Kúpte umelohmotný balený biely chlieb so storočnou zárukou, medzi dva ešte v továrni nakrájané kúsky nahádžte prvých desať vecí, na ktoré vám ruka v chladničke siahne, pokryte to hutnou vrstvou slaniny, pre istotu ešte aj zalejte pol litrom majonézy, a práve ste sa stali britským kuchárom roka. Podarilo sa vám totiž vyčarovať národný (a nepochybne lahodný) britský pokrm. Slaninové sendviče si obyvatelia Ostrovov najradšej zahryznú na obed. Ale nevyhýbajú sa im ani na večeru. Vlastne ani na raňajky. A úplnú pravdu povediac, ani nikdy medzi tým. Ak máme dať zbohom Veľkej Británii, tak s jej famóznou kuchyňou sa nám veru bude lúčiť najťažšie. Adekvátneho sprievodcu disciplínou lenivej kreativity už tak ľahko nenájdeme.Flickr
StoryEditor

Pravda o módnych diétach: Naozaj nesmieme jesť po šiestej?

23.12.2016, 23:00
V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s radami, ako sa správnou diétou dopracovať k dokonalému tráveniu.

Najnovšie trendy diktujú vzdať sa mlieka pre laktózu, múky pre lepok, občas si nasadiť prísnu protiplesňovú diétu, pretože naše telo môže byť prešpikované plesňami. Dokonca sa začína hovoriť aj o tom, že jesť už netreba päť-, šesťkrát denne. Sú tieto diéty potrebné, hoci na ne nie je lekársky dôvod? Čo je pravda a čo nie?

Prezradil nám gastroenterológ Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl. Prečítajte názor odborníka v špeciáli o diétnych mýtoch.

Ak chcem schudnúť, nesmiem jesť po šiestej?
NEPRAVDA.

Táto rada medzi verejnosťou kolovala roky a stále sa jej darí presviedčať ľudí, že jedine to zničí pneumatiku okolo pása. Preto mnohí, ktorí sa odhodlali schudnúť, upúšťajú od večerného pokrmu. Hladujú a po piatej si nedajú pomaly ani hlt vody, a to napriek tomu, že idú spať o polnoci. Nie je to správny postup. Večera tu nie je len tak pre nič, za nič. Skracuje čas, za ktorý telo počas spánku nedostane žiadnu energiu. Ak ju nemá, získa pocit, že hladuje a začne si vytvárať tukové zásoby. Aj z toho mála, čo mu dávate.

​"Naposledy by ste mali jesť aspoň dve hodiny pred spánkom,“ prezrádza odborník. Ideálne sú tri hodiny.

​Ak sa najete tesne pred spaním, zaťažíte si tráviaci trakt. „Hrozí pálenie záhy. Žalúdok je totiž plný, čo spôsobí, že zvierač nachádzajúci sa pri prechode pažeráka do žalúdka, sa v horizontálnej polohe nemusí dobre uzatvárať. Kyslý žalúdočný obsah môže preto preniknúť do pažeráka, ba niekedy aj vyššie, a problém je na svete,“ ozrejmuje MUDr. Minárik.

​Následkom neskorej večere môžu byť aj problémy so zaspávaním a nočné mory. Navyše sa ráno zrejme zobudíte dolámaný a neoddýchnutý, pretože telo namiesto toho, aby oddychovalo, pracovalo na plné obrátky. Vhodný nie je ani opačný postup. Večerať o piatej a ísť spať po polnoci. Je to rovnako nesprávne ako chudnúť pomocou hladovky.

Koledujete si o vlčí hlad, ktorý vás v noci môže donútiť vyprázdniť chladničku. Nečudujte sa potom, že ručička na váhe sa zrazu pohne doprava. Organizmus totiž v noci pracuje na nižšie obrátky a nepotrebuje toľko energie ako počas dňa. 

Flickr

Čo si dať na večeru?
Jedlá s vyšším obsahom vlákniny – zeleninu alebo celozrnné pečivo s nátierkou, tiež cestoviny so zeleninou. Večer je dovolená aj hustejšia polievka, mrkvová, tekvicová alebo paradajková so syrom. Ideálnym posledným jedlom dňa sú zeleninové šaláty a bielkovinové pokrmy – jogurty či tvarohové výrobky. Bielkoviny sú tvorené najkomplikovanejšími molekulami.

​Organizmus sa preto potrápi, kým ich strávi, a vy získate na dlhší čas pocit sýtosti. Vhodné je aj chudé mäso a ryby či strukovinové prívarky, ale len ak vám nespôsobujú tráviace ťažkosti. Ak vás večer pred spaním predsa len prekvapí silný hlad alebo chuť chrumkať niečo, siahnite po mrkve alebo zeleri.

Pre telo je to určite prospešnejšia voľba ako pukance alebo tortily. Všetko niečo stojí. Z pukancov a tortíl budete mať akurát kilá navyše a opuchnuté okolie očí, keďže sú plné soli. Mrkva a zeler sa, naopak, postarajú, aby ste ráno vyzerali lepšie a krajšie vďaka obsahu živín.

Článok vyšiel v decembrovom čísle mesačníka Fitmagazín.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:10