Slováci sa v Indii zaúčali do ajurvédskej kuchyne. Snímka: Access Promotion
Ak by ste uplynulú nedeľu náhodou zavítali do známej kaviarne „Cafe Papaya“ v Kočíne, v juhoindickom štáte Kerala, tak ste mohli ochutnať halušky, haruľu, slivkové pirohy, bobáľky a tradičné nátierky ako ich poznáme z detstva. Pod heslom „Food got Slovak-ed“ alebo „Jedlo sa poslovenčilo“ sa predstavila spoločná aktivita slovenskej cestovnej kancelárie „Shakti Trails“ (umenie cestovať) a bratislavského bistra s donáškou zdravého jedla „MoshiMoshi“ (revolúcia v stravovaní). Myšlienka cestovania za zdravým autentickým jedlom zaujala skupinu miestnych keralských umelcov a spočiatku zo žartu, no neskôr vážne, sa rozhodli poslovenčiť prostredníctvom slovenskej „exotickej" kuchyne. Toto netradičné slovensko-indické spojenie zaujalo aj indické médiá, ktoré o tejto aktivite informovali.
Na začiatku „Slovensko-indickej výmeny“ stála iniciatíva Zuzany Zwiebel zo Shakti Trails, ktorá pred rokom začala rozvíjať koncept „Ayurveda Trails in the Heart of Europe“ (Ajurvedické cesty v srdci Európy), ktorej cieľom je predstaviť Ajurvédu - tradičnú indickú medicínu v strednej Európe. Pre podporu tohto projektu sa jej podarilo získať bratislavské bistro s donáškou zdravého jedla „MoshiMoshi“ propagujúce „Food Revolution“ na Slovensku a jednu z najväčších hotelových sieti v južnej Indii CGH Earth, ktorá ako prvá predstavila koncept trvalo udržateľného cestovania na miestnom trhu.
„Mošáci“ z „MoshiMoshi“ strávili posledný mesiac na juhu Indie a spolu s ajurvedickými lekármi a kuchármi hotelovej siete CGH Earth sa zaúčali do tajov ajurvédy a od januára 2014 zaradia do svojej ponuku chutné a očistné ajurvedické menu, ktoré budú roznášať v Bratislave, ale taktiež sa spolu so „Shakti Trails“ čoskoro stanú sprievodcami na kulinárskych výletoch po južnej Indii.