06.07.2016, 00:00

Ryža, banán, káva. Ako sa dnes bežné potraviny dostali na náš stôl

Mapa pôvodu odhaľuje, odkiaľ pochádzajú a kde boli domestikované najobľúbenejšie plodiny sveta.

Ovocie a zelenina
Zdroj: Reuters

Na raňajky banán, na obed ryža a poobede šálka horúcej kávy. Plodiny, ktoré v dnešnej dobe už takmer každému pripadajú ako bežná súčasť života. Málokedy sa však zamýšľame nad tým, odkiaľ potraviny, ktoré sú nám kedykoľvek prístupné, pôvodne pochádzajú a akú dôležitú rolu pre nás zohrávajú regióny, kde boli prvýkrát domestikované a pestované.

V snahe nakŕmiť svoje obyvateľstvo musela väčšina regiónov sveta siahnuť aj po plodinách, ktoré pôvodne na ich geografické územie nepatria. Až sedemdesiat percent celosvetovej produkcie plodín tvoria práve tie, ktoré majú pôvod mimo územia dnešného pestovania. Napríklad Severná Amerika je dnes významným producentom kukurice, fazule a sladkých zemiakov, pôvodne je však domovom čučoriedok, brusníc či jahôd.

Zaujímavosťou je, že oblasti, kde boli domestikované základné a najdôležitejšie plodiny súčasnosti, využívajú „cudzie“ v oveľa menšej miere a viac sa zameriavajú na kultivovanie a konzumáciu tých tradičných druhov. Príkladom sú najmä ázijské regióny ako juhovýchodná Ázia, južná Ázia, Stredná Ázia, východná Ázia, a napokon aj západná Afrika a východné Stredomorie.

Trend vmiešavania zahraničných plodín do nových regiónov však stále pokračuje a silnie a podľa odborníkov z Medzinárodného centra pre tropické poľnohospodárstvo CIAT, ktoré mapu vytvorilo, tak silnie aj prepojenie jednotlivých regiónov na celom svete. Pozrite sa teda, kde je skutočný domov niektorých z našich najobľúbenejších druhov ovocia, zeleniny a obilnín.

Keď na obrázok kliknete, zväčší sa.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.