StoryEditor

Cukrovka, strašiak doby. Aj tej slovenskej

07.04.2016, 13:05

Buďme aktívni, jedzme zdravo a riaďme sa radami lekárov. Aj toto heslo hlása fakt, ktorý by mal poznať každý z nás, no nie každý je schopný dodržiavať čo i len jednu radu. Svetová zdravotnícka organizácia je medzinárodná agentúra, ktorej primárnym poslaním je starať sa o populačné zdravie ľudí na celom svete. A každý rok preto 7. apríla vyhlasuje Svetový deň zdravia zakaždým venovaný inej problematike. Tento rok je venovaný cukrovke pod heslom prevencia, kontrola a liečba.

Cukrovka patrí medzi chronické závažné ochorenia, ktoré v globále postihujú celý svet. Jej trend je priam epidemiologický. V súčasnosti žije s cukrovkou asi 400 miliónov ľudí vo svete a na Slovensku je to číslo šokujúce rovnako. Je to okolo 400-tisíc. Zároveň však platí, že tretina ľudí o svojom diabete ani nevie. A u nás je to asi 100-tisíc ľudí. „Cukrovka v prvých fázach nebolí, ale jej komplikácie sú život ohrozujúce a poškodzuje srdcovo – cievny systém, oči, obličky, periférne cievy a vedie aj k amputáciám,“ uviedla riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku, Darina Sedláková.

Cukrovku môže dostať aj dieťa

Všeobecne poznáme dva druhy cukrovky. Prvá je inzulín – dependentná cukrovka, ktorá sa prejavuje od útleho detstva a signály sú viditeľné. „Každý pediater ich rýchlo rozozná. Je to nadmerné močenie, nadmerný smäd, únava, slabosť či neprospievanie na váhe. Rovnako tak sa vyšetruje glykemický profil, teda hladiny cukru v krvi. Táto detská cukrovka je rýchlo rozpoznateľná. Príznaky u druhého typu diabetu sú podobné, no táto cukrovka vzniká v dospelom veku. Ľudia si však príznaky často ani neuvedomia, pretože zvýšený smäd či častejšie nutkanie na močenie a úbytok na váhe sa pripisujú iným faktorom,“ dodáva.

O to dôležitejšie je podľa doktorky chodiť na preventívne prehliadky. Až 90 percent cukrovkárov je z druhej skupiny a práve tá robí najväčší problém, lebo cukrovkári sa k diabetu dopracovali sami stravou, pohybom, fajčením, stresom. Tieto faktory má každý v rukách, aby ich ovplyvňoval a nedospel do vážneho štádia. Cukrovkárov je však stále viac a svoju úlohu zohráva aj ignorácia vyšetrení a preventívnych prehliadok. „Základom po diagnóze cukrovky je poslúchať a počúvať rady lekárov a striktne dodržiavať liečbu. Tá však samotná plní len malú časť úspechu. Absolútne najdôležitejšie je dodržiavať režim správneho životného štýlu a v tomto prípade ide o úplný zákaz alkoholu, fajčenia, dietologický režim a pohyb a úplnou samozrejmosťou je pravidelná návšteva lekára a kontrola glykémie. Cukrovka nie je vyliečiteľná, je však možné regulovať ju dodržiavaním zásad, liekov a zdravým životným štýlom,“ vysvetlila Sedláková.

Do ambulancie chodíme neskoro

Časť pacientov prichádza podľa nej do ambulancie lekára s komplikáciami a zanedbáva prevenciu. Druhá časť je nezodpovedná z hľadiska dodržiavania liečebného režimu. Do tretej skupiny by sme mohli zaradiť pacientov, ktorí žijú v nevyhovujúcich socioekonomických podmienkach a nie sú schopní dodržať všetky naordinované podmienky. A posledná skupina sú tí, ktorí všetko ignorujú. Ani diagnóza lekárov či zdravotné komplikácie ich nedonútia seriózne brať svoje ochorenie a vtipkujú, že na niečo zomrieť musia. Samotná cukrovka však patrí medzi smrteľné choroby a aj samotná Svetová zdravotnícka organizácia ju považuje za jednu z epidémií 21. storočia.

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Vysoká glykémia nebolí. Aké riziká hrozia cukrovkárovi, ak neužije načas lieky?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:46