StoryEditor

Spánok, káva, cigareta. Týmto zvykom by ste sa mali určite vyhnúť po jedle

03.10.2016, 00:00
Naše trávenie môže narušiť hneď niekoľko aktivít

Čo zvyčajne robíte po výdatnom obede alebo večeri? Natiahnete sa na gauč, dáte si cigaretu, šálku kávy, alebo sa rozhodnete pre svižnú prechádzku v záujme udržanie štíhlej postavy? Ani jedna z týchto vecí dobrému tráveniu práve neprospieva, píše Marcela Svobodová pre iDNES.cz.

Vyvaliť sa po nedeľňajšom obede priamo na pohodlnú pohovku je pre mnoho ľudí bežným a veľmi obľúbeným rituálom. Dopriať si malého "šlofíka" hneď po jedle však podľa odborníkov nie je tou najrozumnejšou vecou. A na počudovanie nie je to pravé ani rázna poobedná prechádzka .

Niektoré návyky po jedle by ste možno mali prehodnotiť. Prečítajte si, ktoré to sú.

Čo naopak podporí vaše trávenie?
"Menšie vyvážené porcie a pravidelná konzumácia robia zázraky. Kto má rád čaj a trápi ho ťažký žalúdok, ocení čarovné účinky paliny. Proti nafukovaniu funguje mäta, medovka, bazalka a generáciami rodičov bábätiek s kolikou preverený fenikel. Pre odvážnych je tu chilli, ktoré zlepšuje trávenie po presýtení ťažkým jedlom," radí nutričná špecialistka Monika Bartolomějová.

"Po veľkom jedle je dobré počkať s cvičením aspoň tri hodiny. K správnemu tráveniu využíva organizmus krv stiahnutú zo svalov. Zvýšená aktivita však rozprúdi krv v tele a zamedzí tým vstrebávanie živín. Ak si nedoprajete pokoj, riskujete nevoľnosť," vysvetlila Bartolomějová. Ako dodala, malá desiata jednu až dve hodiny pred cvičením je naopak žiaduca.

"Ľahko stráviteľné potraviny s nízkym glykemickým indexom telu dodajú energiu bez toho, aby príliš zamestnali tráviace ústrojenstvo. Účinok cvičenia potom bude maximálny," dodala odborníčka.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:08