StoryEditor

Katastrofa, za ktorú pštros zaplatil životom. Pospíšil testoval bratislavskú reštauráciu

26.09.2016, 09:30
Autor:
lucluc

Všeobecne panuje názor, že hotelové reštaurácie zákazníkov veľmi nelákajú. Inak je to však v Hoteli Loft v Bratislave. Hoci sa nachádza na mimoriadne frekventovanej ulici neďaleko Prezidentského paláca, je poloha jeho reštaurácie Fabrika the beer pub z architektonického hľadiska majstrovsky vyriešená. Nachádza sa totiž pod úrovňou vozovky, a tým je zároveň aj jej pekná terasa odhlučnená. Pri našej návšteve bola však plne obsadená, tak sme zvolili miesto v reštaurácii – vlastne v pivovare s priamym pohľadom na vyleštené tanky, v ktorých si varia vlastné pivo.

Prečítajte si test michelinského kuchára Pavla Pospíšila z aktuálneho čísla magazínu prečo nie?!, ktorý je venovaný súťaži CE-ZA-AR.

HN

​Reštauráciu sme navštívili štyria. Pozorná servírka sa nás okamžite ujala, okamžite splnila naše priania a priniesla tri pivá na privítanie. Z rozsiahleho jedálneho lístka sme si na úvod vybrali veľmi dobrú studenú uhorkovú polievku. Ďalej sme si pochutnali na originálne servírovanom pivnom syre – uprostred veľkého taniera sedel štamperlík piva, okolo neho boli misky s horčicou, nakrájanou cibuľkou, maslom a dobre vyzretým pivným syrom.

Náš priateľ z Prahy nás poučil, ako máme všetky prísady spolu premiešať. Postupuje sa podobne ako pri tataráku. Z prísad vznikne lahodná nátierka, ktorá chutila s ich fabrickým ležiakom. Náš tip: servis by mal hosťom objasniť, ako sa taká pochúťka pripravuje.

Guláš ako jednotka večera
Ďalším predjedlom bola pečená jaternica s kapustným šalátom a horčicou. Jaternice nám chutili až na šalát s mrkvou, ktorý nebol vôbec ochutený. Krevety na koňaku so zelenými fazuľkami nás nepresvedčili – plávali v nudne riedkej tekutine, obklopené zelenými fazuľkami bez chuti.

Veľkým sklamaním bola pečeňová paštéta sivej farby, zrazená a piesková v ústach. V neďalekej reštaurácii hotela Matyšák by im šéfkuchár iste poradil, ako sa taká paštéta správne pripravuje.

Z nápojového lístka sme si k hlavným jedlám vybrali červené víno Cuvee Malbeck a Cabernet Sauvignon Domaine Rotschild, ktoré nám somelier profesionálne odprezentoval. Veľká pochvala. K tomuto dobrému vínu sme ochutnali pivný guláš s knedľou, čo bolo najlepšie jedlo večera.

Tiež sme boli zvedaví na najobľúbenejšie jedlo majiteľa hotela, a síce steak zo pštrosa. Ani jednému z našej štvorčlennej spoločnosti sa nepodarilo mäso pohrýzť. Škoda, že za túto katastrofu musel pštros zaplatiť životom. Toto jedlo nám pri reklamácii nebolo účtované.

​Tretím jedlom bol potom hovädzí tenderloin steak z Uruguaja, s kukuričným pyré a zemiakovou štrúdľou. Steak bol upečený podľa priania rare, kvalita mäsa bola v poriadku.

Posledný pokrm – mexický burger, bol podľa priania pripravený medium, chýbala mu však typická pikantnosť – mohol sa teda volať akokoľvek. Bohužiaľ boli všetky teplé pokrmy servírované na studených tanieroch firmy Vilaroy Boch. Pri reklamácii nám bolo oznámené, že zariadenie kuchyne bolo veľmi drahé a na rechaud, teda ohrievač tanierov, už nezostali peniaze. Neuveriteľné.

Neprítomný kuchár
Dezerty sme ochutnali všetky. Creme brulée, datľový koláč s chmeľovou zmrzlinou a tvarohový cheesecake vlastnej výroby nám chutili. Zato kúpený karamelový koláčik s kakaovou hlinou nám nechutil.

Po večeri by sme sa radi porozprávali aj so šéfom kuchyne, bolo nám však povedané, že šéfkuchár pracuje len do pätnástej hodiny – zaujímavý manažment. Šéf by mal byť pri večernom servise prítomný. Čisté toalety rušili preplnené koše s použitými papierovými uteráčikmi.

Facit: Doteraz môže byť vedenie hotela s návštevnosťou Pubu Fabrika spokojné. Čo sa týka výkonu kuchyne, je toho ešte veľa, čo sa dá zdokonaliť. Nie je možné robiť z teplej kuchyne studenú a šéfkuchár musí byť šéf aj pri hlavnej večernej prevádzke. Inak asi dostatočne nemiluje svoje povolanie. Prajeme naďalej plný podnik a kuchyni veľa úspechov pri výrobe dobrých jedál.

Ambiente: 1
Obsluha: 1
Čistota (toalety): 2
Nápojový lístok: 1
Kuchyňa: 3–

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 07:42