Dagmar Heřtová
StoryEditor

Originálna superpotravina nabitá vitamínmi. Na sendvič, do polievky aj k steaku

16.05.2016, 00:00

Krehké lístky sviežej zelenej farby do šalátov a na chlieb, efektná príloha k mäsu alebo hlavná surovina do diétnych polievok. To všetko je potočnica lekárska. Na prvý pohľad obyčajná burina, no v skutočnosti rastlina vysoko cenená pre unikátnu chuť a nadpriemerné výživové vlastnosti, píše Dagmar Heřtová pre lidovky.cz.

Potočnica je originálna superpotravina doslova nabitá vitamínmi a minerálmi. Ide o jednu z najstarších listových zelenín, ktorú ľudstvo konzumuje. Príbuzná je záhradnej žeruche, horčici, reďkovke a chrenu wasabi. Ospevovali ju už starí Gréci a Rimania, Aristoteles, Napoleon aj britská šľachta. Dodnes ju milujú v Británii, vo Francúzsku, v Nemecku aj v Rakúsku. K nám si cestu ešte stále hľadá.


Poklad prameňov

Pýtate sa, kde túto vzácnosť zoženiete? S najväčšou pravdepodobnosťou na okraji najbližšieho jazierka či potoka. Možno si ju tiež kúpiť a pestovať doma, v kvetináči alebo ako vodnú rastlinu.

Základnou potrebou k rastu potočnice je čistá pramenitá voda, najlepšie plná minerálov, vďaka ktorým rastlina získava svoje úžasné vlastnosti. Tvrdí sa, že obsahuje pätnásť základných vitamínov a minerálov, predovšetkým vitamíny K, A, C, D, B a E a minerály jód, železo a vápnik. Obsahuje viac železa ako špenát, viac vitamínu C ako pomaranč, viac vápnika ako mlieko a viac folátov ako banán. Je liekom na chudokrvnosť, horúčkovité a zápalové ochorenia. Posilňuje imunitný systém, pomáha  pri vykašliavaní hlienov, stimuluje vylučovanie žlče a čistí krv.

Neobyčajná chuť
Potočnica je veľmi krehká a svojou jemne pikantnou zemitou chuťou decentne zvýrazní každý šalát. Možno ju veľmi ľahko len tak nasekať na tmavý či kváskový chlieb alebo do sendviča, kde nádherne ladí s krémovým syrom. Svojou chuťou sa výborne hodí aj k rybám. Možno z nej smelo pripraviť aj pesto. Môžete ju servírovať ako zeleninovú prílohu. Dnes je potočnica právom považovaná za originálnu super potravinu. Teší sa veľkej obľube a je jednou z najpredávanejších surovín do šalátov.

Kráľovná britskej kuchyne
Potočnicu miluje najmä Veľká Británia, krajina od nepamäti spätá s pôdou a rešpektom k jej dedičstvu. V priebehu oboch svetových vojen britské Ministerstvo zdravotníctva odporúčalo jesť potočnicu na doplnenie chýbajúcich vitamínov a minerálov. Radilo dávať ju najmä deťom na podporu zdravého rastu, keď boli podmienky plnohodnotnej výživy značne oklieštené. Napriek tomu sa časom z potočnice stala už „len“ noblesná príloha a ozdoba na tanieroch v najprestížnejších hotelových reštauráciách. Z jedálnych lístkov bežných ľudí sa vytratila. Kampaň za vzkriesenie potočnice lekárskej v britskej kuchyni sa preto pred pár rokmi začala práve mottom: "Už nie len ako prílohu".  Renesancia vzácnej suroviny sa podarila a dnes je zelená rastlina opäť populárnou a rešpektovanou superpotravinou.

Odporúčajú aj herečky
Veľkým fanúšikom potočnice lekárskej je britská modelka a herečka Elizabeth Hurley. Na diétnu zelenú polievku z nej nedá dopustiť. Považuje ju za spoľahlivý a svieži elixír a za tú najlepšiu medicínu proti únave, strate energie a chuti do života. Sendviče prekladané hutnou vrstvou potočnice zase miluje Oscarom ocenená anglická herečka Helen Mirren. Ďalšia britská oscarová diva Kate Winslet si z potočnice a zeleného jačmeňa každé ráno mixuje výdatný smoothie. Receptov na chutné a zdravé pokrmy z potočnice je mnoho. V článku vám ponúkame návod na polievku z potočnice podľa Liz Hurley. Vo fotogalérií nájdete inšpiráciu na jej ďalšie použitie.

Polievka z potočnice podľa Liz Hurley
Čo potrebujeme:
• 2-3 zemiaky
• 2 šalotky
• 20 g masla
• 3 veľké strúčiky cesnaku
• 1 liter zeleninového vývaru
• 50 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
• pár lístkov čerstvej mäty
• 100 g čerstvej potočnice
• morská soľ
• čerstvo namleté ​​čierne korenie

Ako na to:
Najskôr na rozpustenom masle podusíme nakrájanú šalotku. Krátko ju opražíme a pridáme na plátky nakrájaný cesnak a na kocky nakrájané zemiaky. Zalejeme horúcim vývarom a necháme asi sedem minút dusiť, kým sú zemiaky mäkké. Pridáme hrášok a asi dve minúty povaríme. Pridáme umytú potočnicu a lístky mäty a rozmixujeme ručným mixérom. Podľa potreby dochutíme morskou soľou a čerstvo namletým korením. Každú porciu ozdobíme lístkami mäty a potočnice. Dobrú chuť.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 07:33