StoryEditor

Pri tomto kaprovi som kričal: bravó! Hodnotí michelinský kuchár na Slovensku

21.11.2016, 06:30

Klenot slovenského hotelierstva, Chateau Amade, sa nachádza v malej obci Vrakúň, asi päťdesiat kilometrov od Bratislavy. V reštaurácii, do ktorej sme zavítali, nám naozaj veľmi chutilo.

Tento test michelinského kuchára Pavla Pospíšila, ale aj ďalšie zaujímavé témy, nájdete v lifestylovom magazíne prečo nie?!, ktorý je len dnes (a poslednýkrát v tomto roku) vložený v HN.

​Zámok Chateau Amade je obklopený krásnym parkom s veľkým bazénom. Vnútri stylebudovy budete v rôznych sálach unesení feudálnym zariadením interiéru v štýle rokoko, esteticky spojeným s čínskou keramikou, ďalej tam nájdete luxusné spa s tureckým kúpeľom a fínskou saunou.

Servis, ako sa patrí
Stôl v reštaurácii sme si rezervovali pre šesť osôb. Boli sme srdečne privítaní, tak, ako sa na päťhviezdičkový hotel patrí. Hneď po usadení sme požiadali šéfa kuchyne, aby nám pripravil sedem malých chodov jeho najobľúbenejších receptov, ktoré sú typické pre tento región. Na úvod sme dostali misku s paprikovou masťou z mangalice a domáci biely chlieb. Trochu jednoduchý pozdrav z kuchyne, očakávali sme niečo kreatívnejšie, normálne sa v kuchyni niečo nájde.

Prvým chodom bola variácia z kačacej pečene, tá sa ukázala ako najslabší chod. Vedľa dobre upečenej pečene s karamelizovanou hruškou bolo servírované nedostatočne ochutené pečeňové parfait, pri ktorého príprave bolo použitého veľa masla, preto bolo veľmi tučné a ťažké.

archív reštaurácie

Prekvapenie kuchyne
Zato druhý chod bol príjemným prekvapením. Bravčový vyprážaný mozoček v ľahkej hubovej omáčke, jedlo, ktoré tak rýchlo v reštaurácii nenájdete. Následne sme ochutnali trošku sladšiu tekvicovú polievku a rybie halászlé. Tie boli naozaj výborné. Štvrté jedlo bolo opäť top. Pečený kapor v jemnom kukuričnom veluté s ružičkami brokolice a karfiolu. Tomu sa hovorí kreatívna regionálna kuchyne. Bravó.

Ako neutralizátor pred hlavným chodom sme dostali hruškový sorbet. A hlavný chod, ktorý nasledoval, boli krehké teľacie líčka na červenom víne s jesennou zeleninou, všetkým chutila bez výhrady. Celé menu bolo korunované dobrým punčovým rezom s lesným ovocím. Za sedemchodové menu sme zaplatili 45 eur na osobu.

Vínna karta ponúkala širokú paletu slovenských i medzinárodných vín v rôznych cenových kategóriách. Niektoré kalkulácie boli pozoruhodné. Domáce vína boli totiž napospol drahšie ako zahraničné. Ochutnali sme Chablis 2011 1er Cru za 45 eur, z Piemontu Gavi di Gavi 2014 - La Scolca za 36 eur, z Toscana Baron Ricasoli 2010 za 84 eura a zo Španielska Matsu el Recio 2011 za 35 eur.

Facit: Chateau Amade je luxusný podnik s pozorným servisom a dobrou kuchyňou. Môžeme ďalej len odporučiť.

Privítanie a obsluha: 1
Ambiente: 1
Čistota: 1
Vínna karta: 1
Kuchyňa: 2

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:20