Táto zelenina je zdrojom dvoch dôležitých, menej známych antioxidantov: kyseliny syringovej a kaempferolu. Prvá môže pomôcť stabilizovať krvný cukor prostredníctvom inhibície enzýmov, ktoré premieňajú sacharidy na jednoduché cukry, zatiaľ čo druhá látka chráni bunky proti toxínom spôsobujúcim rakovinu, znižuje zápal a môže tiež znížiť riziko srdcových ochorení, cukrovky a iných chronických ochorení.Pixabay
StoryEditor

Dajte si tieto druhy zeleniny. Môže vám to zachrániť život

31.05.2017, 16:55
Autor:
sansan
Ak existuje jedlo, pri ktorom vám nikto nepovie, aby ste ho jedli menej, je to listová zelenina.

Je totiž bohatá na vitamíny - A, B, K ale tiež na esenciálne minerály ako vápnik, železo, draslík a horčík, rovnako ako antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. Listová zelenina obsahuje fytochemikálie, prírodné zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zabrániť vytvrdzovaniu tepien a zníženiu zápalu spojeného so srdcovými ochoreniami, informuje Huffington Post.

Zelená synergická kombinácia vitamínov, minerálov, antioxidantov a fytochemikálií pomáha detoxizovať bunky a vylučovať voľné radikály, ktoré poškodzujú DNA, ktoré obidve môžu inhibovať rakovinové bunky pri ich tvorbe a množeniu.

V galérii nájdete konkrétne druhy listovej zeleniny, ktoré toto všetko poskytujú.

Zelenina je tiež jediným najlepším zdrojom prírodných dusičnanov, ktoré sa telom premieňajú na oxid dusnatý, ktorý znižuje krvný tlak, podporuje prietok krvi a môže dokonca zlepšiť sexuálnu funkciu u mužov. Jeho hladiny môžu klesnúť o polovicu po dosiahnutí veku 40 rokov, čo znamená, že musíte prijímať ešte viac dusičnanov, aby všetko fungovalo správne, "povedal Nathan Bryan, biochemik z univerzity v Texase.

Akoby to nestačilo, ukázalo sa, že zelené rastliny zabraňujú depresii a znižujú riziko ochorení, ako je Alzheimerova choroba. S vysokým obsahom vlákniny pomáhajú tiež rýchlemu tráveniu, aby ste sa cítili plní a majú nízke hladiny sacharidov a kalórií, takže ich môžete prakticky jesť toľko, koľko chcete. Prinajmenšom sa snažte konzumovať 85 až 142 gramov listovej zeleniny denne, hovorí Bryan.

01 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 02 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Činnosť, ktorá nám chýba ako soľ a postupne sa bez nej devastuje celé telo 03 - Modified: 2023-11-28 13:00:00 - Feat.: - Title: Sedem jednoduchých krokov, vďaka ktorým sa vám podarí schudnúť 04 - Modified: 2023-11-10 16:10:35 - Feat.: - Title: Štíhlu figúru jej mnohé závidia: Sisa Sklovská sa v strave neobmedzuje a dokonca ani necvičí 05 - Modified: 2023-10-12 10:16:40 - Feat.: - Title: Cuketa v „strese“ vás môže aj zabiť, pozor aj na uhorky. Expert varuje predovšetkým záhradkárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 09:24