StoryEditor

Slováci servírovali v Indii halušky. A zaúčali sa do ajurvédy

27.11.2013, 10:14
Autor:
stlstl
Jedlo sa poslovenčilo - tak sa volá spoločná aktivita slovenskej cestovnej kancelárie a bratislavského bistra, o ktorej informovali aj indické médiá.


Slováci sa v Indii zaúčali do ajurvédskej kuchyne. Snímka: Access Promotion

Ak by ste uplynulú nedeľu náhodou zavítali do známej kaviarne „Cafe Papaya“ v Kočíne, v juhoindickom štáte Kerala, tak ste mohli ochutnať halušky, haruľu, slivkové pirohy, bobáľky a tradičné nátierky ako ich poznáme z detstva. Pod heslom „Food got Slovak-ed“ alebo „Jedlo sa poslovenčilo“ sa predstavila spoločná aktivita slovenskej cestovnej kancelárie „Shakti Trails“ (umenie cestovať) a bratislavského bistra s donáškou zdravého jedla „MoshiMoshi“ (revolúcia v stravovaní). Myšlienka cestovania za zdravým autentickým jedlom zaujala skupinu miestnych keralských umelcov a spočiatku zo žartu, no neskôr vážne, sa rozhodli poslovenčiť prostredníctvom slovenskej „exotickej" kuchyne. Toto netradičné slovensko-indické spojenie zaujalo aj indické médiá, ktoré o tejto aktivite informovali.

Na začiatku „Slovensko-indickej výmeny“ stála iniciatíva Zuzany Zwiebel zo Shakti Trails, ktorá pred rokom začala rozvíjať koncept „Ayurveda Trails in the Heart of Europe“ (Ajurvedické cesty v srdci Európy), ktorej cieľom je predstaviť Ajurvédu - tradičnú indickú medicínu v strednej Európe. Pre podporu tohto projektu sa jej podarilo získať bratislavské bistro s donáškou zdravého jedla „MoshiMoshi“ propagujúce „Food Revolution“ na Slovensku a jednu z najväčších hotelových sieti v južnej Indii CGH Earth, ktorá ako prvá predstavila koncept trvalo udržateľného cestovania na miestnom trhu.

„Mošáci“ z „MoshiMoshi“ strávili posledný mesiac na juhu Indie a spolu s ajurvedickými lekármi a kuchármi hotelovej siete CGH Earth sa zaúčali do tajov ajurvédy a od januára 2014 zaradia do svojej ponuku chutné a očistné ajurvedické menu, ktoré budú roznášať v Bratislave, ale taktiež sa spolu so „Shakti Trails“ čoskoro stanú sprievodcami na kulinárskych výletoch po južnej Indii.

01 - Modified: 2005-09-29 07:57:00 - Feat.: 0 - Title: Izraelský minister: Odsun Izraela z väčšiny Predjordánska je podmienkou mieru
01 - Modified: 2022-01-20 11:23:08 - Feat.: - Title: Ochranca „nedotknuteľných“ v Indii získa humanitárnu cenu Rady Európy 02 - Modified: 2021-08-04 10:58:33 - Feat.: - Title: Do očkovacej lotérie sa zaregistrovalo už viac ako 300-tisíc ľudí. Toto Slovákom odkazuje Matovič 03 - Modified: 2021-07-29 14:17:36 - Feat.: - Title: 17-ročná Indka si obliekla rifle. Mužskí príbuzní ju preto ubili na smrť 04 - Modified: 2021-07-14 19:29:07 - Feat.: - Title: Indonézia prekonala Indiu. V Ázii sa stala novým ohniskom nákazy 05 - Modified: 2021-07-14 09:51:55 - Feat.: - Title: Fotka na Instagram ich stála život. Za ich smrť môže toto obrovské nešťastie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:50