Napriek tomu, že predstava kávy na nás pôsobí ako záchranné lano, keď nás zmáha únava, informácie o nej sú prekvapujúce a treba ich mať na pamäti. „Denná vhodná a odporúčaná dávka kofeínu predstavuje dve šálky, to je pre naše zdravie prospešné a pôsobí stimulujúco na náš centrálny nervový systém,“ hovorí Maria Bellová, MS, RD, CDN, zakladateľka Top Balance Nutrition. „Avšak, ak pijete viac ako dve šálky kávy denne, môže to vyčerpávať systém nadobličiek a spôsobiť, že sa cítite ešte viac unavení.“ Dana Jamesová, MS, CNS, CDN, Bantu, AADP, zakladateľka Food Coach NYC and L. A., dokonca navrhuje regulovať pitie neorganickej kávy, aby ste zabránili popoludňajšiemu útlmu. „Všetky rezíduá pesticídov končia v káve a vedú k tomu, že sa cítite unavení,“ hovorí. Namiesto toho odporúča jednu šálku organickej kávy denne. „Ak sa budete potrebovať prebrať na nasledujúce tri hodiny, porozmýšľajte radšej nad zeleným čajom. Zelený čaj obsahuje kofeín, ale aj I-theanín, ktorý tlmí prebytok stimulačných účinkov kofeínu. To znamená, že vášmu telu poskytne ustálenie energetickej hladiny, namiesto ,výbuchov energie‘, ktoré spôsobia, že energia síce vyskočí nahor, ale následne klesne príliš nízko.“Flickr
StoryEditor

Mladíka zabilo prirýchle skonzumovanie kofeínu. Išlo len o tri nápoje

20.05.2017, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Smrť šestnásťročného Američana z Južnej Karolíny spôsobilo veľké množstvo kofeínu skonzumovaného v krátkom čase. Oznámil to súdny lekár Gary Watts.

Mladík vypil v rozmedzí asi dvoch hodín tri nápoje s vysokým obsahom kofeínu, čo viedlo k srdcovým problémom a spôsobilo podľa všetkého arytmiu. Davis Cripe skolaboval v apríli v škole, keď mal v sebe latté z McDonald 's a veľké množstvo sladkého nápoja Mountain Dew, k čomu do dvoch hodin pripojil energetický nápoj. Vážil 90 kilogramov a predtým nemal zdravotné problémy.

"Nebolo to predávkovanie kofeínom," povedal Watts agentúre Reuters. "Nehovoríme, že príčinou bolo množstvo kofeínu v tele, ale spôsob, akým bol v krátkom čase absorboval," povedal Watts, podľa ktorého smrť spôsobila arytmia. Podľa súdneho lekára bolo v požitých nápojoch 470 miligramov kofeínu:

  • Latte z MacDonald 's obsahuje 142 miligramov
  • Pollitrová plechovka Mountain Dew 90 miligramov
  • Energetický nápoj ho mohol bmať až 240 miligramov

Tento posledný údaj je približný, pretože sa nevie, akých značiek bol energetický nápoj, ktorý Cripe vypil. Podľa odborníkov je pre väčšinu zdravých dospelých bezpečné skonzumovať denne až 400 miligramov kofeínu, čo zodpovedá asi štyrom šálkam kávy alebo desiatim plechovkám kokakoly či dvom energetickým nápojom.

Kofeín ako stimulant do niekoľkých minút ovplyvní nervový systém, nabudí pozornosť a zmierni ospalosť. Môže ale tiež zrýchliť tep srdca a vyvolať úzkosť alebo nervozitu. Odborníci radia, aby príjem kofeínu obmedzili tí, ktorí trpia bolesťami hlavy, nespavosťou, nervozitou, nepokojom, podráždením žalúdka alebo triaškou.

01 - Modified: 2017-05-12 07:12:39 - Feat.: 0 - Title: Ak máte radi kávu, nepite ju horúcu. Môžete mať vážne problémy, odkazujú vedci 02 - Modified: 2017-05-15 09:00:53 - Feat.: 0 - Title: Ryža, banán, káva. Ako sa dnes bežné potraviny dostali na náš stôl
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 04 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:14