StoryEditor

Deťom v škole varí zdravé jedlo: Na tých najmenších musíme vymýšľať fígle

06.12.2016, 11:06
Autor:
TASRTASR

Na Mikuláša nielen plno sladkostí či ovocia, ale aj chutné jedlá z lososa. To je heslo dnešného dňa na Spojenej škole Tilgnerovej. Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva na Slovensku organizuje už po štvrtýkrát na Slovensku Festival nórskeho lososa a súčasťou tohto podujatia bola aj detská Škola varenia, v ktorej štvrtáci z "Tilgnerky" spolu s kuchármi pripravili jedlá z tradičnej nórskej ryby.

"Urobili sme lososa na tri spôsoby, uvarili sme lososovú omáčku ku špagetám, ďalej zapekaného lososa s bešamelom a pripravili sme aj lososa v citrónovej omáčke s pórom na prírodno," prezradil dnešné menu Marián Maszay, vedúci školskej jedálne, ktorý kedysi varil Alainovi Delonovi či Davidovi Beckhamovi.

Spojená škola Tilgnerova sa tak stala ďalším miestom, kde nórska ambasáda prostredníctvom Festivalu nórskeho lososa propaguje štýl zdravej výživy i jedlá z rýb, ktoré sú pre Nórske typické.

"Takéto akcie sú veľmi dôležité, aby sme motivovali deti, ale všeobecne aj dospelých k zdravému stravovaniu. A práve škola je výborným miestom, kde sa môžu rozvíjať zdravé stravovacie návyky," uviedol zástupca veľvyslankyne Nórskeho kráľovstva na Slovensku Per Oystein Vatne.

Spojenú školu na Tilgnerovej ulici si nórska ambasáda vybrala cielene, vzhľadom na to, že škola sa prostredníctvom ponuky školskej jedálne snaží o zdravé stravovanie detí. "Nepoužívame vôbec cukor, vynechali sme polotovary a ani detskú výživu nekupujeme, ale robíme si ju sami," prezradil Maszay. "Tým, že sme tieto doplnky zo stravy vylúčili, máme možnosť kupovať kvalitnejšie suroviny. Deti majú denne k dispozícii zeleninový a ovocný bar," doplnil.

Predsedníčka Rady školy Katarína Medveďová verí, že dnešná akcia prispeje nielen k dobrým stravovacím návykom, ale bude mať aj pozitívny vplyv na atmosféru a spolupatričnosť na škole. "Veľmi dôležité je to, že deti sa mohli priamo podieľať na príprave jedál, že spoznali aj prácu kuchárov v školskej jedálni," upozornila.

I deťom sa akcia pozdávala. "Veľmi sa mi páčilo, ako sme mohli variť a v tých obrovských hrncoch," pochvaľoval si štvrták Danko. "Mne sa páčilo to miešanie omáčky, ktorú sme pripravovali," pridal sa Janko a Miška zasa ocenila bonus, ktorý mali malí kuchári. "Páčilo sa mi, že sme všetko mohli ochutnať," povedala.

Súčasťou akcie bol, samozrejme, aj príchod Mikuláša, ktorý deťom rozdal darčeky, okrem rozprávkového deduška prišla aj speváčka Dominika Mirgová.

01 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 02 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Činnosť, ktorá nám chýba ako soľ a postupne sa bez nej devastuje celé telo 03 - Modified: 2023-11-28 13:00:00 - Feat.: - Title: Sedem jednoduchých krokov, vďaka ktorým sa vám podarí schudnúť 04 - Modified: 2023-11-10 16:10:35 - Feat.: - Title: Štíhlu figúru jej mnohé závidia: Sisa Sklovská sa v strave neobmedzuje a dokonca ani necvičí 05 - Modified: 2023-09-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Maroš Molnár: „Cvičiť kvôli kráse je plytký cieľ.“ Vymenoval dôvody ako zmeniť pohľad na fitnes!
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:59