StoryEditor

Vykročte do nového dňa ako šampióni. S raňajkami športovcov pokoríte všetky méty

24.08.2016, 00:00
Autor:
haahaa

Málokto z nás niekedy dosiahne na vrchol športového odvetvia, každý sa ale môže inšpirovať jedálnym lístkom športovcov, píše idnes.cz.

Raňajky sú základom dňa a svoje o tom vedia najmä vrcholoví športovci. Na olympiáde v Pekingu a Londýne sa veľa hovorilo o raňajkách amerického plavca Michaela Phelpsa, pretože dostať do seba naraz 4 000 kalórií (normálny denný príjem človeka je polovičný) je samo o sebe obdivuhodný výkon.

Na raňajky tento fenomenálny plavec zjedol tri sendviče s volským okom, syrom, smaženou cibuľou a majonézou, omeletu z piatich vajíčok, tri krajce vyprážaného chleba,  misku kukuričnej ​​kaše a nakoniec ešte tri lievance s čokoládou. Málokto z nás ale vydá za deň také množstvo energie ako olympijský plavec a podobné raňajky by väčšinu ľudí skôr porazili, než postavili na nohy.

Vločky na všetky spôsoby
Prinášame vám tipy na zdravé a výživné raňajky, vďaka ktorým naštartujete svoje ráno tou správnou dávkou energie. Veľkú obľubu majú ovsené a ďalšie obilné vločky, ktoré sú skvelým zdrojom postupne sa uvoľňujúcej energie a zasýtia na dlhú dobu. Športovci si pripravujú vlastné müsli. A to tak, že vločky spolu so semienkami, orechmi a nastrúhaným jablkom nechajú cez noc nasiaknuť mliekom (okrem kravského môže byť samozrejme aj mandľové), džúsom alebo obyčajnou vodou.

Vločky sa potom často využívajú aj na prípravu kaše, ktorú si športovci chystajú na stovky spôsobov. Trebárs britská bežkyňa Lisa Dobriskey si raz týždenne dopraje do kaše trochu tmavej čokolády. Iní si do nej pridávajú čerstvé ovocie, semienka a orechy. Ovsená kaša sa dá ale konzumovať aj na slano – napríklad s legendárnou mexickou omáčkou mole, s cibuľkou, majoránom a cesnakom. Fantázii sa v prípade obilných vločiek rozhodne medze nekladú.

Do tretice potom môžete ovsené vločky využiť na prípravu lievancov. Môžete použiť ovsenú múku, ale aj samotné vločky, ktoré dodajú lievancom textúru a pekne chrumkajú.

Flickr

Spoľahlivá klasika
Raňajkovou klasikou je samozrejme aj jogurt. Atléti si doprajú najmä ten grécky s vysokým obsahom tukov, pretože nízkotučné varianty sú plné cukrov, ktoré sa dajú doplniť z vhodnejších zdrojov (napríklad z čerstvého ovocia).

Ideálnou voľbou nie sú raňajkové cereálie, ktoré bývajú veľmi osladzované a okrem obilnín tak do seba dostanete príliš veľké množstvo cukru. Na druhú stranu aj medzi profesionálnymi atlétmi sa nájdu ich priaznivci. Napríklad britský olympijský maratónec Mo Farah na ne nedá dopustiť.

Ak ste priaznivci klasických slovenských obložených žemlí alebo rožkov, potom je potrebné dbať na ich výber. Vyberte si celozrnné pečivo, ktoré vás zasýti na dlhšiu dobu, namiesto salámy siahnite radšej po kvalitnej šunke a syre a nezabudnite všetko doplniť čerstvou zeleninou a prípadne aj ovocím. Pre kvalitný zdroj tukov si môžete namiesto bežného masla zvoliť arašidové alebo iné orechové maslo. Alebo si urobiť z avokáda, paradajok, citrónovej šťavy, cesnaku a koriandru guacamole a potrieť ním celozrnný toast.

Flickr

Bielkovinové bomby
Atléti a siloví športovci si potrpia na raňajky bohaté najmä na bielkoviny, ktoré budú stavať svaly. Bodybuilderi preto majú v obľube omeletu alebo vajíčkovú frittatu, do ktorej dávajú väčšie množstvo bielkov než žĺtkov. Dopĺňajú ju tiež špenátom, kelom, mangold, paprikou alebo cibuľou.

Aj medzi atlétmi a ďalšími športovcami sa objavujú vegetariáni, vegáni a dokonca aj vyznávači živej stravy. Pre tých sú určené recepty z kuchárky Judity Wignallovej Živá kuchyňa ľahko a rýchlo.

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 04 - Modified: 2024-04-21 09:30:53 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 06:54