StoryEditor

Biznis a alkohol patria k sebe. Ale s mierou

04.12.2013, 23:00
Autor:
apnapn
Biznis etiketa pamätá aj na „metlu ľudstva“. Neistým poradí s pravidlami odborníčka.

Alkohol a biznis. Spojenie na prvý pohľad krajne nevhodné. No hlt dobrého vína či niečoho „ostrejšieho“ nemusí byť tabu ani počas pracovných stretnutí. Aj v tomto prípade však platí niekoľko zásad, ktoré sa oplatí poznať. Pre HN ich zhrnula odborníčka na etiketu a protokol Adela Makovinská.

Na obed s mierou
Pracovný obed alebo večera bývajú stretnutím, keď sa nielen uzatvárajú obchody, ale aj nadväzujú či utužujú kontakty, a teda žiadne faux pas nie sú žiaduce. Obedy bývajú podľa odborníčky dvojaké. „Oficiálne väčšie obedy sú vopred plánované, pripravuje ich hostiteľ,“ hovorí Adela Makovinská. A práve hostiteľ vyberá menu a tiež nápoje. K takémuto obedu je bežný malý prípitok, k hlavným jedlám pohár vína či piva a na záver môže byť aj digestívum napríklad v podobe koňaku. „Dnes však väčšina účastníkov takýchto pripravovaných pracovných obedov pije alkohol zriedka. Nanajvýš symbolicky,“ upozorňuje Makovinská.
Druhým typom sú malé pracovné obedy, teda dohodnuté narýchlo, bez väčšej predchádzajúcej prípravy. „Jedlo aj nápoj si obchodní partneri vyberajú  á la carte. Pozývajúci navrhne aj prípitok, prípadne víno k jedlu, ale pri týchto obedoch je konzumácia alkoholu veľmi zriedkavá.“ Okrem toho mnohí dnes na takéto rýchle schôdzky prídu autom, a v tom prípade je otázka poháriku k obedu vopred zodpovedaná.

Dopoludnia a v kancelárii bez alkoholu
Trochu v inej situácii sa ocitnete, keď ide o pracovnú večeru. Podľa odborníčky vtedy viac ako o samotný biznis ide práve o utuženie vzťahov a spoznanie biznis partnera, a k tomu kvapka alkoholu  patrí. „Napriek tomu, aj počas takejto večere treba dbať na striedmosť. Okrem toho, hostiteľ nesmie nikoho siliť alebo nútiť, aby pil alkohol,“ dôvodí Makovinská. Rovnako nenúkame alkohol  obchodným partnerom, ktorým napríklad náboženstvo piť nedovoľuje. „Ak si ho však vyžiadajú, čo sa u nás stáva, tak im ho dáme doniesť,“ upozorňuje.
Ak alkohol nepijete alebo si pohárik nemôžete dať napríklad kvôli liekom, patrí sa oceniť snahu hostiteľa aspoň symbolickým prípitkom. To znamená, že si v ňom doslova len omočíte pery, alebo iba zodvihnete pohár smerom k hostiteľovi. Absolútnym tabu by mal byť alkohol vtedy, keď rokujete u niekoho v kancelárii či na úrade. „Vtedy podávame nealko nápoje, teda kávu, čaj, minerálku a podobne.“ A platí zlatá zásada, že pokiaľ sa s niekým mimo kancelárie či úradu stretnete doobeda, alkohol sa tiež nepije.
 
Spoznajte miestnych
Hoci táto biznis etiketa platí celosvetovo, pri cestách do zahraničia sa môžete dostať do prostredia, kde je neprípustné piť alebo, naopak ,nepiť alkohol. „Sú prípady, keď rokujúci pred samotným obchodným rokovaním uskutočnia sériu spoločných stretnutí. Mohli by sme to nazvať spoznávacie stretnutia,“ hovorí Adela Makovinská. Väčšinou sú tieto stretnutia spojené s jedlom. Tam je  potrebné dodržať domáce zvyky. Pred cestou do zahraničia sa teda oplatí naštudovať si zvyky a pravidlá domácej etikety. K tomu patrí aj to, ako si popriať dobrú chuť, aké sú prednosti pri sedení a ponúkaní a ako sa za jedlo ďakuje. No a tiež, či sa v tej krajine  považuje za nezdvorilé odmietnuť alkohol. „V niektorých krajinách je to ťažké. Väčšinou sa  musíme ospravedlniť, keď odmietame, a mať dobrý dôvod, napríklad zdravotný stav,“ vysvetľuje. Naopak, sú krajiny, najmä moslimské, kde sa (aspoň oficiálne) alkoholu neholduje. Preto pohárik piva k pracovnému obedu budete musieť pravdepodobne oželieť. „Aj pre nás  v zahraničí platí, že ak sme pozvaní, tak si sami alkohol neobjednávame,“ hovorí Makovinská.
Pri návšteve moslimských krajín tiež alkohol nie je veľmi vhodné darovať, inak je podľa odborníčky dlhodobo jedným z najvhodnejších biznis darov.

01 - Modified: 2005-10-10 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko bude okrem dostavby EMO potrebovať ďalšiu atómovú elektráreň
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 04 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:14