nahradili zemiaky.

Pôvod hranolčekov môže byť mätúci kvôli americkému pomenovaniu French fries. Ten vznikol za druhej svetovej vojny. Za nepresné označenie môžu podľa legendy americkí vojaci, ktorým prvýkrát hranolčeky dali ochutnať francúzsky hovoriaci belgickí vojaci. Francúzština bola totiž oficiálnym jazykom belgickej armády.

Kvôli možnej hrozbe rakovinotvorných účinkov sa vlani na pôde Európskej komisie rokovalo aj o zákaze predaja pesticídu glyfosátu, ktorý je obsiahnutý napríklad v prípravku Roundup na ničenie buriny. Povolenie bolo nakoniec predĺžené do konca roka 2017.

Podobne na začiatku januára tohto roku Európska komisia zakázala používať obyčajné amalgámové plomby pre deti do 16 rokov a tehotné a dojčiace ženy. Tie totiž obsahujú ortuť, ktorá ničí životné prostredie. 

01 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 02 - Modified: 2024-04-17 05:42:00 - Feat.: - Title: Konferenciu nacionalistickej pravice v Belgicku prerušila polícia 03 - Modified: 2024-04-12 12:02:45 - Feat.: - Title: Belgicko vyšetruje podozrenia, že Rusko sa snaží ovplyvniť eurovoľby 04 - Modified: 2024-04-10 12:03:14 - Feat.: - Title: Boj na Ukrajine je aj naším bojom, povedal v Európskom parlamente belgický kráľ 05 - Modified: 2024-04-10 07:59:46 - Feat.: - Title: Belgicko dodá Ukrajine obrnené sanitky prerobené z pásových vozidiel
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:41