Vlada a Evku spojila káva.Kávičkári.sk/Ondrej Bobek
StoryEditor

Mladý muž pridáva do kávy svoju dušu. Na východe má vlastnú akadémiu

27.02.2017, 13:45
V dvadsiatich šiestich rokoch si otvoril vlastnú coffee academy a s kávou naozaj čaruje. Jeho príbeh môže byť inšpiráciou pre mladých ľudí, ktorí chcú v živote niečo dosiahnuť.

Rozhovor s Vladimírom Kočom a jeho snúbenicou Evkou, vám ukáže, ako láska a súdržnosť premenia sny na realitu. Predstavujeme vám ich v spolupráci s Kávičkári.sk.

Nikdy nepatril k najlepším študentom na škole, túžil byť futbalistom a dal sa aj na bojové športy. Na strednej škole študoval chémiu v spojení s marketingom. 

Už po skončení strednej školy Vlado vedel, že na vysokú nepôjde. Kamarát a jeho súčasný obchodný partner Daniel mu vnukol myšlienku odcestovať do Prahy. Spoločne spoznávali svet gastronómie. Nebolo to len tak. Ich vízia bola jasná, otvoriť po čase bar v Poprade.

Spravili si niekoľko barmanských kurzov. Daniel bar otvoril a začala sa tvrdá práca. Ochutnať ste tam mohli prohibičné koktaily a starú klasiku, prejsť ste sa mohli po červenom koberci a pri vstupe vás čakal doorman. Po čase však túžil po zmene.

Z baru do pizzerie

Vladovi však láska k barmanstvu ostala v srdci. Mal iba dvadsať rokov, keď sa rozhodol otvoriť si pizzeriu. Práca za barom išla nakoniec bokom. „Myslel som si, že otvoríme, zarobíme a budeme milionári,“ so smiechom dodáva Vlado. Vedeli však, že to nebude jednoduché. Po čase cítil stagnáciu. Sám o sebe tvrdí, že je človek, ktorý potrebuje nové výzvy a ciele. Vrátil sa k barmanstvu a nastúpil do prešovského baru a pizzeriu opustil.

Z Prešova sa Vlado presťahoval do Popradu a zmenil aj prácu. Zatúžil po svete spojenom s financiami. „Veľa som sa tam naučil, získal som sebadisciplínu a naučil som sa efektívne pracovať s časom.“ Ako dvadsaťtriročný si uvedomil, že ho baví predaj. Práca s číslami nebola pre neho dostatočne kreatívna. Jeho kroky opätovne viedli do metropoly Šariša.

Z Popradu opäť do Prešova

Túžil po svete spojenom s gastronómiou. Zamestnal sa teda v Prešovskom Yogi’s. Vstúpil do sveta kávy aj napriek tomu, že sa mu zdal byť nudným. „Bol som barman, ktorý si myslel, že káva je len o stlačení gombíka.“ dodáva s úsmevom.

Najskôr do kávy nepridával to, čo do svojich koktailov. Neprimiešaval do nej svoju dušu. Zaujalo ho až „ kreslenie obrázkov“ do kávy. Svet kávy sa pre neho stal zaujímavejším. Túžil po nových vedomostiach a skúsenostiach. Neustále sa školil, chodil na rôzne súťaže. Káva sa stala súčasťou jeho života. Stretol sa aj so samotným Luigim Lupim, zakladateľom a kráľom latté art. Práca mu však priniesla aj inú podobu lásky.

Evka, kráľovná kávy z automatu

Pri práci Vlado spoznal Evku. Ich zoznámenie je naozaj ako z filmu. Hlavnú úlohu v ich zoznámení hrá (ako inak) káva. Evka bola študentkou na vysokej škole. Svoje školské povinnosti si spríjemnila kávou z automatu. „Guaranová káva s cukrom, nemohol som sa na to pozerať. Začal som ju na kávu pozývať k nám do podniku. Spojil som teda biznis s láskou.“

Hlavnú úlohu v ich zoznámení hrá (ako inak) káva. Hlavnú úlohu v ich zoznámení hrá (ako inak) káva. Kávičkári.sk/Ondrej Bobek

Vladov život sa začal meniť ešte dynamickejšie. „V tom čase Yogi’s otváralo nové pobočky. Prešiel som si rôznymi pozíciami. Najskôr ako pomocný barista, neskôr barista, manažér a neskôr som mal na starosti zostavenie komunikačného manuálu v kaviarňach tejto spoločnosti. Už vtedy som si vyskúšal prezentácie na poradách, ako aj školenia kolegov. Vtedy som pochopil, že je to práca, ktorá ma baví a napĺňa. S láskou do života prišiel aj úspech v pracovnom živote.“

Viac spätý s kávou

Nakoľko mu káva v živote priniesla šťastie. Opäť chcel zažiť niečo nové. „Jedného dňa ma zavolal von bývalý kolega, bol naozaj rád, že ma vidí.“ Tento deň ovplyvnil Vladove smerovanie. Ochutnal „no name“ kávu a do jeho života vstúpil pán, ktorý už dlhší čas dovážal talianske produkty. Vlado si kávu zobral a začal ju ochutnávať spolu s kamarátmi. Jej chuť ich príjemne prekvapila. Cesty sa mu opäť prekrížili s Danielom, s ktorým začali spoločne rozbiehať kávové dobrodružstvo.

Nechceli sme to robiť masovo, vedeli sme, že nemôžeme hneď zakúpiť autá a distribuovať vo veľkom. Začali sme v malom, dbali sme však na kvalitu. Krôčik po krôčiku sme sa rozrastali. V súčasnosti Vlado spolu so svojim kolegom distribuujú kávu Caffè Dieme po celom Slovensku. „Našim hlavným cieľom je pozdvihnúť štandard. Prinášať kvalitnú kávu aj zaškolenie personálu spojené s pravidelným doškoľovaním. Dohľad nad kvalitou kávy a consulting.“ Je to celý balíček služieb, ktorý Vlado spolu so svojím kolegom prinášajú klientom.

Vlastná akadémia kávy

Dnes už je na svete prvá akadémia s názvom Tatra Coffee Academy, ktorá je spojená s Caffè Dieme. „Je to ďalšia súčasť balíčka pre klientov. Chceli sme vytvoriť miesto, kde ich budeme môcť školiť, ukázať im správnu prípravu a prístup ku káve.“

V Tatra Coffe Academy si však vyberie naozaj každý. Široký je i výber kurzov. Napríklad je to kurz Barista, dozviete sa všetko o pestovaní kávy a šálke kvalitného espressa. Obľúbené latté art je skvelým zážitkom pre širokú verejnosť. Vyskúšať si ho môžete i vy. Latté art kurz je pripravený aj pre profesionálov. Naučia sa správnu techniku liatia a napenenia mlieka.

Priestory sú veľmi príjemné a vidieť, že všetko je tu robené s láskou. Akadémia chce aj „obyčajným“ ľuďom ukázať ako má vyzerať a chutiť kvalitná káva. „Je dôležité tvoriť medzi ľuďmi povedomie o káve, aby vedeli správne oceniť a hlavne vyhľadávať podniky, ktoré práve takú kávu ponúkajú. “

Kvalita spojená s dokonalým servisom

Caffè Diemme je na trhu už od roku 1927. V roku 2009 značka vybudovala svoje nové sídlo v Padove. Na trh priniesla nové technológie. Zamerala sa na kontrolu kvality a čerstvosti.Vychutnať si môžete odrodové kávy, určené nielen na kvalitné espresso ale aj kávu, ktorá je vhodná na alternatívnu prípravu. 

Caffè Diemme chce na slovenský trh priniesť kvalitu spojenú s dokonalým servisom. Daniel a Vladimír sa snažia tvoriť povedomie o kvalitnej káve a postupne otvárať malé kaviarničky, vytvoriť súťaž pre baristov, priniesť nový koncept Diemme hostel a prepojiť Caffè Diemme s hotelovým prostredím.

Spoločné šťastie

Evka vždy podporovala Vlada pri plnení jeho sna. Sám Vlado hovorí, že šťastie prišlo v súkromnom i pracovnom živote, ruka v ruke. Plnia si aj spoločné sny. V blízkej dobe chcú spoločne navštíviť kávovú plantáž. Všetky svoje kávičkárske skúsenosti vám rád Vlado ukáže. Momentálne ho nájdete v akadémií, ktorá má dvere otvorené pre všetkých. Ku svojim klientom pristupuje vysoko profesionálne, priateľsky s ochotou splniť všetky požiadavky s úsmevom. Možno i práve vám káva prinesie do života to, čo Vladovi a Evke. Lásku, úspech a množstvo pekných zážitkov.

Pripravené v spolupráci s portálom: kavickari.sk

01 - Modified: 2017-07-10 14:18:21 - Feat.: - Title: Jazz a káva v írskom štýle. Podnik, ktorý vás prenesie do 60-tych rokov 02 - Modified: 2016-12-14 09:56:14 - Feat.: - Title: Stal sa z neho barista. Takto vyzerá splnený sen - život s kávou 03 - Modified: 2016-12-06 14:01:11 - Feat.: - Title: Toto je jedinečný hotel pri Žiline. Vyrástlo tu miesto, na ktorom je oddych nutnosťou 04 - Modified: 2016-11-29 07:48:02 - Feat.: - Title: Pod Tatry priniesli inšpiráciu z cudziny. Alfou Popradu je dobrá kaviareň 05 - Modified: 2016-11-22 09:25:39 - Feat.: - Title: Prievidzké sídlisko má kaviareň, aká sa len tak nevidí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:09