Neapolská pizza. Snímka: Flickr
StoryEditor

Neapolská pizza musí byť na zozname UNESCO, žiadajú Taliani

07.03.2016, 18:08
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Je to náš kultúrny a gastronomický skvost. Tak Taliani vidia svoju slávnu neapolskú pizzu, ktorú v piatok zaradili ako kandidáta na zoznam chránených tradícií UNESCO pre budúci rok. Petíciu za neapolskú pizzu podpísalo už vyše 26-tisíc ľudí, píše idnes.cz.

Talianska komisia pre spoluprácu s UNESCO navrhla, aby neapolská pizza bola chránená ako súčasť kultúrnej a gastronomickej tradície krajiny. Ak UNESCO nomináciu schváli, dostane sa pizza na zoznam chránených pamiatok nehmotného kultúrneho dedičstva ako "Tradičné umenie výrobcov neapolskej pizze".

Pravá neapolská pizza má svoje špecifiká, je z tenkého cesta, ale jej okraj sa pri pečení výrazne zdvihne. Hnetie sa výhradne ručne a pečie sa v tehlovej peci na drevo. Klasickou verziou je pizza Marinara (paradajka, cesnak, oregano, olivový olej), tou najznámejšou je potom slávna Margherita (paradajka, mozzarella, olivový olej a bazalka). Tá sa zrodila v Neapole v roku 1889, pri príležitosti návštevy kráľovnej Margherity nedlho po zjednotení Talianska. Miestne kuchtík preto vymyslel pizzu v talianskych národných farbách: červená (paradajka), zelená (bazalka) a biela (syr). Sú to rovnaké farby ako na talianskej štátnej vlajke.

Na zozname UNESCO je zapísaná aj turecká tradícia prípravy kávy, perníkárske remeslo severného Chorvátska a tiež tradičná výroba vína pod zemou v hlinených nádobách kvevri v Gruzínsku.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:30