StoryEditor

Babiš boduje vo Francúzsku. Jeho reštaurácia získala prestížne ocenenie

01.02.2016, 15:37

Reštaurácia českého ministra financií (a majiteľa Agrofertu, do ktorého patrí aj vydavateľ Hospodárskych novín Mafra Slovakia) Andreja Babiša v južnom Francúzsku má už dve z maximálne troch možných hviezdičiek v známom Michelinovom sprievodcovi, ktorý hodnotí kvalitu francúzskych reštaurácií. Sprievodca, ktorého nové vydanie dnes zverejnila spoločnosť Michelin, pridal hviezdičky 54 reštauráciám.


 

Babišova reštaurácia La Paloma pod vedením šéfkuchára Nicolasa Decherchiho, ktorá sa nachádza v Mougins na juhovýchode Francúzska pri známom dejisku každoročného filmového festivalu v Cannes, dostala prvú hviezdičku už v sprievodcovi pre rok 2014, teda pol roka po tom, čo bol podnik otvorený. Babiš sa netajil ambíciami získať „Michelina“ už pri otvorení podniku, do ktorého na začiatku investoval približne 2,5 milióna eur. „Máme tu realitný biznis, kupujeme domy, prerábame ich a potom ich predávame. Tak sme to chceli urobiť aj s týmto domom, ale všimli sme si , že je pri hlavnej ceste a má výhľad na Cannes, tak sme sa rozhodli inak, bola to všetko náhoda,“ povedal vtedy Babiš. Druhý najprestížnejší sprievodca Gault Millau ho v tom období zaradil medzi šesť najlepších reštaurácií na Azúrovom pobreží.

Reštaurácia dostala meno Paloma podľa najmladšej dcéry slávneho španielskeho maliara Pabla Picassa, ktorý v Mougins istú dobu žil. Babišova partnerka Monika sa postarala o vzhľad reštaurácie.

 



Ďalším podnikom však Michelinov sprievodca v tomto roku tiež hviezdičku ubral - podnikov s aspoň jednou hviezdičkou je tento rok 600, ale bolo ich 609 v sprievodcovi pre rok 2015. Pozornosť francúzskeho kulinárskeho sveta vábili aj ďalšie možné zmeny k lepšiemu. Medzi najsledovanejšími bol "otec" francúzskej gastronómie Alain Ducasse, ktorý získal tento rok naspäť tretiu hviezdu v reštaurácii slávneho parížskeho hotela Plaza Athénée. Vlani ju stratil po tom, čo sa špecializoval na ryby, plody mora a vegetariánsku stravu. Jeho nový trend bol ale v nasledujúcom sprievodcovi nakoniec plne pochválený. Ďalším podnikom, ktorý sa novo zaradil medzi trojhviezdičkové reštaurácie, je Cinq, takisto vo francúzskej metropole.

Nových dvojhviezdičkových podnikov je desať, z toho polovica v Paríži. Teraz sa môže chváliť druhou hviezdou ďalší známy šéfkuchár Jean-François Piège, ktorý vedie v Paríži Le Grand Restaurant, alebo Joël Robuchon s podnikom Grande Maison stojacom v Bordeaux na juhozápade krajiny. Prepad z troch hviezd ale zaznamenala hotelová reštaurácia Le Relais Bernard Loiseau vo východnom Francúzsku. Nových jednohviezdičkových reštaurácií je 42, z toho osem v regióne Auvergne, Rhone-Alpes, a sedem v parížskej aglomerácii.

Zverejnenie najnovšieho sprievodcu trochu skalila nedeľná smrť francúzsko-švajčiarskeho šéfkuchára Benoita Violiera, ktorého reštaurácia v Crissier neďaleko švajčiarskeho Lausanne bola v decembri vyhlásená najlepšou na svete. Zástupcovia Michelinu, rovnako ako mnoho Violierových kolegov vyjadrili nad jeho osudom smútok.

 


 

01 - Modified: 2008-01-27 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karbonová siaha na glóbus aj so sadrou na palci
01 - Modified: 2022-02-10 09:03:18 - Feat.: - Title: Finlandizácia Ukrajiny? Macron oprášil Zemanovu kacírsku myšlienku 02 - Modified: 2021-11-14 07:57:09 - Feat.: - Title: Márnivá kráľovná, ale aj obeť hoaxov. Šperky Márie Antoinetty sa dnes dražia za milióny 03 - Modified: 2021-11-05 12:52:06 - Feat.: - Title: Francúzski biskupi priznali „zodpovednosť“: Za posledných 70. rokov evidujú viac ako 200-tisíc zneužitých detí 04 - Modified: 2021-09-02 12:33:34 - Feat.: - Title: Babišovo ANO odštartovalo predvolebnú kampaň: Až do roztrhania tela 05 - Modified: 2021-07-13 08:35:51 - Feat.: - Title: Francúzi spravili radikálne rozhodnutie. Pre zdravotníkov zavedú povinné očkovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:16