Flickr
StoryEditor

Nová čínska delikatesa: Polievka z lastovičích hniezd s vtáčími slinami

28.06.2016, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Prejdite si jedálniček ktorejkoľvek z drahších čínskych reštaurácií a s veľkou pravdepodobnosťou v ňom narazíte na pokrm nazývaný polievka z lastovičích hniezd. Podľa čínskej tradičnej medicíny táto polievka posilňuje imunitný systém, vyhladzuje pleť a funguje ako afrodiziakum, čo môže byť dôvodom, prečo sa tento pokrm môže predávať aj za tisíce dolárov, píše portál lidovky.cz.

Aj keď sa polievka volá z „lastovičích hniezd“, v skutočnosti je na jej prípravu potrebné špeciálne hniezdo salangány ostrovnej; tropického vtáka obývajúceho prevažne juhovýchodnej Ázii. A viete, čo používa k stavbe svojho hniezda? Nie sú to vetvičky, lístky a dokonca ani pierka. Sú to jej vlastné sliny. Áno, vtáčie pľuvance robia z polievky z lastovičích hniezd jedno z najdrahších jedál na svete, poznamenáva denník The New York Times. Mnoho z týchto hniezd pochádza z filipínskeho ostrova Palawan, tropického raja, ktorý často slúži filmárom ako exteriéry - napríklad pri natáčaní filmu Bourneov odkaz.

Salangána si stavia hniezda v puklinách miestnych vápencových útesov, kde ich po celé stáročia vyberajú zberači, aby ich predali čínskym obchodníkom. Na tých najlepších hniezdach si svojho času pochutnávali aj čínski cisári. Pri zbere sú hniezda suché, ale v polievke sa zmenia na hmotu podobnú želé, ktoré sa zvyčajne navrchu posype hrubým cukrom. Vedci potvrdili, že polievka má skutočnú nutričnú hodnotu, ktorá je vyššia ako kalórie, ktoré jedák spáli, až sa bude chváliť, že túto drahú polievku vysŕkal. Hniezda obsahujú proteíny, sacharidy a tiež trochu vlákniny.

Avšak tvrdenia o vyhladení pleti a zvýšení sexuálnej výkonnosti zatiaľ potvrdené neboli. Z širšieho uhla pohľadu táto lahôdka pravdepodobne pácha viac škody ako úžitku. Rovnako ako v prípade mnohých ďalších vecí, po ktorých čínski zákazníci prahnú, ako je polievka zo žraločích plutiev, slonovina či alkohol z tigrích kostí, prináša rastúci dopyt po lastovičích hniezdach problémy salangánam.

Tieto vtáky veľké asi len 12 centimetrov sa nemôžu ubrániť skúseným zberačom, ktorí im berú hniezda - niekedy aj v čase, keď sú v nich mláďatá. V niektorých oblastiach populácie salangány ostrovnej prudko klesli a preto ochrancovia prírody volajú po zvýšenej ochrane tohto vtáčieho druhu.

01 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 02 - Modified: 2024-04-05 14:03:59 - Feat.: - Title: Juhovýchodnú Áziu zasiahla vlna horúčav, zatvárajú školy a usychá úroda 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-04-02 22:01:36 - Feat.: - Title: Pece hutníkov z Oravy ožívajú. Fabrika naberá nových ľudí, láka najmä na vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Krajiny, ktoré sú rajom batôžkárov s menším rozpočtom. Pozrite si skvelé tipy na nízkonákladový výlet
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 11:03