StoryEditor

Pozor na tieto pochúťky. Keď s nimi raz začnete, už niet cesty späť

27.09.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Je ľahké povedať si, že sme závislí na šiškách alebo hranolčekoch. Pretože to tak prakticky je. Americká dietologička odhaľuje najnávykovejšie jedlá a varuje pred dlhodobými následkami ich konzumácie, píše huffingtonpost.com.

Hoci potravinová závislosť patrí medzi vedcami za spornú tému, neustále pribúdajú dôkazy, že vysoko spracované, mastné a sladké jedlá ako pizza, čokoláda, zemiakové lupienky a sušienky predstavujú problematické potraviny s rizikom vytvorenia silného návyku. Zradné dobroty
V najnovšej štúdii publikovanej na tému závislosti na potravinách doktorka Nicole Avena z Icahn School of Medicine v Mount Sinai v New Yorku uvádza, že naše správanie pri niektorých druhoch potravín skutočne pripomína závislosť. Dúfa, že jej práca by mohla prispieť k novému riešeniu problémov s obezitou ako aj s poruchami príjmu potravy.

Doktorka Avena požiadala 504 účastníkov štúdie, aby identifikovali potraviny, ktoré pre nich predstavujú najväčšiu výzvu v sebaovládaní. Na prvej priečke sa ocitla pizza. Nasledovala ju čokoláda, čipsy, sušienky a zmrzlina. Ako najmenej problematické vyšli z pokusov uhorky, bôby, jablká, mrkva a hnedá ryža.

Flickr

Náhody neexistujú
Všimli ste si niečo? Potraviny, ktoré spôsobujú ľuďom fyzické nepohodlie pri odopieraní, sú mnohokrát tepelne spracované, obsahujú veľké množstvo pridaných tukov a cukrov a majú pomerne vysokú hladinu glykemického zaťaženia. Podľa vyhlásenia doktorky Aveny to nie je náhoda.  

Nicole Avena skúma potravinovú závislosť už viac ako pätnásť rokov a hovorí, že jej klinická štúdia je prvá, ktorá priamo poukazuje na spojenie medzi tým, ako často ľudia jedia niektoré typy potravín a ich vlastnosťami. Či už je to pridaný tuk, cukor alebo ich mnohonásobné tepelné spracovanie.  

Flickr Poškodenie mozgu
"Niekoľko štúdií dospelo k záveru, že zaručene chutné, vysoko spracované potraviny môžu produkovať zmeny v mozgu podobné tým po požití alkoholu a drog,“ vysvetľuje Nicole Avena. Avšak tieto štúdie sa radia medzi všeobecný výskum na zvieratách. To znamená, že vedci ako Avena majú pred sebou ešte dlhú cestu, kým dokážu, že niektoré druhy potravín pôsobia ako silno návykové látky a poškodzujú ľudský mozog.

Potravinová závislosť nie je zatiaľ oficiálne uznaná závislosť. V Diagnostickom a štatistickom manuáli duševných porúch je jej najbližšia definícia záchvatového prejedania sa.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:00