Flickr
StoryEditor

Ovocie, ktoré dozrieva počas cesty, má byť minulosťou. Zaručiť to má jediný prípravok

23.01.2017, 12:13
Autor:
bmabma
Floridský start-up Apeel Sciences pripravil riešenie pre predĺženie životnosti ovocia a zeleniny od okamihu, kedy je zozbierané.

V praxi by to mohlo znamenať nielen to, že sa skazí menej potravín počas cesty z poľa ku zákazníkovi, ale aj to, že sa nemusia oberať nedozreté plody, ktoré zvyčajne dozrievajú až počas cesty, uvádza idnes.cz.

Dozreté ovocie priamo na váš stôl nemusia byť utópiou

Predstavte si tú chuť, keby sa paradajky oberali až v okamihu, keď majú optimálne chuťové vlastnosti. Napriek tomu sa ale dostanú k zákazníkovi, bez toho aby sa pokazili.

O to sa snaží start-up zo Santa Barbary (Kalifornia, USA). Chcel by nahradiť zastarané spôsoby ošetrenia ovocia a zeleniny, napríklad voskovaním alebo skladovaním v plyne.

Riešením má byť baktéria

V princípe sa Apeel Sciences pomocou prípravku Edipeel pokúša vytvoriť bariéru pre pôsobenie oxidácie, stratu vody a prístupu vzdušných plesní, ktoré stoja za skazou potravín. Z použitého rastlinného materiálu, ako je lístie či šupky z vínnej révy, vyrobili jedlú bariéru, ktorá dokáže potraviny "ochrániť".

Testy prebiehali na manioku v Afrike

Výrobok bol už vo väčšom meradle vyskúšaný v Afrike po záštitou nadácie Gatesovcov, kde sa skúšalo či sa podarí predĺžiť životnosť úrody manioku, ktorý je v afrických štátoch dôležitým zdrojom výživy.

Problém je v tom, že po vykopaní sa veľmi rýchlo zhoršuje kvalita koreňa, stráca sa škrob a drobní pestovatelia nestihnú maniok predať do výkupu pre komerčné spracovanie. "Ak sa nestihne spracovať do 24 až 48 hodín, môžete prísť o značné množstvo výťažku úrody," povedal pre denník The New York Times Rob Horsch, ktorý vedie poľnohospodársky výskumný a vývojový tím v nadácii Billa a Melindy Gatesovcov.

Podľa skúšok, Edipeel viac ako zdvojnásobil trvanlivosť manioku, pomohol koreňu zachovať škrob dosť dlho na to, aby sa získal čas prepraviť ho do spracovateľského závodu. Podľa analýzy spoločnosti Apeel Science by len v Nigérii, kde prípravok skúšali, produkt Edipeel priniesol asi miliardu dolárov, ušetrených pri pestovaní a zbere manioku.

Prípravok zožal v testovaní úspech a mieri vyššie

V súčasnej dobe prebehli už skúšky u Food and Drug Administration USA, čo je úrad zodpovedný za výživu a ochranu verejného zdravia. Podľa jeho úsudku je prípravok Edipeel bez problémov jedlý a úplne nezávadný a bezpečný pre predaj.

Ako to bude fungovať v praxi?

Akonáhle sa budú potraviny pohybovať po páse, pribudne pred balením jeden krok: namočenie do roztoku alebo iný vhodný spôsob aplikácie.

Podľa tvorcov prípravku by sa týmto spôsobom malo celosvetovo podstatne znížiť plytvanie potravinami, čo by navyše malo znížiť tlak na poľnohospodárov pre používanie pesticídov a chemických hnojív, kvôli nutnosti zvyšovania produkcie. Podľa výrobcu by sa mal liek na trh dostať v priebehu roku 2017.

01 - Modified: 2017-01-24 09:45:49 - Feat.: 0 - Title: Ak vás nadchol štýl hipsterov, tieto nadčasové podniky by ste určite nemali minúť
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:47