Flickr
StoryEditor

Moravské vína dobývajú svet, píšu americké noviny New York Times

20.08.2016, 18:00
Autor:
ČTKČTK

Moravské Valtice boli dlho vnímané ako ospalé pohraničné mestečko, v súčasnosti sú ale magnetom pre turistov, ktorých priťahujú predovšetkým tamojšie vína. Rovnako ako odrody z ďalších častí Moravy získavajú stále väčší ohlas na medzinárodných súťažiach. Napriek tomu zostávajú neznáme pre konzumentov vína v zahraničí, napísal americký denník The New York Times.

"Morava má jedny z najúžasnejších viníc, ktoré som kedy videl. Je to nezabudnuteľná skúsenosť," opísal austrálsky vihohradník Mike Mazey, ktorý pred desiatimi rokmi prišiel zo svojej rodnej krajiny podeliť sa o skúsenosti so spracovaním viniča. Dnes žije v Brne, učí miestnych producentov vína remeslu a zasadá v porotách vinárskych súťaží.

Príkladom úspešne sa rozvíjajúceho mesta, ktoré rovnako ako niekoľko ďalších juhomoravských obcí vystavali svoj úspech na víne a vinohradoch, sú podľa newyorského denníka Valtice. Kým počas komunistickej éry bola výroba vína znárodnená, kvantita zatienila kvalitu a po stáročia odovzdávané umenie vinárskeho remeslá takmer zmizlo, s privatizáciou sa začali chuť a iskra vracať. Veľké družstvá sa rozpadli na menšie podniky, ktoré sa dostali do rúk zapálených vinohradníkov.

Na Moravu sa postupne rozšírili moderné prostriedky a postupy, ktoré boli na Západe bežné - nádrže z nerezovej ocele alebo teplotne kontrolovaná fermentácia. "Od doby, čo som prišiel, som u českých vinárov zaznamenal veľký posun vpred. Sú ochotní urobiť veľmi veľké obete ohľadne množstva vína, aby získali vyššiu kvalitu," povedal Mazey. Americký denník poznamenal, že sa to prejavuje napríklad v medzinárodných súťažiach. Veltlínske zelené z Valtíc vyhralo v roku 2010 dve zlaté medaily na súťaži v San Franciscu, a presadzujú sa aj ďalšie odrody.

Medzi zahraničnými konzumentmi však zostávajú česká vína skôr neznáme. Jedným z dôvodov je podľa denníka fakt, že väčšina tuzemskej produkcie sa predá v Česku, kde tvoria domáce vína asi 40 percent celkového predaja vín. Vyváža sa len zlomok, väčšinou k nám, na Slovensko. "Je pre nás ekonomicky výhodnejšie predávať tu ako v zahraničí," povedal denníku jeden z dôvodov valtický vinár David Šťastný. Podľa expertov ako je Mazey je ale výrazný nárast exportu moravských vín len otázkou času. Zatiaľ sa však zdá, že miestni vinári sú radi, keď ľudia chodia ochutnávať a popíjať víno priamo k nim.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:52