StoryEditor

Chcete dlho a zdravo žiť? Steak nahraďte šošovicou, radia vedci

03.08.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Ak je naším cieľom žiť dlhšie a bez nepríjemných chorôb, mali by sme získavať bielkoviny z rastlinných zdrojov a nie z mäsa, píše portál health.com.

To, koľko bielkovín jete a z akého zdroja pochádzajú, môže mať zásadný vplyv na dĺžku vášho života, vyplýva z prieskumu zverejnenom v žurnále JAMA Internal Medicine. V rozsiahlej analýze vykonanej na pôde nemocnice Massachusetts General Hospital lekári a vedci zistili, že ľudia, ktorí jedli veľa živočíšnych bielkovín, mali vyššie ako priemerné riziko úmrtia. A to najmä v prípade, ak uprednostňovali červené mäso a výrobky z neho pred rybami a hydinou. Testované osoby, ktoré prijímali viac proteínov rastlinného pôvodu, mali naopak nižšie ako priemerné riziko úmrtia.

Dôsledná štúdia 
Výskum zahŕňal údaje z dvoch dlhodobých štúdií, ktoré dokopy skúmali viac než 170-tisíc pacientov. Tí boli sledovaní v priebehu troch dekád, pričom každých niekoľko rokov museli zodpovedať otázky ohľadom svojho zdravia a stravovacích návykov. Spomedzi ľudí, ktorí prijímali priemerne 14 percent kalórií zo živočíšnych bielkovín a štyri percentá z rastlinných proteínov, počas trvania štúdie až 36-tisíc zomrelo.

Tak ako mali jedinci, ktorí jedli najviac živočíšnych bielkovín, čiže akékoľvek druhy mäsa, vajcia alebo mliečne výrobky, zvýšené riziko úmrtia, mali ľudia s jedálničkom skladajúcim sa hlavne z obilnín,  fazule, orechov a strukovín, najnižšiu pravdepodobnosť zomrieť.

Zvýšené riziko úmrtia sa však vzťahovalo len na ľudí, ktorí zároveň trpeli aj niektorým z faktorov nezdravého životného štýlu, ako napríklad alkoholizmom, závislosťou na nikotíne, nadváhou,  obezitou alebo minimálnym pohybom. U účastníkov, ktorí viedli celkovo zdravý životného štýl, sa korelácia nenašla.

Flickr

Zdravie aj štíhlosť 
Autori štúdie majú podozrenie, že okrem faktorov životného štýlu hrali dôležitú rolu aj špecifické druhy konzumovaného mäsa. "Aj keď sme očakávali, že by korelácia mala byť slabšia u skupiny so zdravým životným štýlom, nepredpokladali sme, že zmizne úplne," povedal doktor Mingyang Song, výskumný pracovník z Massachusetts General Hospital.

"Ale keď sme sa pozreli hlbšie na dáta, zistili sme, že pri podobnej úrovni príjmu živočíšnych bielkovín u skupiny s nezdravým životným štýlom prevládalo červené mäso, vajcia a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, zatiaľ čo skupina so zdravým životným štýlom spotrebovala viac rýb a hydiny," dodal.

Aj keď ide o najväčšiu štúdiu porovnávajúcu účinky rôznych typov bielkovín, jej závery nie sú zvlášť prekvapujúce. Odborníci už dlho odporúčajú proteíny na rastlinnej báze a hydinu a ryby namiesto červeného mäsa, ktoré má vysoký obsah nasýtených tukov a cholesterolu.

Výživová poradkyňa Cynthia Sass uvádza, že ľudia, ktorí jedia menej mäsa, majú tendenciu menej vážiť a trpieť srdcovými chorobami a cukrovkou 2. typu. Pritom nie je nutné prejsť na výlučne vegetariánsku stravu, aby sa človeku zlepšili zdravotné výsledky. Pozitívna zmena môže nastať už pri nezanedbateľnom zaradení strukovín do jedálneho lístka. A to najmä fazule, hrachu a šošovice.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:19