StoryEditor

Útulná kaviareň v Bratislave ukrýva príbeh slávnej továrne

20.02.2017, 12:05
V kaviarni KABLO nájdete okrem skvelého dizajnu, dobrej ponuky a prívetivých ľudí aj niečo navyše. Niečo, čo aj novému nablýskanému podniku dodá dušu.

Kaviareň KABLO v novučičkom projekte Twin City je krásnym, útulným a pohodlným miestom na rýchlu kávu s kolegami, ale i na príjemné dlhé posedenie s kamarátkami. Okrem toho je však aj miestom, kde ožili spomienky na niekdajšiu slávnu fabriku, ktorá na tomto mieste stála, píše Kávičkári.sk.

Pohodlné kreslá, dizajnové doplnky a pekné menu sú veľmi fajn a usmievavý personál spraví aj z najjednoduchšieho miesta vašu obľúbenú destináciu. Najradšej však predsa len máme také kaviarne, kde okrem skvelého dizajnu, dobrej ponuky a prívetivých ľudí nájdeme aj niečo navyše. Niečo, čo aj novému nablýskanému podniku dodá dušu. Práve to sme našli v našej novej obľúbenej bratislavskej kaviarničke KABLO.

Prvé budovy v červenej tehle z veľkého projektu Twin City vyrástli na Karadžičovej ulici akoby z večera do rána. Ešte nedávno boli na ich mieste len nekonečné plechové ploty a ruiny vyše 100-ročnej továrne na káble. Fabrika Kablo tu stála od roku 1895, keď ju založil viedenský podnikateľ Otto Bondy a ešte v 90. rokoch bola najväčším výrobcom káblov na Slovensku. Dnes na jej mieste stojí moderný komplex, ktorý čaká na dostavanie novej autobusovej stanice. Dovtedy láka okoloidúcich na dobrú kávu.

​Už od cesty vás zaujme neónový nápis, ktorý sa akoby odrážal za sklom kaviarne. Na chodníku a trávniku pred kaviarňou a okolitými prevádzkami je zatiaľ ticho, na jar sa však stojan na bicykle plní štýlovými kúskami a zelený trávnik obsadí letná terasa. V zime však srdce kaviarne nájdete vo vnútri. Pod čierno-bielou tapetou pripomínajúcou posledné roky továrne, na farebných kreslách pod spomienkovými predmetmi, ktoré kaviarni darovali bývalí zamestnanci Kabla aj pod zarámovanými starými fotografiami, ktoré dopĺňajú inak veselý moderný priestor.

Kaviareň KABLO otvoril majiteľ Andrej Körmöndi ako svoj druhý podnik v Bratislave. Pochádza z východného Slovenska a tak sa pýtam, ako je možné, že otvoril takéto lokálne miesto, keď sám si káblovňu poriadne nepamätá. „Pravdou je, že nikoho iného to nenapadlo,“ hovorí podnikateľ, ktorý o priestor súťažil s veľkými kaviarenskými reťazcami, no jeho nápad oživiť spomienku na bývalú továreň nakoniec získal prednosť. Hovorí nám o tom, aký bol dojatý, keď zistil, že si v kaviarni zorganizovali stretnutie po rokoch bývalí zamestnanci Kabla a koľko lásky a energie dali do stavby malej kaviarne.

Spoza čierno-bieleho vzorovaného baru nám čašníčka prináša čerstvý ovocný raw koláčik a mätový čaj a ja pri pohľade na rušnú ulicu rozmýšľam, ako sa toto mesto rýchlo a nezadržateľne mení. Pribúdajú budovy, mrakodrapy a parkoviská, menia sa obchody i firmy, no ľudia a ich životy idú pokorne ďalej. Spomienky na miesta, ktoré sme kedysi poznali, sú však dôležité a my sme radi, že aj v obrovskom developerskom projekte sa našlo miesto, ktoré im dalo druhú šancu. V tomto KABLE majú dvere otvorené všetci a namiesto tvrdej práce ich tu čaká chvíľka pohody a radosti v šálke kávy.

Pripravené v spolupráci s: kavickari.sk

01 - Modified: 2017-02-06 11:41:12 - Feat.: 0 - Title: Rumové kráľovstvo a cigary. Kaviareň pod Tatrami prináša atmosféru Kuby 02 - Modified: 2017-02-13 10:54:22 - Feat.: 0 - Title: Prvá pražiareň BIO kávy na Slovensku: Kávu si dáte na "stojáka" a hneď v troch mestách
01 - Modified: 2021-08-16 06:34:13 - Feat.: - Title: Pavol Paták: Veľké preso bol náš svetový unikát. Nikde totiž nevedeli pokaziť kávu tak, ako u nás 02 - Modified: 2017-08-22 11:18:35 - Feat.: - Title: Ako z kultového sci-fi filmu. V Bratislave otvorili kaviareň, ktorá spája minulosť a budúcnosť 03 - Modified: 2017-07-04 09:51:30 - Feat.: - Title: Ako za prvej republiky. Kaviareň v Trnave patrí k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku máme 04 - Modified: 2017-04-03 08:37:31 - Feat.: - Title: Káva sa nemusí len piť: Takto vyzerá jej netradičné využitie ´made in Slovakia´ 05 - Modified: 2017-03-20 12:27:57 - Feat.: - Title: Ramen alebo keď vás na Slovensku prekvapí ázijská kuchyňa
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:44