StoryEditor

Podnikanie s kaviarňami pod vedením človeka, ktorý kávu nepije, ani sa v nej nevyzná

27.03.2017, 10:23
Andrej Körmöndi nie je váš typický podnikateľ v gastronómii. Kaviarne v Bratislave si neotvoril pre dobrý biznis ani z lásky ku káve, ale len tak, pre radosť. Svoju aj každého, kto do týchto podnikov zavíta.

„Prvú kaviareň v nákupnom centre sme otvorili, lebo som si nemal kam ísť sadnúť so svojimi partnermi a klientmi,“ priznáva otvorene 34-ročný rodák z Veľkých Kapušian, ktorého živí stavebná firma, uvádzajú Kávičkári.

Nepije kávu a ani sa v nej veľmi nevyzná

Dokonca priznal, že ani netuší, aké kaviarne za posledné roky otvorili iní ľudia v Starom meste. O svojich najnovších projektoch – kaviarňach KABLO a originálnej The Bus Stop v projekte Twin City však rozpráva s nadšením a vášňou hrdého otecka, ktorý vám opisuje úspechy svojich detí.

Jeho práca ho baví natoľko, že mu vraj stačí spať 5 hodín denne. „Väčšinou mám cez deň 12-13 hodín na to, aby som postíhal všetko, čo chcem, ale reálne by som potreboval aspoň 30,“ smeje sa Körmöndi. Okrem riadenia pomerne veľkej firmy však stíha osobne pracovať na každej novej kaviarni, ktorú otvorí.

S radosťou vymýšľa dizajn, vyberá doplnky, zháňa remeselníkov, ktorí mu vyrobia detaily podľa jeho predstáv a keď sa ráno zobudí s ďalším nápadom na nový podnik, celý deň už pracuje na tom, aby si svoj sen splnil.

Neďaleko novej plánovanej autobusovej stanice nedávno pribudla kaviareň s bagetériou The Bus Stop, do ktorej Andrej so svojimi kolegami pozháňali originálne dopravné značky, semafor či prerobili starý autobus Ikaros, aby v ňom vznikla samostatná miestnosť.

V KABLO zas zháňal historické fotky starej továrne na káble a jednu z nich dal vytlačiť na originálnu čierno-bielu tapetu, zdobiacu stenu za barom.

V USA plánuje „tour“ po bazároch a vrakoviskách

Napriek tomu, že vyštudoval eletrotechniku, ho baví každý detail navrhovania podnikov od farieb až po najmenšie doplnky. O pár týždňov sa chystá na cestu do USA, kde plánuje „tour“ po bazároch a vrakoviskách, aby pripravil vybavenie do ďalšieho projektu, na ktorom medzitým pracuje.

„Som strašne hyperaktívny,“ hovorí so smiechom Andrej. „Kaviarenských sietí je veľa, no sú veľmi neosobné. Ani ja sám do nich nechodím, lebo ma ničím nelákajú,“ hovorí Körmöndi, ktorý by chcel zo svojich kaviarní vytvoriť priateľské a útulné miesto, v ktorom sa budú hostia cítiť dobre. Najväčšiu radosť napríklad mal, keď zistil, že v kaviarni KABLO si zorganizovali stretávku bývalí zamestnanci továrne, ktorá tu kedysi stála. „Keď som ich tam videl, bola to pre mňa najväčšia satisfakcia. Ani prvý mesiac, ktorý sme boli v pluse, ma tak nepotešil, ako toto,“ hovorí podnikateľ.

Do každého miesta, ktoré so svojím tímom vytvorí, sa snaží vložiť originálny odkaz či myšlienku. Interiér jeho prvej kaviarne v jednom z bratislavských nákupných centier napríklad inšpiroval román Červený a Čierny.

Pochádza zo skromných pomerov: ´Všetko som si musel vydrieť sám´

Dnes snaží vo svojej firme čo najviac dávať šancu mladým šikovným ľuďom, pre ktorých nechce byť len manažérom, ale aj lídrom. „Ja som tu na začiatku nemal žiadne kontakty, žiadnu pomoc. Všetko som si musel vydrieť sám. Preto sa dnes mladým snažím pomôcť, ak môžem,“ hovorí.

Ondrej Bobek

Na rozdiel od iných podnikateľov v gastro biznise od neho nepočujete žiadnu sťažnosť na nedostatok spoľahlivého personálu. „Keď chce mať niekto dobrý personál, nech s nimi zostane celý deň v prevádzke a venuje sa im,“ hovorí.

Svojich zamestnancov sa snaží motivovať natoľko, že skupinku čašníkov nedávno zobral dokonca na teambuilding do wellness hotela v Rakúsku, aby si užili lyžovačku a poriadny oddych. Verí, že na Slovensku nemôžeme z ničoho nič očakávať servis ako na Západe, keď u nás ešte nedoznelo postkomunistické zmýšľanie.

Demokracii aj západnému životnému štýlu treba dopriať čas

Nápady na nové projekty sype miestami Andrej Körmöndi akoby z rukáva. Každý z nich znie však veľmi premyslene a každý nový podnik, ktorý otvorí, má hlavu aj pätu. Veľkú úlohu tu vraj zohráva Andrejova intuícia a cit pre úspešné projekty.

„Ženie ma dopredu pozitívna energia. Keď mám z niečoho dobrý pocit, ani strach ma nikdy nedobehne,“ dodáva. A zatiaľ mu to, zdá sa, vychádza. KABLO je otvorené od minulej jari, no tento rok ho čaká prvá sezóna s originálnou letnou terasou. Majiteľ sa veľmi teší, že sem dotiahne dizajnové plastové sedačky, ktoré sa v noci rozsvietia.

„Bude to naozaj pekné,“ ukazuje nám prvé návrhy Andrej. A my sa tešíme, že roky uzavretá Karadžičova ulica konečne dostane nový život a energiu, ktorá jej zúfalo chýbala.

Vyšlo v spolupráci s:

kavickari.sk

01 - Modified: 2017-03-14 12:03:40 - Feat.: 0 - Title: Pomáda na kolesách: Zastávka s výbornou kávou je unikátom bratislavskej autobusovej stanice 02 - Modified: 2017-02-21 19:23:58 - Feat.: 0 - Title: Útulná kaviareň v Bratislave ukrýva príbeh slávnej továrne
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:44