StoryEditor

Dostane vás do stredoveku. Pozrite si unikátny podnik v centre Bratislavy

31.10.2016, 23:00
Kde bolo tam bolo, bolo raz jedno kráľovstvo. Pivo sa tam lialo potokom a hostia si hladili bruchá po honosných dobrotách. Vyrástlo hneď vedľa univerzity a neďaleko Dunaja a viedol ho vychýrený šéfkuchár a executive chef, Daniel Hrivňák. Vitajte v kráľovstve Rudolfinum.

Podniky s nápadom a originálnym príbehom sú podľa našich skromných skúseností vždy tie najlepšie. V obrovskom boome gastronómie na Slovensku, kde je každý nový podnik krásny, zaujímavý a ponúka vždy nové zážitky, sa nové miesta jednoducho musia niečím odlíšiť.

Reštaurácia na štýl pubu Rudolfinum je dokonalým príkladom toho, ako vytvoriť jedinečný podnik s tradičným poslaním.

​Rudolfinum vznikol ako podnik s kráľovskou dušou panovníka Rudolfa II. Habsburského, ktorý bol známy svojim výnimočným vzdelaním a svojou vášňou k umeniu a alchýmii. Rudolf II. si však vedel aj užívať život plnými dúškami.

Dodnes sa tradujú povesti o jeho nevídaných oslavách v tajných komnatách jeho veľkolepého hradu, ktoré hostia poznali pod heslom “Rudolfinum”. Podľa jazykovedcov mohlo ísť o spojenie slov Rudolf a Finnis (“až do konca”), keďže jeho bájne oslavy vraj trvali až do rána.

​Honosné hostiny, radosť, hudba a kráľovská atmosféra dnes panujú v rohovom podniku na Šafárikovom námestí v Bratislave, kde sa spojilo stredoveké dedičstvo a pompéznosť s minimalistickým moderným dizajnom.

Logo podniku tvorí nenápadná koruna a “cikcakovité” a diamantové motívy zlatej koruny nájdete štýlovo zakomponované v celom podniku, od nápadnej zlatej steny, cez kovové osvetlenie až po obklad baru v strede reštaurácie.

​Nad hlavami si možno všimnete výrazné ozdobné biele lustre, ktoré pripomínajú stredoveké goliere šľachticov na šatách. V čierno-zlatom podniku vašu pozornosť určite zaujmú i výrazné červené stoličky.

Pri každom stole je totiž len jedna, ostatné sú prírodne drevené. “Pri každom stole je jedna červená stolička pre kráľa,” vysvetľuje šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie a pubu Daniel Hrivňák, ktorý sa rozhodol svoje bohaté skúsenosti s prípravou jedinečných jedál priniesť širokej verejnosti v dostupnejšom koncepte.

V jedálničku nájdete samé tradičné dobroty v netradičnom modernom prevedení – hovädzie pierko na spôsob sviečkovej, sous vide trhané králičie stehno, ale aj čierny burger (šťavnaté mäsko medzi čiernymi žemľami) či Danielovu obľúbenú držkovú polievku. Nechýbajú tu ani pivné pochúťky či ľahšie šaláty, ku ktorým si môžete vybrať z niekoľkých druhov čapovaných pív (Krušovice, Heineken i Zlatý bažant) či ciderov.

A keď si nebudete istý, ako dlho vám bude alkohol z krvi vyprchávať, jeho hladinu si môžete overiť v zábavnom testovacom automate na stene.

Pripravené v spolupráci s portálom: kavickari.sk

01 - Modified: 2021-08-16 06:34:13 - Feat.: - Title: Pavol Paták: Veľké preso bol náš svetový unikát. Nikde totiž nevedeli pokaziť kávu tak, ako u nás 02 - Modified: 2017-08-22 11:18:35 - Feat.: - Title: Ako z kultového sci-fi filmu. V Bratislave otvorili kaviareň, ktorá spája minulosť a budúcnosť 03 - Modified: 2017-07-04 09:51:30 - Feat.: - Title: Ako za prvej republiky. Kaviareň v Trnave patrí k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku máme 04 - Modified: 2017-04-03 08:37:31 - Feat.: - Title: Káva sa nemusí len piť: Takto vyzerá jej netradičné využitie ´made in Slovakia´ 05 - Modified: 2017-03-20 12:27:57 - Feat.: - Title: Ramen alebo keď vás na Slovensku prekvapí ázijská kuchyňa
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:38