Určite viete, že strava bohatá na cukry vedie k zvýšeniu hmotnosti, najmä v oblasti brucha, a všeobecne vášmu zdraviu vôbec neprospieva. Existuje však aj ďalší dôvod, prečo si sladkosti a sladké malinovky odpustiť - spôsobujú predčasné starnutie kože. Podľa doktorky Kristiny Goldenbergovej z Goldenberg Dermatology v New Yorku nadbytok cukru v jedálničku vedie k predčasnému starnutiu kvôli procesu zvanému glykácia. K tomuto javu dochádza, keď sa nadbytok glukózy v pokožke spojí s kolagénovými a elastínovými vláknami, a tým spôsobuje ich poškodenie. Glykácia v koži poškodzuje kolagén, znižuje elastickosť pleti a je príčinou zvädnutosti kože, výskytu vrások a porúch kožnej štruktúry. "Jednoduché cukry k sebe spájajú jednotlivé vlákna kolagénu v koži i iných orgánoch a tie potom nie sú schopné reparačných procesov," vysvetlila lekárka Jana Votrubová a doplnila, že skôr ako konkrétne potraviny k starnutiu kože prispieva ich nevhodná úprava - vyprážanie či grilovanie.Pixabay
StoryEditor

Suchá pleť či depresia. Toto sú znaky, že jete veľa cukrov

06.02.2017, 23:01
Autor:
sansan
Cukor je pre mnohých z nás droga a chutí úžasne – to sa nedá poprieť. Ak ho však prijímate vo veľkom množstve, vaše telo a myseľ sa vám nepoďakujú.

Tu je niekoľko príznakov, že konzumujete príliš veľa cukrov, píše thisisinsider.com.

1. Nevysvetliteľné nadúvanie – V takom prípade sa majte na pozore. Cukor môže viesť k menej efektívnemu metabolizmu a zadržiavaniu vody v tele.

2. Nečítanie etikiet na obaloch – Ak si nie ste istí, čo niektoré zložky v potravinách obsahujú, môže sa stať, že jete práve také, ktoré obsahujú skryté cukry a umelé sladidlá.

3. Zlý spánok – Konzumácia cukru počas celého dňa, ale aj krátko pred spaním môže spôsobiť, že vás to udrží dlho hore.

Pixabay

4. Bolesť hlavy – Takzvaná opica z cukru sa podobá tej z alkoholu a sprevádza ju práve tento symptóm.   

5. Akné – Niektoré štúdie spájajú tento problém práve s nadmernou konzumáciou cukrov. Ak teda začne vaša pleť „šalieť„ a neviete nájsť inú príčinu, skúste vymeniť sladké jedlá za zeleninu.

6. Suchá pleť - Ak zistíte, že vaša pokožka stráca vlhkosť, zvážte potraviny, ktoré ju vyživujú a hydratujú.

Pixabay

7. Depresia – Výkyvy nálad, málo energie, pocit smútku a únava – to všetko sa vám deje, ak to preháňate s cukrami. Namiesto toho sa radšej zamerajte na aktivity na odbúranie stresu.

8. Nepravidelná stolica - Veľa cukru môže spôsobiť zápchu, hnačku či plynatosť a narušiť tak trávenie.

9. Zápal v tele – Ak sa cítite opuchnutí či nafúknutí, môže to byť jasným znamením, že niečo nie je v poriadku s vašou stravou.

01 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-03-19 08:45:42 - Feat.: - Title: Lekár o strave: Raňajky sú výmysel a väčšina výživových doplnkov nespĺňa to, čo by mali 04 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe 05 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:06