Najnovšie trendy diktujú vzdať sa mlieka pre laktózu, múky pre lepok, občas si nasadiť prísnu protiplesňovú diétu, pretože naše telo môže byť prešpikované plesňami. Dokonca sa začína hovoriť aj o tom, že jesť už netreba päť-, šesťkrát denne. Sú tieto diéty potrebné, hoci na ne nie je lekársky dôvod? Čo je pravda a čo nie?
Prezradil nám gastroenterológ Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl v Bratislave. Prečítajte názor odborníka v špeciáli o diétnych mýtoch.
Nepotrebujem, aby strava obsahovala všetky tri živiny – bielkoviny, tuky a cukry, stačia mi prvé dve.
NEPRAVDA.
„Takýto postup nie je fyziologický odôvodnený,“ tvrdí MUDr. Minárik, ktorý na podobné odporúčania reaguje jediným argumentom. „Zoberte si materské mlieko, ktorým sme kŕmení po narodení. Je to naša najprirodzenejšia strava, a to, že obsahuje všetky základné živiny, bielkoviny, tuky aj cukry, o niečom svedčí. Príroda vie, prečo to takto zariadila. Preto nie je dobré oddeľovať akúkoľvek živinu od druhej. Z tohto dôvodu nie som zástancom voľakedy takej obľúbenej delenej stravy. Jesť by ste mali tak, aby ste v porcii jedla mali v primeranom množstve zastúpené bielkoviny, cukry aj tuky. Rýchlosť vstrebávania sacharidov z jedla totiž závisí od viacerých faktorov. Aj od zastúpenia bielkovín a tukov. Dokážu totiž spomaliť trávenie i vstrebávania sacharidov a znížiť tak ich glykemický účinok,“ upozorňuje lekár.
Názor vyšiel v decembrovom čísle mesačníka Fitmagazín.