StoryEditor

Na obzore je nová superpotravina. Fialový chlieb

19.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Chlieb je posledných desať rokov na pranieri. Biela múka, z ktorej je zvyčajne vyrobený, nám totiž rozkolísava hladinu cukru v krvi a prispieva k obezite. Stručne povedané, chlieb je podľa aktuálnych nutričných kritérií nepriateľom zdravého stravovania.

Zhou Weibiao, odborník na potraviny z National University of Singapore, však podľa portálu edition.cnn.com prišiel s riešením. A to znie: fialový chlieb. Benefity? Množstvo antioxidantov a o 20 percent pomalšie trávenie ako pri bežnom bielom pečive.

Pomohla ryža
Hlavným problémom tradičného chleba je vysoký glykemický index. Navyše, jeho ľahko stráviteľný škrob spôsobuje, že ľudia často jedia viac, než by mali. „Výzvou bolo zistiť, či by sme mohli zmeniť zloženie chleba bez toho, aby sa zmenil jeho typicky hladký povrch, ktorí ľudia milujú,“ vysvetľuje Zhou.

Rozhodol sa pre extrakciu antokyánov z čiernej ryže - ktoré dodávajú obiliu jeho kľúčové antioxidačné vlastnosti - a nalial ich do chleba. „Napriek ich antioxidačnej kapacite a súvisiacim zdravotným výhodám sú znalosti využitia antokyánov ako prísady do potravín veľmi obmedzené,“ komentuje Zhou.

Ich pridanie do chleba prináša viacero dôsledkov: jedným z nich je fialová farba a druhým spomalenie trávenia o vyše 20 percent. A navyše, pokiaľ sa chlieb pečie pri teplote 200 stupňov, zachováva sa až 80 percent jeho antioxidačných vlastností.

Tajomstvo antokyánov
Pristavme sa však ešte na chvíľu pri antokyánoch. Ide o flavonoidné látky, ktoré sa vyskytujú v ovocí a zelenine ako je hrozno, čučoriedky či sladké zemiaky, a sú zodpovedné za ich špecifický farebný odtieň.  

Štúdie ukázali, že antokyány môžu pomôcť zabrániť kardiovaskulárnym a neurologickým ochoreniam, ako aj rakovine, a hrajú úlohu pri kontrole obezity a diabetu, pretože môžu spomaľovať tráviace enzýmy a znižujú hladinu glukózy.

Čo sa týka počtu kalórií, nutričná hodnota fialového chleba (na snímke Jenni Marsh/CNN) je rovnaká ako pri tom klasickom. Z antokyánového chleba sa však pomalšie uvoľňuje energia, takže tie kalórie dokáže telo využívať dlhšiu dobu.

Fialový chlieb zatiaľ nie je komerčne dostupný, ale Zhou už bol oslovený viacerými veľkými výrobcami potravín so žiadosťou o jeho uvedenie na trh.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:12