Ak zrazu cítite silnú túžbu dať si niečo sladké, potom môže byť príčinou stresu, depresie alebo vyčerpania. Vaše telo si žiada glukózu. Nevšímajte si to. Aby ste sa vyhli nárastu hmotnosti, radšej si dajte nejakú horkú čokoládu alebo med.Pixabay
StoryEditor

Odborníci prezradili, prečo nás prenasleduje neutíchajúca chuť na čokoládu

31.05.2017, 23:16
Autor:
ipip
Keď sa dostaví všetkým známa neuveriteľná chuť na čokoládu, chce nám tým telo niečo povedať. Nie vždy to však reálne musí byť chuť na sladké.

Zvykli sme si ňou liečiť všetky stravovacie zlozvyky alebo sa ňou upokojiť. No väčšinou stačí len doplniť magnézium. Niektorí odborníci na výživu tvrdia, že ľudia, ktorí konzumujú čokoládu, aby sa upokojili, po nej podvedome siahajú preto, že obsahuje magnézium. Upokojujúci účinok teda v skutočnosti nespôsobuje cukor ani tuk.

Čokoláda nie je len po psychike a cukre

S čokoládou a jej chuťou sa nám spájajú veľmi pozitívne asociácie - a preto siahame najčastejšie po nej. Ukazuje sa však, že tí, ktorí zvýšia príjem horčíka a pravidelne ho dopĺňajú, strácajú aj chuť na čokoládu, respektíve konzumujú ju oveľa menej.

Výskumy stále ukazujú, že neprijímame dostatok horčíka a že jeho nedostatok môže spôsobovať zdravotné problémy. “Magnézium je pre telo životne dôležité,” potvrdzuje odborník Pavel Blažíček. Jeho nedostatok môže spôsobovať zdravotné problémy - problémy s koncentráciou, búšenie srdca, vysoký tlak, poruchy zažívacieho traktu, náladovosť, nervozitu, ale tiež únavu, poruchy spánku a svalové kŕče či riedke kosti.

Podieľa sa na tristo biologických procesoch v tele. Potrebná denná dávka sa pohybuje okolo 300-400 mg. Pre jeho efektívne vstrebávanie je nevyhnutný práve vápnik, a to v optimálnom pomere 1:3. Telo si však oba tieto minerály nedokáže samo „vyrobiť“, preto je nevyhnuté ich telu dodávať.

Najefektívnejším spôsobom ako ich telu dodať, je pitie vody, keďže z vody sa vstrebe až takmer 60 percent magnézia(napr. Gemerka). Existuje však aj druhá možnosť, ako sa zbaviť prílišnej chuti na čokoládu.

Vedci z Exeterskej univerzity sledovali skupinu 78 pravidelných konzumentov čokolády a zistili, že ak si pred prácou alebo inou stresovou aktivitou dali rozcvičku alebo krátku prechádzku, v ten deň, aj pri stresových situáciách, zjedli o polovicu menej čokolády ako tí, ktorý nemali žiaden pohyb. Nemali potrebu ju až toľko jesť.

Niekedy preto stačí len vstať od stola a trocha sa prejsť. Pohyb je pre naše telo veľmi dôležitý, prispieva k zlepšeniu nálady, dodáva energiu a pomáha pri liečbe závislostí a depresií.

01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 21:34:15 - Feat.: - Title: Čokoláda je komodita ako zlato či ropa. Jej cena išla hore, sú za tým tieto dôvody
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:56