Marocké trhy sú posiate farebnosťou korenín.© Alan Hyža
StoryEditor

Tam, kde jedlo stmeľuje rodinu. Takto sa varí v arabskom svete

09.12.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle
Povedz mi, čo a ako ješ, a ja pochopím, kto si.

Výber potravín, príprava jedla, ale aj pravidlá vrátane odporúčaní i obmedzení odrážajú mentalitu národa a jeho kultúru.

Novú knihu o arabskej kultúre, varení a tradíciách Arábia chutí pripravila iracká Slovenka, ktorá ako diplomatka pôsobila v Egypte, Kuvajte a Iraku Emíre Khidayer spolu s renomovaným fotografom Alanom Hyžom.

Sýto farebné obrázky a fascinujúce príbehy vás prenesú do reality štyroch arabských regiónov so všetkými jej farbami, chuťami, vôňami i pachmi.

Emíre Khidayer &

​Khidayer Dubaji viedla firmu v oblasti informačných technológií. V Chartúme pracovala ako politická poradkyňa pre hlavného predstaviteľa OSN pre Sudán.

Autorka znova približuje Arabov a ich svet, pričom tentoraz si na mušku berie ich každodenný život, kde v popredí stojí kulinárstvo. Cez ľudí a príbehy, zvyky a recepty otvára dvere do kuchýň štyroch arabských regiónov.

​"Nech vás táto kniha prevedie zákutiami arabského sveta, kde ľudia s láskou, ochotou alebo niekedy aj s povinnosťou pripravujú jedlo pre seba, pre svoje deti, ale i akéhokoľvek návštevníka z iného sveta. Kde sa miestni ľudia veľkoryso podelia aj o to málo, čo majú, a kde tiež platí, že láska ide cez žalúdok. Spoločné sedenia za stolom stmeľujú rodinu. A v arabskom svete nič dôležitejšie než rodina nie je," píše v úvode Khidayer.

"Hoci kulinárska línia je v tejto knihe primárna, nabalená je skúsenosťami a poznaním širokého spektra arabskej kultúry. Charakter knihy by najvhodnejšie zapasoval do označenia „spoločenské etnokulinárstvo“. V praktickej podobe pre čitateľov, ktorí pátrajú po konkrétnych receptoch, mám dobrú správu. Aj v tejto knihe ich nájdu, dokonca si z nich určite vyberú aj gurmáni. Recepty sú často vsadené do širšieho rámca konkrétneho príbehu v konkrétnej krajine," spomína v úvode knihy Arábia chutí odborníčka na Blízky východ.

01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 03 - Modified: 2024-03-13 10:38:48 - Feat.: - Title: Ľahký recept s obľúbeným ovocím: Tvarohové knedličky s jahodami 04 - Modified: 2024-02-29 10:53:55 - Feat.: - Title: Stávka na istotu: Plnené zemiakové knedličky 05 - Modified: 2024-02-26 10:42:42 - Feat.: - Title: Ovocie z Pandory či legendárny lembas. Tieto fiktívne jedlá z popkultúry potrebujeme aj v reálnom svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:29